Türk ve Rus Dışişleri bakanları Karadeniz Tahil Koridoru’na alternatif arayacak
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Sergey Lavrov ve Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bu hafta yapacakları görüşmede Moskova'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na alternatif önerisini ele alacaklarını bildirdi. Fidan ve Lavrov’un Cuma günü Moskova’da görüşmesi bekleniyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Sergey Lavrov ve Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bu hafta yapacakları görüşmede Moskova'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na alternatif önerisini ele alacaklarını bildirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yarın Moskova’ya gitmesi ve Cuma günü Sergey Lavrov'la görüşmesi bekleniyor.
Kremlin de bugün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yakında Rusya'yı ziyaret edeceğini kaydetti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik hafta başında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna tahılının Karadeniz’den ihracatını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması’nı görüşmek için yakında Rusya’yı ziyaret edeceğini açıklamıştı.
Bloomberg de, isimleri açıklanmayan iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Erdoğan’ın önümüzdeki hafta Hindistan'daki G20 toplantısına gitmeden önce, Rusya’da Putin’le görüşmesinin beklendiğini yazdı.
Habere göre, görüşme muhtemelen 8 Eylül’de gerçekleşecek.
Geçen ay Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Türkiye ziyareti sırasında Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ağustos’ta Türkiye’ye ziyaret gerçekleştireceğini açıklamıştı.
Bu ay ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eylül ayı içerisinde Hindistan’da G-20 toplantısı, ABD’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Bu yoğunluk içerisinde fırsat bulursak Sayın Putin ile yüz yüze biraraya gelip konuşacağız” ifadelerini kullanarak Eylül ayını işaret etmişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, plan kapsamında Rusya'nın Katar'ın mali desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyat üzerinden bir milyon ton tahıl göndereceğini, tahılın Türkiye'de işlenerek en çok ihtiyaç sahibi ülkelere gönderileceğini açıkladı.
Bakanlık açıklamasında, "Bu projeyi Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na en uygun işleyecek alternatifi olarak görüyoruz" denildi.
Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunu yaptığı ve Ukrayna'nın savaşa rağmen Karadeniz limanlarından tahıl ihraç etmesine olanak tanıyan bir yıllık anlaşmadan geçen ay çekilmişti.
O tarihten bu yana Rusya'nın Ukrayna limanlarına ve tahıl depolarına defalarca saldırması, Ukrayna ve Batı'nın Rusya'yı gıdayı savaş silahı olarak kullanmakla suçlamasına neden oldu.
Rusya, tahılın çok azının en yoksul ülkelere gittiği ve Batı yaptırımlarının ödemeleri, sigortayı ve limanlara erişimi etkilemesi nedeniyle kendi tahıl ve gübresinin ihracatında hala engellerle karşı karşıya olduğu gerekçesiyle anlaşmadan çekildiğini söylüyor.
Tahıl anlaşmasından çekildikten sonra altı Afrika ülkesine belli miktarda bedava tahıl tedarik etme sözü veren Rusya'nın önerdiği düzenlemeye Katar'ın nasıl bir teşvikle katılacağı henüz belli değildi.
Rusya'dan yapılan açıklamada, Lavrov'un, Moskova'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna'ya giden tüm gemileri potansiyel olarak askeri kargo taşıyan gemiler olarak değerlendireceği yönündeki tavrını yeniden beyan edeceği belirtildi.