TTB: “Depremlerde 94 Doktorumuz Hayatını Kaybetti”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Türkiye’yi vuran ve 10 binlerce yaşama mal olan Kahramanmaraş merkezli depremlerde 94 doktorun hayatını kaybettiğini açıkladı. TTB günlük düzenlediği basın toplantılarıyla bölgedeki sağlık ve barınma sorunlarına dikkat çekiyor

TTB: “Depremlerde 94 Doktorumuz Hayatını Kaybetti”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Türkiye’yi vuran ve 10 binlerce yaşama mal olan Kahramanmaraş merkezli depremlerde, 94 doktorun hayatını kaybettiğini açıkladı.

TTB internet sayfasında depremden etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Adana, Osmaniye ve Diyarbakır’da hayatını kaybeden doktorların listesini isimleriyle birlikte yayımlıyor. Bu sabah güncellenen listede, toplam 94 doktorun ismi bulunuyor.

Bu arada TTB günlük düzenlediği basın toplantılarıyla deprem bölgesindeki sıkıntılara dikkat çekiyor ve bazı uyarılarda bulunuyor. Birlik son olarak, deprem bölgesindeki su baskını, yangın ve salgın hastalık gibi risklerin her geçen gün arttığını bildirdi.

TTB ayrıca, AFAD’a geçici barınma alanlarını kurallarına uygun bir şekilde düzenleyerek depremzedeler ve sağlık çalışanları için güvenli hale getirmesi çağrısında bulundu.


“Karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanıyor”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı dün TTB’nin ve tabip odalarının deprem bölgesinden ilettiği raporlarla ilgili bir sunum yaptı. Fincancı açıklamasında, deprem bölgesinde ısınma kaynağına erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle tenekeler içinde tahta parçaları kullanılmasının karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olduğunu kaydetti.

TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu üyesi Dr. Güleser Karakoç ise deprem bölgelerinde kadın sağlığı ile ilgili bir sunum yaptı. Bölgede güvenli doğum için gerekli düzenlemelerin önemini vurgulayan Karakoç, temiz doğum kiti ve aşıların bir an önce bölgeye ulaştırılması, gebelik takiplerinin düzenli yapılması gerektiğini ifade etti.

“Deprem bölgelerinde sağlık hizmetleri hala yeterli değil”

Karakoç, afet sonrası yaşanan travmaların kadına yönelik şiddet vakalarını artırdığına dikkat çekerek, buna karşı önlemlerin kamu otoritesi tarafından hızla alınması gerektiğini vurguladı. Kadın sağlığıyla ilgili ciddi sorunlara yol açacak tuvalet ve hijyen konusundaki yetersizliğe de dikkat çeken Karakoç, buradaki ihtiyaçların acilen giderilmesi gerektiği, bu alanların güvenlik ve sayı açısından yeterli olması konusunda uyarılarda bulundu.

TTB açıklamasında ayrıca, temel ihtiyaçların karşılanmaması bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olduğu ve deprem bölgelerinde koruyucu sağlık hizmetlerinin hala yeterli düzeyde olmadığı belirtildi.

Kahramanmaraş
İLGİLİ HABERLER

Depremde Can Kaybı Sayısı 38 Bini Aştı