Rusya Ukraynalı komutanların serbest bırakılmasına tepkili, ABD konuyu "yakından izliyor"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin geçen hafta yaptığı Türkiye ziyareti dönüşünde beş Ukraynalı komutanı yanında ülkesine götürmesine Rusya tepki gösterirken, ABD ise konuyu yakından izlediğini bildirdi. Fidan ile Lavrov dün konuyu telefonda konuştu

Rusya Ukraynalı komutanların serbest bırakılmasına tepkili, ABD konuyu "yakından izliyor"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin geçen hafta yaptığı Türkiye ziyareti dönüşünde beş Ukraynalı komutanı yanında ülkesine götürmesine Rusya tepki gösterirken, ABD ise konuyu yakından izlediğini bildirdi.

Rusya, komutanların Türkiye’den Ukrayna’ya götürülmesinin esir değişimi anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini açıklamıştı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ukraynalı komutanların serbest bırakılmalarına izin vererek, esir değişimi anlaşmasını ihlal ettiğini ve Rusya'yı bu konuda önceden bilgilendirmediğini söylemişti.

Fidan ile Lavrov dün telefonda görüştü

Tepkilerin ardından dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir telefon görüşmesi yaptı. Türk Dışişleri Bakanlığı görüşmede, Ukrayna ve tahıl anlaşması çerçevesindeki son gelişmelerin ele alındığını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise görüşmede, “Ankara'nın geçen yıl Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'deki bir çelik fabrikasını savunan Ukrayna'nın Azov birliğinin tutuklu komutanlarını iade etmesi de dahil olmak üzere Ukrayna ile ilgili son gelişmelerin ele alındığını” açıkladı.

Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski, dönüşünde 5 askeri de yanında götürdü.
İLGİLİ HABERLER

Rusya'dan Türkiye'ye anlaşmaya uymama eleştirisi

Sullivan: “Dikkatle izlemeye devam edeceğiz”

Dün konu ABD Başkanı Joe Biden'ın Londra ziyareti yolunda uçakta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a da soruldu.

Sullivan, “Erdoğan’ın Ukraynalı komutanları ülkelerine geri göndermesinin Putin’e bir mesaj mı olduğu” yönündeki soruya, bu sorunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorulması gerektiğini söyleyerek yanıt verdi.

"Özellikle Wagner isyanının ardından Putin’in Türkiye gibi ülkelerin desteğini kaybedip kaybetmediği" yönündeki soruya ise Sullivan, “Biden’ın da ifade ettiği gibi Wagner isyanından Putin’in darbe aldığının açık olduğunu” kaydetti.

Wagner isyanından önce de Erdoğan’ın Ukrayna’ya özellikle bazı sofistike silahlar sağlanmasına destek verdiğine dikkat çeken Sullivan, “Dolayısıyla bunun ne kadarının (Wagner grubunun lideri) Prigojin'le, ne kadarının Ukrayna'daki çatışmaya yaklaşımıyla ilgili olduğunu söylemek benim için zor. Ancak açıkçası bu konuyu dikkatle izlemeye devam edeceğiz” dedi.

Rus paralı asker ordusu Wagner ve lideri Yevgeni Prigojin geçen ay Rus devletine karşı isyana kalkışmış, daha sonra kalkışma bir anlaşmayla kısa sürede bastırılmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Türkiye’den dönerken, Azovstal Çelik Fabrikası'ndan üç ay boyunca Mariupol şehrini savunarak geçen sene savaşa liderlik yapan beş komutanı beraberinde götürmüştü.

Rusya, geçen yıl Eylül ayında Türkiye’nin aracılık ettiği esir takası anlaşmasının ardından bazı komutanları serbest bırakmıştı. Savaş sonuna kadar bu komutanların Türkiye’de kalmasına karar verilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski İstanbul’da Vahdettin Köşkü'nde 2,5 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
İLGİLİ HABERLER

Putin’in Ağustos’ta Türkiye’ye geleceğini açıklayan Erdoğan’dan Ukrayna’nın NATO üyeliğine yeşil ışık