İsveç’te İslamcı Saldırı Şüphesiyle 5 Kişi Gözaltına Alındı

İsveç’te beş kişi terör suçu işleme planı yapma şüphesiyle gözaltına alındı. Ülkede düzenlenen Kuran yakma protesto eylemleri Müslüman dünyasından tepki görmüş ve eylemlerin ardından uluslararası saldırı çağrıları yapılmıştı

İsveç’te İslamcı Saldırı Şüphesiyle 5 Kişi Gözaltına Alındı

İsveç’te beş kişi terör suçu işleme planı yapma şüphesiyle gözaltına alındı. Ülkede düzenlenen Kuran yakma protesto eylemleri Müslüman dünyasından tepki görmüş ve eylemlerin ardından uluslararası saldırı çağrıları yapılmıştı.

Stockholm'de aşırı sağcı aktivistlerin düzenlediği Kuran yakma eylemi Müslüman dünyasında tepkiyle karşılanmış ve Türkiye'nin müzakereleri durdurmasıyla İsveç'in NATO'ya girme hedefini de olumsuz etkilemişti.

İsveç polisi üç kentte eş zamanlı düzenlediği baskınlarda gözaltına alınan beş kişinin şiddet ve aşırılık yanlısı İslamcı örgütlerle bağlantıları olduğunu düşündüklerini belirtti. Polis şüphelilerin kimliklerini açıklamadı.

Polis güvenlik teşkiları, mevcut vakanın Ocak ayında yankı uyandıran Kuran yakma eylemiyle bağlantılı olarak İsveç'e yapılan protestolardan sonra polisin üzerinde çalıştığı birkaç olaydan biri olduğunu belirtti.

Teşkilatın terörle mücadele başkan yardımcısı Susanna Trehorning uluslararası eylem çağrılarının Kuran yakma eyleminin ardından geldiğine dikkat çekti.

İsveç Başsavcılığından yapılan açıklamadaysa beş şüphelinin gözaltında tutulmaya devam edilip edilmeyeceğine Cuma gününe kadar karar verileceği kaydedildi.

Kuran yakma eyleminden bu yana İsveç polisi planlanan benzer gösterilere izin vermedi. Ancak bugün bir İsveç mahkemesi bu tür protesto gösterilerinin, İsveç anayasasıyla koruma altında olduğu hükmüne vardı.

Türkiye, Kuran eylemleri devam ettiği sürece İsveç'in NATO üyelik başvurusunu mecliste onaylamayacağını söylüyor.

Polis güvenlik teşkilatı, İsveç'in ulusal güvenlik tehditlerine, karşı istihbarata ve üst düzey hedeflerin korunmasına odaklanan bir birim.

Öte yandan Finlandiya, başvurusunun rekor sürede onaylanmasının ardından bugün resmen NATO'nun 31'üncü üyesi oldu.

NATO ülkelerinin çoğu Rusya'yla 1300 kilometrelik sınırı paylaşan Finlandiya ve İsveç'in üyeliğini Baltık bölgesinde ittifakı güçlendireceği gerekçesiyle hızla onaylamıştı. İsveç'in üyeliği ise Türkiye ve Macaristan tarafından engelleniyor.

Uzmanlara göre Türkiye'de yapılacak 14 Mayıs seçimlerinden önce İsveç'in ittifaka girmesi beklenmiyor. Seçimden sonra Stockholm'ün üyeliğinin onaylanıp onaylanmayacağı belirsiz. Macaristan'ın da bu konuda Ankara'yı izleyeceği sanılıyor.

Ankara "nefret suçu", İsveç "ifade özgürlüğü" diyor

Ankara, geçen yıl Madrid Anlaşması'yla söz verdiği güvenlik kaygılarını karşılanmadığı gerekçesiyle İsveç'in adaylığı konusunda ayak diremeye devam ediyor. Türkiye, Stockholm'ün PKK üyelerine liman olduğu görüşünde.

İsveç de bugüne kadar birçok kez Türkiye'yi insan hakları ihlalleri ve demokratik standartları konusunda eleştirdi.

Ankara İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için birçok örgüt üyesinin iadesini talep etti. Ancak İsveç mahkemeleri sınırdışıların bir kısmını engelledi.

İsveç Madrid Anlaşmasını uyguladığını ve daha sıkı terörle mücadele yasaları kabul ettiğini ancak Ankara'nın bazı taleplerini karşılamanın mümkün olmadığını söylüyor.

Türkiye, Stockholm'deki Kuran yakma eylemlerine de tepki göstermişti. Bir diğer protesto eyleminde Erdoğan'ın gerçek boyutlu kuklası ayaklarından asılmıştı.

Ankara bunların nefret suçu olduğu görüşünde. İsveç ise bu eylemlerin ifade özgürlüğü altında koruma altında olduğunu söylüyor.

14 Mayıs'ta Türkiye'de yapılacak seçimleri Stockholm yakında izliyor. Muhalefetin seçimi kazanması halinde İsveç'in NATO'ya hızla üye olmasının önü açılabilir.

NATO'ya giremeyen İsveç'in güvenliği tehdit altında mı?

Güvenlik durumunun NATO'ya ilk başvuru yaptığı döneme göre daha iyi olduğunu belirten İsveç, ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden güvenceler de aldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İsveç'in tehdit altında olması durumunda NATO'nun kayıtsız kalmasının mümkün olmadığını söyledi.

İsveç şimdiden NATO ile yakın işbirliği içinde ve entegrasyon adımları konusunda ilerlemeye devam ediyor. Ülke, güçlü bir hava kuvvetlerine ve Baltık Denizi'nde NATO'yu bölgede güçlendirecek bir denizaltı filosuna sahip.