Fransa’da çiftçiler Paris’i kuşatmak için yolda
Fransa’da çiftçi eylemleri dokuzuncu güne girerken, hükümetin açıkladığı önlemleri yetersiz bulan çiftçiler, “Paris’i kuşatma” hedefiyle, ülkenin dört bir yanındaki otoyollardan başkente doğru harekete geçti
Fransa’da çiftçi eylemleri dokuzuncu güne girerken, hükümetin açıkladığı önlemleri yetersiz bulan çiftçiler, “Paris’i kuşatma” hedefiyle, ülkenin dört bir yanındaki otoyollardan başkente doğru harekete geçti.
Traktör ve kamyonlarıyla çiftliklerinden ayrılıp Paris’in yolunu tutan çiftçiler, “Biz yoksak siz açsınız” pankartları taşıdı. Öfkeli çiftçiler, başkenti 14 saat boyunca “kuşatmayı” planlıyor.
Hükümet, traktörlerin Paris ve büyük şehirlere girmesini önlemek için 15 bin polis memuru seferber edileceğini daha önce açıklamıştı.
Ülkenin en büyük çiftçi örgütü Fransa Ulusal Çiftçiler Birliği FNSEA Paris'i Fransa'nın geri kalanına bağlayan sekiz otoyolu kapatmayı planlıyor.
Başkent Paris’e yakın illerdeki sekiz ayrı blokaj noktasından Paris’e girerek, hükümetin dikkatini çekmeyi hedefleyen FNSEA ve Genç Çiftçiler Birliği, “Paris'i kuşatmak istediklerini” açıkladı.
Sabah saatlerinde yerleşim bölgelerinden traktörlerle hareket eden çiftçiler, Paris ve banliyölerini kapsayan bölgeye doğru yaklaşıyor. Başkenti Fransa'nın geri kalanına bağlayan sekiz farklı otoyolda trafiği tıkayarak ilerleyen çiftçilerin hedeflerinden birisi de Avrupa’nın en büyük sebze ve meyve hali, Rungis.
Bir grup çiftçi de A1 Otoyolu üzerinden, Val-d'Oise'daki Charles de Gaulle Havaalanı’nın hemen kuzeyindeki Chennevieres bölgesine ilerlemeyi planlıyor.
Çiftçiler doğudan gelen A4, batıdan gelen A10 ve güneyden gelen A5 otoyolunu da işgal ederek kente girişleri engellemeyi hedefliyor.
Paris’te 15 bin polis görevlendirildi
Çiftçi konfederasyonlarının “Paris’i kuşatma eylemi” kararının ardından kriz toplantısı yapan İçişleri Bakanı Gerlad Darmanin, çiftçilere “şiddet eylemlerinden kaçınma” çağrısı yaptı.
Paris ve tüm girişlerinde 15 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini açıklayan Bakan Darmanin, jandarmayı ve zırhlı araçları kilit noktalara gönderdi.
Darmanin, bakanlığın tarım sektörünün sorunlarını anladığını belirterek, “Dolayısıyla olay yerine müdahale etmeyerek tıkanıklıkları giderme arzusundayız” dedi.
Özellikle Rungis Uluslararası Sebze Meyve Hali’ni koruma altına alan Bakanlık, Pazar öğleden sonra Rungis Hali çevresinde zırhlı araç ve jandarma birliklerini konuşlandırdı.
Yalnızca başkent değil, Toulouse, Lyon, Marsilya, Rennes gibi büyük kentlerin girişleri de güvenlik kordonu altına alındı.
Rungis Pazarı’nda VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan güvenlik görevlileri, “Bize verilen talimat, traktörlerin büyük şehirlere girmemesini garanti altına almak” dedi.
VOA Türkçe kameralarına konuşan bir Rungis çalışanı ise, “Bütün kalbimizle çiftçileri destekliyoruz. Üreten onlar, kazanan başkaları. Bunun artık değişmesi gerek” dedi.
İşyerine gelmekte zorlanan bir çalışan da, “Haklılar, umarım istediklerini alırlar. Hepimizi onlar besliyor. Stresli değilim. Buraya gelmeleri de normal. Biz adapte oluruz, sorun değil” diyerek eyleme destek vermeye devam edeceğini söyledi.
Arzu Çakır