Osmanlı Mirasını Korumak

Irak Türkmenleri İnsanhakları Almanya Temsilcisi Ganim Authman ,okuyucularımız için Bağdat şehrinde Osmanlı kültür mirası üzerine yazısını kaleme aldı.

Osmanlı Mirasını Korumak
Ganim Authman, Irak Türkmenleri İnsanhakları Almanya Temsilcisi.
Osmanlı Mirasını Korumak
Osmanlı Mirasını Korumak
Osmanlı Mirasını Korumak
Osmanlı Mirasını Korumak
Osmanlı Mirasını Korumak
Osmanlı Mirasını Korumak
Osmanlı Mirasını Korumak
Osmanlı Mirasını Korumak
Osmanlı Mirasını Korumak

Bağdat-

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı .Osmanlı devletinin denetiminde olan  ülkelerdeki ortak tarih ve kültürel mirasın korunması için) 2014'ten bu yana Türkiye Cumhurbaşkanı  Sayın Recep Tayyip Erdoğan himayesinde gerçekleştirdiği projelerle 50'nin üzerinde camiyi ve Osmanlı eserlerini restore etti.
TİKA, Anadolu kardeş milletlerinin yer aldığı Orta Asya, Anadolu ile gönül bağının hiç kopmadığı Osmanlı mirası özellikle Komşu ülke Irak’ta  gerçekleştirilen titiz restorasyon projeleriyle manevi kültür hazinelerini gelecek nesillere ulaştırıyor. TİKA'nın restorasyonunu sağladığı yapılar arasında camiler, türbeler, kaleler, köprüler, saat kuleleri, çarşılar, okullar, çeşitli idari binalar bulunuyor. TİKA, son 5 yıldır 50'nin üzerinde cami, 10'un üzerinde türbe ve külliyeyi kullanıma ve ziyarete açarak, bu yapıların gelecek nesillere aktarılmasını sağladı. 

Son Irak ziyaretimde şahsen bu çalışmalara şahit oldum . Özelikle çok ilgimi çeken Bağdat’a Türbesi bulunan  ABDULKADİR GEYLANİ KÜLLİYESİ oldu,  bu külliyenin inşa emri Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilmiş ve Mimar Sinan tarafından 1534 yılında inşa edilmiştir.
1649 yılında Sultan III Murat döneminde bir tadilat geçirmiş olan yapı, 1711 yılında III. Ahmet dönelmende  genişletilmiştir. 1864 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yeniden başlayan  restorasyon  çalışmaları, 1900 yılında Sultan II. Abdülhamid döneminde tamamlanmıştır. Son restorasyon ise Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın RECEP TAYYIP ERDOĞAN’ın  Himayelerinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Tarafında restore edilmektedir. Bakıldığında bu eserin yapılışında günümüze  kader hep Türkler tarafından ilgi gösterilmiştir.

Bu hizmetler yalnızca Abdulkadir Geylani Hazretlerin camisiyle kalmamış yene Bağdat’ın Al-Azmiye semtinde bulunan  İmam-ı Azam Ebu Hanife Külliyesi ‘de   Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Himayelerinde TİKA Tarafından 700 günlük bir süreyle 15.10.2019 Tarihinde restore edilmiştir.   

Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Irak'ın Kerkük kentinde bulunan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi çarşı, 26 Kasım 2018’de çıkan bir yangınla kullanılamaz hale gelmişti. Yangının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 165 yıllık Osmanlı mirasına anında sahip çıkmış ve yaraların bir an önce sarılması için TİKA’yı görevlendirmişti.
TİKA, yangından sonra 12 gün içinde enkaz kaldırarak başladığı restorasyon çalışmalarını tamamlayıp tarihi çarşıyı Iraklı yetkililere teslim etti. Böylelikle tarihi çarşıda ticari hayatın eskisinden de canlı hale getirilmiştir . Böylece bir yandan çarşının bölge halkına önemli bir ekonomik katkı sağlaması diğer yandan da bir Osmanlı mirası olarak korunması önem taşımaktadır..

Kerkük Kent merkezinde bulunan ve Osmanlı Döneminde 1850- 1855 yılları arasında yapıldığı bilinen tarihi Kayseri Çarşısı, kentin ekonomisine önemli katkı sağlayan en büyük alışveriş merkezi konumunda bulunuyor.
Zamanın dilimlerine göre inşa edilen Kayseri Çarşısı’nda; günün 24 saatini temsil eden 24 sokak ve içinde de yılın 365 gününü işaret eden 365 dükkan bulunuyor. Haftanın 7 günü dikkate alınarak 7 kapıdan giriş yapılan çarşının 12 bölümü bulunuyor.