Rubledeki değer kaybı sonrası Rusya Merkez Bankası’ndan faiz arttırımı

Rusya Merkez Bankası, rubledeki değer kaybını durdurmak için bugün kilit faiz oranını 350 baz puan arttırarak yüzde 12'ye yükseltti. Rublenin dün dolar karşısında 101’den fazla işlem görmesiyle birlikte Kremlin daha sert para politikası çağrısı yapmıştı

Rubledeki değer kaybı sonrası Rusya Merkez Bankası’ndan faiz arttırımı
Moskova'da bir döviz bürosunun önü

Rusya Merkez Bankası, Kremlin'in daha sıkı para politikası çağrısı sonrası rubledeki değer kaybını durdurmak için bugün kilit faiz oranını 350 baz puan arttırarak yüzde 12'ye yükseltti.

Rublenin dün dolar karşısında 101’den fazla işlem görmesiyle birlikte Kremlin daha sert para politikası çağrısı yapmıştı.

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana dolar karşısında değerinin beşte birinden fazlasını kaybeden ruble, dün gün içinde 102’den işlem görmüştü.

Bugün ise ruble yüzde 1,6 artışla sabah saatlerinde dolar karşısında 96,14'e yükseldi.

Euro karşısında yüzde 2 artışla 104,92'den işlem gören ruble, ve yuan karşısında da yüze 1.8 güçlenerek 13,15’e yükseldi.

Sber Investments banka faiz arttırımını açıklamadan önce, "Düzenleyicinin faiz oranını yüzde 12'ye yükseltebileceğine inanıyoruz. Bu, rublenin önümüzdeki aylarda daha makul temel seviyelere, dolar karşısında 90'ın altına dönmesine yardımcı olacak" demişti.

Rusya Merkez Bankası’nın en son acil durum faiz artışı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin hemen ardından yüzde 20'ye çıkan bir oran artışıyla Şubat 2022'nin sonlarında geldi.

Sonrasında ise banka, geçen ay 100 baz puanlık bir artışla faizi yüzde 8,5 açıklamasına kadar, borçlanma maliyetini istikrarlı bir şekilde düşürüyordu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in ekonomi danışmanı Maksim Oreşkin dün yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası yakın gelecekte durumu normalleştirmek için tüm araçlara sahip" dedi.

Oreşkin, “Güçlü bir rubleye sahip olmak Rus ekonomisinin çıkarınadır” diye ekledi.

Ruble, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana çalkantılı bir seyir izliyor.

İşgalden bir ay sonra ruble, dolar karşısında 120’ye gerileyerek rekor bir düşüş yaşadı. Birkaç ay sonra sermaye kontrolleri ve artan ihracat gelirleriyle son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Putin, Rusya'nın 2 trilyon dolarlık ekonomisinin dayanıklılığını defalarca övse de, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük kara savaşı ve Batı’nın sert yaptırımları Rus ekonomisini sarsıyor.

Zayıflayan ruble, Mart 2024'teki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde birçok günlük harcamanın fiyatlarını yükseltti.

Daha yüksek faiz oranları, borç alanların hayatını zorlaştıracak. Bunlar arasında Ukrayna’daki savaşı finanse etmek için borçlanan şirketler ve Rus hükümeti de yer alıyor.