Almanya, Kızıldeniz’deki Husi saldırılarına karşı Refah misyonuna katılmaya hazırlanıyor

Husiler'in Kızıldeniz'de gemilere düzenlediği saldırılar nedeniyle kurulan Refah Muhafızı Operasyonu adlı uluslararası misyona Almanya’nın da katılacağı bildiriliyor. İlgili tezkerenin Federal Meclis’e sunulması ve Ocak ayında oylanması bekleniyor

Almanya, Kızıldeniz’deki Husi saldırılarına karşı Refah misyonuna katılmaya hazırlanıyor
Husiler'in Kızıldeniz'de gemilere düzenlediği saldırılar nedeniyle kurulan Refah Muhafızı Operasyonu adlı uluslararası misyona Almanya’nın da katılacağı bildiriliyor.

Almanya’nın, Husiler'in Kızıldeniz'de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı oluşturulacak uluslararası misyona katılacağı öğrenildi.

Alman hükümetine yakın kaynaklar, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’ndan yetkililerin biraraya gelerek, Refah Muhafızı Operasyonu (Operation Prosperity Guardian) adı verilen misyona askeri destek verme konusunda prensip kararı aldıklarını bildirdi.

Bundan sonraki aşamada konuyla ilgili hazırlanacak tezkerenin Federal Meclis’e sunulacağı ve Ocak ayında oylanacağı kaydedildi. Almanya’da federal ordunun yurtdışındaki askeri operasyonlara katılmasına Federal Meclis, tezkere çıkararak karar veriyor.

Yemen'deki İran destekli Husiler’in, Kızıldeniz'de İsrail'e giden ya da İsrail’den dönen ticari gemileri hedef alan saldırıları, çok sayıda nakliye firmasının rotalarını yeniden çizmek zorunda kalmasına ve küresel deniz ticaretinin sekteye uğramasına yol açmıştı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'de artan Husi saldırılarının serbest ticaret akışını tehdit ettiğini, masum denizcileri tehlikeye attığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirterek, “Bu nedenle Operation Prosperity Guardian'ı (Refah Muhafızı Operasyonu) kurduğumuzu duyuruyorum. Bu, Ortak Deniz Kuvvetleri ve 153. Görev Gücü'nün çatısı altında Kızıldeniz'deki güvenliğe odaklanan önemli uluslararası bir güvenlik girişimidir” ifadesini kullanmıştı.

Misyonda Almanya ve ABD'nin yanısıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, İtalya, Fransa, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya yer alacak.

Alman ordusu, Litvanya’da 5 bin asker konuşlandıracak

Berlin’de hükümetin Refah Muhafızı misyonuna katılım kararı, Savunma Bakanı Boris Pistorius'un Almanya'nın 2027'ye kadar Litvanya’ya 5 bin asker konuşlandıracağını duyurmasının hemen sonrasında geldi.

Pistorius, Litvanya’da Rusya'yı caydıracak, savaş kabiliyetine sahip bir tugay oluşturulacağını, ayrıca NATO'nun doğu kanadının güçlendirileceğini açıkladı.

Bugüne kadar yurtdışında değişik askeri misyonlarda geçici görevler yapan Alman askerleri, böylece ilk defa kalıcı bir şekilde bir ülkede konuşlandırılmış olacak.

Alman ordusunun modernizasyonu aksıyor

Bu iki kararın, Alman ordusunun hem personel hem de teçhizat olarak büyük sorunlar yaşadığı şeklindeki haberlerin yoğunlaştığı bir dönemde alınması da dikkat çekiyor.

Kısa bir süre önce Almanya’da büyük yankı bulan bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Alman ordusunun mevcut haliyle kendini savunacak gücünün olmadığını belirterek, ordunun kısa vadede çok daha iyi teknolojik donanıma ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Alman ordusunun modernizasyon çalışmalarının çok yavaş ilerlediğini belirten Savunma Bakanı Pistorius da, “Silahlı kuvvetler, sanayi ve toplum açısından arayı kapatmak için yaklaşık 5 ila 8 yılımız var” diyerek, daha yüksek bir savunma bütçesi istedi.

Başbakan Olaf Scholz, 8 Aralık 2021’de göreve geldikten sonra Alman Ordusu’nun donanımı için 100 milyar Euro hacimli ‘varlık fonu’ ile destek vereceklerini açıklamıştı.

Bakan Pistorius, son haftalarda yaptığı açıklamalarda, Avrupa'da somut savaş tehlikesi olduğunu, orduyu ve toplumu buna hazırlayarak savunmada olmaları gerektiğini vurguluyor.

Cem Dalaman