Almanya’dan seçim sonucuna ilk tepkiler

Yurtdışında 1,5 milyon ile en fazla Türk seçmenin yaşadığı Almanya seçim sürecini yakından izledi. Hafta sonu ve bugün Almanya'da resmi tatil nedeniyle gazeteler çıkmazken, siyasetçiler YSK'nın seçimin neticesinin kesinleştiğini açıklamasından sonra, konuyla ilgili açıklamalara başladı

Almanya’dan seçim sonucuna ilk tepkiler

Yurtdışında 1,5 milyon ile en fazla Türk seçmenin yaşadığı Almanya seçim sürecini yakından izledi. Hafta sonu ve bugün Almanya'da resmi tatil nedeniyle gazeteler çıkmazken, siyasetçiler Yüksek Seçim Kurulu'nun Cumhurbaşkanlığı seçiminin neticesinin kesinleştiğini açıklamasından sonra, konuyla ilgili açıklamalara başladı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kutladı. Steinmeier, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yeniden Cumhurbaşkanı seçilmenizden dolayı sizi kutlamama izin verin. Ülkelerimiz arasındaki olağanüstü insani, ekonomik ve politik ilişkilerden dolayı Alman-Türk ilişkileri ayrı bir önem taşımaktadır. Ülkelerimiz arasındaki bu iyi ilişkileri birlikte sağlamlaştırmaktan memnuniyet duyacağım. Dünyada yaşanan ve karşı karşıya olduğumuz meydan okumalar bunu daha da önemli kılmaktadır. Yeni görev döneminizde ülkenize barış, özgürlük ve refah, size de görevinizde şanslı dokunuş dilerim” mesajını iletti.

Başbakan Olaf Scholz da, Türkiye seçimlerini kazanan Erdoğan'ı kutladı ve ortak meseleleri yeni bir ivme ile ilerletmek istediklerini belirtti. Scholz, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Almanya ve Türkiye yakın ortaklar ve müttefiklerdir, aynı zamanda güçlü sosyal ve ekonomik bağlara sahibiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı kutluyorum. Şimdi ortak meselelerimizi yeni bir ivmeyle ilerletmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Cem Özdemir’den uyarı

Yeşiller Partili Tarım Bakanı Cem Özdemir, Almanya'da yaşayan Türkler’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından sokaklardaki kutlamalarını eleştirdi. Bakan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bu kutlamaların "çoğulcu demokrasinin görmezden gelinemeyecek bir reddi" olduğunu yazdı. Özdemir, "Seçimlerinin sonuçları için hesap vermek zorunda olmayan insanlar kutlama yapıyor. Almanya'da şimdi aşırı milliyetçiliğin ve köktendinciliğin Ankara'dan gelen yeni imamlar tarafından daha da yayılması tehlikesi var" şeklinde görüş belirtti.

Cem Özdemir'in açıklamalarını eleştiren Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, "Erdoğan'ı seçenleri bu tarz sözlerle eleştirmek, ona yönelik ilginin ve desteğin daha da artmasına neden oluyor. Bu insanları Erdoğan'ı seçtikleri için eleştirmek yerine, Alman siyasetine nasıl daha fazla ilgi gösterebilirler diye düşünmek çok daha yararlı olurdu. Alman politikacıların biraz da kendi yaptıkları hatalar üzerinde kafa yormasında fayda var" dedi.

“Almanya-Türkiye ilişkilerinde yeni değerlendirmeler gerekebilir”

Hristiyan Demokrat CDU'nun dış politika sözcüsü Jürgen Hardt VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan'ın başarısının önümüzdeki dönem için Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler açısından da yeni değerlendirmeleri gerektireceğini belirtti.

Hardt, Erdoğan'ın bundan sonra özellikle uluslararası ilişkilerde daha uzlaşmacı bir çizgi izleyeceğine inandığını savunarak, "Ben Erdoğan'ın ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik sorunların ancak AB ve Almanya ile birlikte çözülebileceği sonucuna varabileceğine inanıyorum" dedi.

Hardt, Alman hükümeti Türkiye'ye içinde bulunduğu zor ekonomik durumdan çıkması için yardım etmeye hazır olduğu mesajını vermesini isterken, "Bunun karşılığında Erdoğan'dan Avrupa ve Almanya yanlısı bir politikası izlemesini bekleyebiliriz" şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin AB üyelik süreci sona erdirilsin”

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU'lu Manfred Weber ise seçim sonuçlarından sonra Türkiye'nin AB üyelik sürecinin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Daha önce de Türkiye'ye eleştirisel açıklamalarıyla tanınan Weber, "Yakın ilişkiler önemlidir, ancak artık ne Türkiye ne de AB tam üyelik istemiyor" diyerek üyelik için planlanan sürecin sona erdirilmesini istedi.

Bu öneriye karşı çıkan sosyal demokrat SPD'nin dış politika uzmanı Nils Schmid ise, "AB katılım sürecinin kesilmesi, muhalefetin ve daha demokratik bir Türkiye'de yaşayabilmeyi uman herkesin yüzüne atılmış bir tokat olacaktır" dedi. Schmid, "Ancak Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda ilerleme kaydedilmediği sürece katılım süreci askıda kalacaktır." diye konuştu.

Erdoğan destekçisi Türkler sonucu sokaklara dökülerek kutladı

Almanya’da yaşayan Erdoğan yanlısı Türkler, Cumhurbaşkanı’nın seçimi kazanmasının ardından sokaklara çıktı. Berlin’de, Aachen’de, Köln’de, Duisburg’da, Hamburg’da, Stuttgart’ta, Frankfurt’ta, Münih’te ve daha birçok kentte yaşayanlar ellerinde bayraklar ve Erdoğan posterleriyle otomobillerine binerek caddelerde sabahın ilk saatlerine kadar sloganlar attı.

Bu arada Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'daki seçmenden Türkiye'dekilerden daha fazla destek aldı. Almanya'daki seçmenler yüzde 67,36 oranında Erdoğan derken, yüzde 32,64'ü Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu seçti.

Cem Dalaman