Time'ın En Etkili 100 İsmi Arasında 3 Türk Yer Aldı

Time dergisinin 2023'ün en etkili ilk 100 ismi arasında Ahbap yardım örgütünün kurucusu şarkıcı ve aktivist Haluk Levent ile Corona virüse karşı ilk aşıyı geliştiren Alman BioNTech firmasının kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci de yer aldı. Levent, tanıtım yazısı nedeniyle ödülü reddetti

Time'ın En Etkili 100 İsmi Arasında 3 Türk Yer Aldı

Time Dergisi 2023'ün en etkili ilk 100 ismini açıkladı. Listede Ahbap yardım örgütünün kurucusu şarkıcı ve aktivist Haluk Levent ile Corona virüsüne karşı ilk aşıyı geliştiren Alman BioNTech firmasının kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci de yer aldı. Haluk Levent, yazar Elif Şafak'ın kaleme aldığı tanıtım yazısının kendisini üzdüğünü söyleyerek ödülü reddetti.

Elif Şafak, Haluk Levent için kaleme aldığı yazıda şu ifadelere yer verdi:

"Ses yok" Türkiye ve Suriye'de binlerce binayı enkaza çeviren Şubat ayındaki büyük depremlerin ardından beton yığınlarına yazılan iki sözcük.

Bu sözcükler umutsuzluğun sembolüyse eğer, Haluk Levent ismi umudun sembolü haline geldi. Rock yıldızı kar amacı gütmeyen Ahbap örgütü aracılığıyla yardım çalışmalarını yılmadan sürdürüyor.

"Haluk Levent ismi de umudun, dakikaların ölümle yaşam arasındaki fark anlamına geldiği ve Türk hükümetinin son derece beceriksiz olduğunu kanıtladığı felaketin ardından Ahbap, sahada hayat kurtarmak için çalışmaya başladı bile. Türkiye'de kamuoyunun gözü önünde olmak çok zordur. Ancak Levent çok sevilen ve güvenilen biri. İlkeleri var. Şeffaf. Her bağışın nereye gittiğini ve kaç ailenin yardım aldığını ayrıntılarıyla listeleyip yayınlıyor.

Haluk Levent bir köprü kurucu, şifacı ve büyük kalbi olan bir sanatçı. O sadece bir topluma ilham olmakla kalmıyor ancak aynı zamanda korkunç trajediler karşısında tek bir kişinin bile nasıl fark yaratabileceğini gösteriyor. Gittikçe daha çok ayrışan bir dünyada insanlara, onları gerçekten önemseyen, susturulan seslerini duyan bir dostları olduğunu hissettiriyor"

Haluk Levent ise paylaştığı Twitter mesajlarında, ödülü kabul etmeyeceğini ve ABD'ye gitmeyeceğini belirtti.

Levent, "Resmi açıklama geldi az önce. İngiltere Kralı Charles, ABD Başkanı Joe Biden, Elon Musk, Beyonce, Messi, Bella Hadid, Janet Yellen ile birlikte en etkili 100 kişi içine seçilmişim. Türkiye’den 182 kişi önerilmiş. Editörler araştırma yapmış. Twitter’da dünya sıralamasındaki gücü. Görüntülenme ve etkileşim gücü. Üye sayısı. Ahbap’ın geçmişte ve son depremdeki çalışmaları. Ama içerik beni üzdü'' dedi.

Levent, "Referans olan kişi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin benim çalışmalarım üzerinden eleştirilmesi kabul edeceğim bir husus değil. Bu sebeple ödülü reddediyorum ve Amerika’ya gitmeme kararı aldım. Deprem sürecinde tüm devlet kurumları, hükümet, tüm muhalefet, belediyeler ve 18 bin STK yani tüm ülke tek yürek olup herkes elinden geleni yapıyorken bu tartışmaların içine girmeme kararı aldım. Bilginize" ifadelerini kullandı.

Levent, ödülü reddetme kararına neden olanın Elif Şafak'ın yazısının "Haluk Levent ismi de umudun, dakikaların ölümle yaşam arasındaki fark anlamına geldiği ve Türk hükümetinin son derece beceriksiz olduğunu kanıtladığı felaketin ardından Ahbap, sahada hayat kurtarmak için çalışmaya başladı bile" şeklindeki kısmı olduğunu belirtti.

Türeci ve Şahin de listede

Time dergisinin 2023'ün en etkili 100 ismi listesinde yer alan diğer iki Türk, COVID-19 salgınının ardından yeni elçi RNA teknolojisiyle ilk aşıları geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci oldu.

Şahin ve Türeci hakkındaki yazıyı ise TIME dergisinin eski baş editörlerinden Walter Isaacson kaleme aldı.

2020'de COVID-19 aşısını üretmenin ilham verici hikayesine aynı derecede ilham veren bir insan öyküsünün eşlik ettiğini söyleyen Isaacson şöyle devam etti:

"Türk göçmen ailelerden gelen bir Alman çift, Özlem Türeci ve Uğur Şahin hücrelerimize hangi proteinleri yapacaklarını söyleyen molekül olan mRNA'yı kullanarak kanserle savaşmanın yollarını araştırıyorlardı.

Şahin COVID'i ilk kez duyduktan sonra, Türeci ile birlikte hücrelerimize Corona virüsünün spike proteininin bir kopyasını nasıl oluşturacağını söylemek için elçi RNA konuşlandırmanın bir yolunu geliştirdiler ve böylece bağışıklık sistemimizi hastalıkla mücadeleye hazırladılar. Şirketleri BioNTech, aşının test edilmesi ve dağıtımı için Pfizer ile ortak oldu.

Şimdi Türeci ve Şahin yeniden dikkatlerini kansere çevirdi. Bu yıl immünoterapi kanser aşılarının bazılarının klinik deneyleri İngiltere'de başladı. Ancak tüm bunların arasında BioNTech'teki hisseleri onları milyarder de yapsa laboratuvarlarında çalışarak zaman geçirmek için eski bisikletlerini kullanmaya devam ediyorlar."