"Rusya'nın Türkiye’ye Mazot İhracatı Arttı"

Avrupa Birliği'nin Rus petrol ürünlerine getirdiği yasak sonrasında Rusya'nın yeni piyasalara yönelmesiyle birlikte Brezilya, Türkiye ve Afrika ülkelerine yapılan mazot ve gazyağı ihracatının Mart ayında yeni bir rekora ulaşmak üzere olduğu bildirildi

"Rusya'nın Türkiye’ye Mazot İhracatı Arttı"

Avrupa Birliği'nin Rus petrol ürünlerine getirdiği yasak sonrasında Rusya'nın yeni piyasalara yönelmesiyle birlikte Brezilya, Türkiye ve Afrika ülkelerine yapılan mazot ve gazyağı ihracatının Mart ayında yeni bir rekora ulaşmak üzere olduğu bildirildi.

AB'nin Rus petrol ürünlerine getirdiği tam ambargo kararı 5 Şubat'ta yürürlüğe girmiş, Rus mazot nakliyesi Avrupa yerine Afrika, Ortadoğu ve gemiden gemiye aktarmaya yönelmişti.

Mali veri şirketi Refinitiv’in verilerine göre Rusya'nın Baltık Denizi ve Karadeniz'den Türkiye'ye yaptığı mazot ve gazyağı ihracatı Mart ayında 1 milyon 200 bin tonu aştı. Geçen ay bu rakam 800 bin ton olarak kayda geçmişti.

Veriler, Rusya'nın Baltık Denizi kıyısındaki limanlarından Brezilya'ya Şubat'ta 205 bin ton, bu ay ise en az 300 bin ton mazot ihraç ettiğini gösteriyor.

Piyasa kaynakları, Rusya'nın Afrika ülkelerine gönderdiği mazot miktarını da arttırdığını kaydediyor.

Bir kaynak, "Görünen o ki Afrika büyük miktarda Rus mazotu alacak" dedi.

Refinitiv'in Mart ayı verilerine göre Rusya'nın kontrolundaki limanlardan Libya'ya 200 bin, Cezayir'e 165 bin, Tunus'a da 100 ton mazot ihraç edildi. Rusya'nın mazot ihraç ettiği diğer Afrika ülkeleri arasında Nijerya, Gana, Senegal ve Fas bulunuyor.

Veriler ayrıca Rus limanlarından yaklaşık 200 bin ton mazotun bu ay Birleşik Arap Emirlikleri'nin Füceyre kentine ulaşacağına işaret ediyor.

Rusya geçen ay Suudi Arabistan'a en az 450 bin ton mazot gönderdi. Bunun bir kısmı, Yunanistan'ın Kalamata limanı yakınında gemiden gemiye nakledilerek Suudi Arabistan'a aktarıldı. Ancak Mart ayında şimdiye kadar bu rotada Rus mazot kargosu kayda geçmedi.

Refinitiv verilerine göre bu ay Rusya'nın Karadeniz ve Baltık Denizi limanlarında gemilere yüklenen 700 bin ton mazotun nereye ihraç edileceğine ilişkin kayıt bulunmuyor.

Ceyhan
İLGİLİ HABERLER

Kuzey Irak'tan Türkiye'ye Petrol Akışı Durdu