Turizm Sektörü Berlin’de Buluşuyor

Dünya turizm sektörünün en önemli buluşma noktalarından Berlin Turizm Fuarı yarın başlıyor. İlk kez 1966 yılında düzenlenen, son iki yıl pandemi nedeniyle sanal platformda yapılan fuara aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 184 ülkeden 12 bin 400 turizm şirketi ve çatı örgütünün katılımı bekleniyor

Turizm Sektörü Berlin’de Buluşuyor

Dünya turizm sektörünün en önemli buluşma noktalarından ITB Berlin Turizm Fuarı yarın başlıyor. İlk kez 1966 yılında düzenlenen, son iki yıl pandemi nedeniyle sanal platformda yapılan fuar tekrar fiziksel ortamda gerçekleşirken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 184 ülkeden 12 bin 400 turizm şirketi ve çatı örgütünün katılımı bekleniyor.

ITB'ye Türkiye'den 100 civarında otel, tur operatörü, seyahat acentası ile turizm alanında faaliyet gösteren dernek ve kuruluşların katılması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından kurulan Türkiye standında, Türkiye'nin deniz ve güneşinin yanı sıra son yıllarda önem kazanan sağlık turizminin, sayıları artan golf sahalarının, mavi yolculuğun ve bisiklet gibi doğa sporu imkanlarının da tanıtılması hedefleniyor.

Deprem Türkiye turizmini etkileyecek mi?

İLGİLİ HABERLER

Hatay Tarihi Varlıklarıyla Yaşayacak mı?

Corona salgını nedeniyle Türkiye’de turizm sektörünün üstesinden gelmek zorunda kaldığı sayısız zorluklardan sonra, bu yıl ITB'de Türkiye’ye yönelik tahminler, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 10 ili kapsayan depreme rağmen oldukça olumlu bir tablo ortaya koyuyor.

Alman Seyahat Acenteleri Birliği‘nden (DRV) yapılan açıklamada, Almanlar' ın bu yıl yaz sezonunda tatil seyahatleri rezarvasyonlarında Türkiye’ye yönelik yoğun bir talebin yaşandığı belirtilirken, Akdeniz’de Türkiye ve İspanya‘nın en popüler destinasyon olduğu ifade ediliyor. Alman uzmanlar, Türkiye‘nin pandemi öncesindeki eski gücüne geri döndüğünü savunurken, depremin yaşandığı bölgelerin kitlesel turizmi büyük oranda etkilemeyeceğinden yola çıkıyor.

Türkiye’ye giden turistin kaliteli otellerde ve başka ülkelere kıyasla ortalamanın üstünde hizmet aldığı ve bunun tercihleri olumlu etkilediğinin altı çiziliyor.

Dünya turizmi ile ilgili genel değerlendirmelerde de artan enflasyon ve diğer olumsuzluklara rağmen seyahatlerin artarak, 2019 yılındaki rakamları aşacağı tahmini yapılıyor. DRV, bu yıl yaz sezonunda seyahat acentalarında ve internet üzerinden satışlardan elde edilen cironun geçen yıla göre yüzde 25 oranında artabileceğinden yola çıkıyor.

Türk Turizmciler Temkinli

ITB öncesinde bir açıklama yapan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ise daha temkinli konuşarak, "Yurt dışındaki tur operatörlerimizden gelen bilgilere göre rezervasyonlarda az da olsa bir duraksama mevcut. Ancak tabloyu daha net görebilmek için biraz beklememiz gerekiyor. ITB Berlin fuarında sezona dair daha güçlü verilere ulaşacağımızı umuyorum" dedi.

TÜRSAB İstanbul Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Türemez, İstanbul’la ilgili tahmininde, deprem nedeniyle gelmesi beklenen turist sayısı ile turizm gelirinde yıl genelinde yüzde 30-40 aralığında kayıp yaşanmasını beklediğini söyledi. Turizmin güvenlik sorunlarından olumsuz etkilendiğini anımsatan Türemez, "Deprem de bir güvenlik sorunu ve bu güvenlik sorunundan dolayı olumsuz etkileneceğimiz kesin. Şubat ayında da gelen turist sayısında düşüşler oldu. Gastronomi sektöründe yaşanan iptaller aslında bizim getireceğimiz turistlerin gelmemesiyle bağlantılı dedi.

"Yaşanan depremin ve İstanbul’da deprem olacak beklentisinin turizme olumsuz etki yaratacağı kesin, ancak bakış açılarını net bir şekilde Berlin’deki fuarda göreceğiz" diye konuşan Türemez, İstanbul’a bu yıl 14 milyonu aşkın turist gelmesi beklenirken bu sayının 8 milyonlara düşebileceği tahmininde bulundu.

Türkiye, 2022 yılında turizm sektöründe 46 milyar doların üstünde gelir elde ederken, dünyada en çok turist ağırlayan üçüncü ülke konumuna ulaşmıştı.

İlgili Haber


Arşiv