BM'den uyarı: “Gazze'de yakıt depomuz boşaldı, kanalizasyon sistemi tıkanacak, içme suyu olmayacak”

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), Gazze'de kuruma ait yakıt deposunun boşaldığını bildirdi. UNRWA, birkaç gün içinde hastanelere yakıt tedarikinin sonlanacağını, kanalizasyon sisteminin tıkanacağını ve içme suyu sağlanamayacağını kaydetti

BM'den uyarı: “Gazze'de yakıt depomuz boşaldı, kanalizasyon sistemi tıkanacak, içme suyu olmayacak”
UNRWA, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına karşı askeri harekat başlatmasından bu yana evlerini terk eden Gazze nüfusunun yarısına denk olan yaklaşık 800 bin sivile sığınak sağlıyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), Gazze'de kuruma ait yakıt deposunun boşaldığını bildirdi. UNRWA, birkaç gün içinde hastanelere yakıt tedarikinin sonlanacağını, kanalizasyon sisteminin tıkanacağını ve içme suyu sağlanamayacağını kaydetti.

UNRWA, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına karşı askeri harekat başlatmasından bu yana evlerini terk eden Gazze nüfusunun yarısına denk olan yaklaşık 800 bin sivile sığınak sağlıyor.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, bağışçılara bugün yaptığı açıklamada, İsrail sınırında stratejik rezerv içeren bir yakıt deposunun yavaş yavaş boşaldığını söyledi.

Yakıt ikmali talebi konusunda İsrail ordusuna yaptıkları çağrının yanıtsız kaldığını söyleyen Lazzarini, “Depo şu anda boş” dedi.

Lazzarini, “14 Kasım itibarıyla bu durum, ambülansların ve büyük hastanelerin işleyişini ciddi şekilde etkileyecek. Bazı hastaneler güneş enerjisi kullanıyor ama bu çok yetersiz, o nedenle bu hastaneler faaliyetlerini durduracak” şeklinde konuştu.

UNRWA'a ait yakıt aynı zamanda yüzlerce tonluk kanalizasyon sularının Gazze'nin güneyindeki kalabalık kamplardan boşaltılması için de kullanılıyor. Lazzarini, bu kanalizasyon hizmetinin de yakında verilemeyeceğini söyledi.

Yakıt olmadan Gazze'de tuzlu su arıtma tesislerinin de işlevini yitireceği uyarısında bulunan Lazzarini, 15 Kasım'da en az 290 bin kişiye temiz içme suyu desteğini kesmek zorunda kalacaklarını vurguladı.

Yardım faaliyetleri 48 saat içinde durabilir

UNRWA'nın Gazze'deki direktörü Thomas White da kuşatma altındaki bölgeye yakıt girişine izin verilmediği takdirde, kurumun Gazze'deki tüm yardım faaliyetlerinin önümüzdeki 48 saat içinde duracağını söyledi.

Mısır'la olan Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye kamyonlar dolusu tıbbi ve gıda malzemesi girerken, İsrail yakıt girişini yasakladı. İsrail yakıtın Hamas tarafından alınmasından korkuyor ve militan grubu gizlice stok yapmakla suçluyor.

Kanalizasyon çalışmıyor

Gazze'deki belediye yetkilileri de, elektriksizlik nedeniyle kanalizasyonun sokaklara taştığını ve bunun bir sağlık ve çevre felaketine neden olduğunu söylüyor.

Refah Belediyesi Başkanı Ahmed El Sufi, "Tüm kanalizasyon pompalarının tamamen durması, kanalizasyonun sokaklara ve mahallelere taşmasına yol açarak bir sağlık ve çevre felaketine ve hastalıkların yayılmasına neden oluyor" dedi.

El Sufi, "Şu anda caddelerde, sokaklarda ve tüm mahallelerde atıkların birikmesi ve her türlü hastalık ve salgının yayılması sonucu çevresel durumun kötüleştiğine tanık oluyoruz" diye konuştu.

BM dairelerinde hayatını kaybeden personel için bir dakikalık saygı duruşu

Öte yandan Birleşmiş Milletler'e ait daireler bugün, BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nde çalışan ve Gazze’de İsrail’in hava saldırılarında hayatını kaybeden 101 çalışan için anma töreni düzenlendi. Törende mumlar yakıldı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.


BM Cenevre Ofisi Genel Başkanı Tatiana Valovaya, BM tarihinde bu kadar kısa sürede en fazla sayıda yardım çalışanının hayatını kaybettiğini söyledi. BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi bazı çalışanlarının ekmek sırasında, bazılarının da aileleriyle evlerinde oldukları sırada İsrail’in hava ve karadan yürüttüğü harekatta hayatlarını kaybettiğini bildirdi.

1949’da ilk İsrail-Arap savaşının ardından kurulan BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi, kurduğu okullar ve sağlık kurumlarıyla kamu hizmetleri veriyor ve yardım sağlıyor. Kurumun 5 bin çalışanının çoğunu Filistinli mülteciler oluşturuyor.