CANLI BLOG: Deprem Bölgesinde Hassas Aramalar Sürüyor Kurtuluş Haberleri Gelmeye Devam Ediyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından can kaybı 35 bin 249 kişiye ulaştı. Ekipler enkazlarda hassas cihazlarla çalışmaları sürdürürken, bazı kentlerden mucize kurtuluş haberleri gelmeye devam ediyor

CANLI BLOG: Deprem Bölgesinde Hassas Aramalar Sürüyor Kurtuluş Haberleri Gelmeye Devam Ediyor
22:58

Enkazdan 208 Saat Sonra Sağ Çıktılar

Antakya'da 65 yaşında Suriyeli bir erkek ve genç bir kız depremden 208 saat sonra enkaz altından çıkarıldı.

Reuters haber ajansına göre kurtarma ekipleri başka aile üyelerine de canlı ulaşmayı umduklarını bildirdi. Böylece bugün enkaz altından canlı çıkarılanların sayısı dokuza ulaştı.

Depremin dokuzuncu gününde birçok yerde arama çalışmaları sonlandırılarak enkaz kaldırma çalışmalarına geçildi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde art arda meydana gelen 7,8 ve 7,6 büyüklüğündei depremler Türkiye modern tarihinin en yıkıcı depremleri olarak kayıtlara geçti.

22:47

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 35 bin 418"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Depremin kırılan fay uzunluğuna bağlı olarak yıkım etkisi takriben 500 kilometrelik, hissedilen etkisi 1000 kilometreden fazla alana yayıldı" dedi. Erdoğan, depremin, tarihteki büyük depremlere göre 7 kilometre gibi yüzeye yakında olmasının yıkımı arttırdığını söyledi. Erdoğan depremlerin "en güçlü atom bombalarının yüzlercesine denk büyüklükte enerji ortaya çıkardığını" kaydetti.

Depremde hayatını kaybedenlerin toplam sayısını 35 bin 418 olarak bildiren Cumhurbaşkanı, "dünyadaki uzmanların tamamının ittifakıyla depremlerin istisnai bir tabiat olayı olarak değerlendirildiğini" söyledi. 105 bin 505 kişinin yaralı olduğunu belirten Erdoğan, yaralıların 13 bin 208’inin hastanelerde tedavi altında olduğunu, enkaz haline gelen 19 binden fazla binadan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını söyledi.

Deprem bölgesindeki 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve işyerinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından incelendiğini belirten Erdoğan, "Böylesine bir felaket dünyanın hangi bölgesinde yaşanırsa yaşansın görülebilecek aksaklıklar bizde de yaşandı" dedi, ancak "devletin tüm imkanlarıyla deprem bölgesine bir an önce ulaşmak ve çalışmalara başlamak için canla başla mücadele ettiğinden" milletin şüphesi olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Depremin oturulamaz hale getirdiği her ev ve işyerinin yeniden yapılacağını söyleyen Erdoğan, bunların hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

TOKİ’nin inşa ettiği binaların kalitesiyle depremden alnının akıyla çıktığını söyleyen Erdoğan, kentsel dönüşümü sağlanan 3 milyon 300 bin konutun yapı deprem güvenliğine katkıda bulunduğunu belirtti.

Depremde yıkılan binaların yüzde 98’inin 1999 öncesi inşa edilenler olduğunu söyleyen Erdoğan, bunun bina standart ve denetimi konusundaki ilerlemeyi gösterdiğini, ancak işin daha sıkı tutulması gerektiğini, hasar tespiti biten her yerde inşa çalışmalarına başlanacağını belirtti, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlardan hayatlarının tüm unsurlarına sahip çıkmalarını istedi.

20:34

Yeni Açılan Sınır Geçişinden İlk BM Yardımı Suriye'ye Girdi

Birleşmiş Milletler'den iki sözcü, yeni açılan Bab El Selam sınır geçişinden ilk BM yardım konvoyunun Türkiye'den Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin elindeki bölgeye girdiğini bildirdi.

BM, şimdiye kadar bir başka sınır geçişi olan Bab El Hava'dan yardım taşıyan 50'den fazla konvoy gönderdi. BM'den dün yapılan açıklamada Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın iki sınır geçişinin daha üç aylığına kullanıma açtığı kaydedilmişti. Bu sınır geçişleri Bab El Selam ve El Raee.

19:27

BM: "Deprem 9 Milyona Yakın Suriyeli’yi Etkiledi"

Birleşmiş Milletler’den bugün yapılan açıklamada 6 Şubat’da meydana gelen ve hem Türkiye hem de Suriye’de ağır hasara neden olan depremin 9 milyona yakın Suriyeli’yi etkilediği kaydedildi.

BM, depremden etkilenenlere yardım için yaklaşık 400 milyon dolarlık fon açtı.

Yapılan açıklamada, "İnsani yardım kuruluşlarının önümüzdeki üç aylık süreçteki en acil insani ihtiyaçlara yanıt vermek için 397 milyon 600 bin dolara ihtiyacı olacak" denildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Suriyeli depremzedeler için 397 milyon dolarlık yardım çağrısını yineleyerek, "Şimdi birlik olma, ortak insanlık ve ortak eylem zamanıdır" dedi.

18:22

Stoltenberg Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği'nde Taziye Defterini İmzaladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği ofisini ziyaret ederek, depremde hayatını kaybedenlerin anısına açılan taziye defterini imzaladı.

Stoltenberg, mesajında, "NATO Müttefikimiz Türkiye’yle güçlü dayanışma içinde bulunuyoruz. Düşüncelerimiz, yıkıcı depremlerden sonra Türk halkıyla birlikte" ifadelerini kullandı.

17:57

Kayıp ve Refakatsiz Çocuklara Ne Olacak?

Türkiye’nin 10 kentini ilçeleri ve köyleriyle birlikte etkileyen 6 Şubat depreminin ardından arama-kurtarma çalışmaları sırasında özellikle bazı küçük çocuklar sağ kurtarıldı. Ancak bu çocukların bazıları için kayıp olduğu bilgisiyle arayışlar devam ederken kimilerinin ailesine veya akrabalarına kavuştuğu görülüyor.

Türkiye’nin artçılarıyla birlikte 6 Şubat sabah 04.17’deki ilk depremle sarsıldığı o anlardan sonra 200 saati aşkın zaman geçmesine rağmen uzman ekipler “mucize” niteliğinde kurtarmalar gerçekleştiriyor. Canlı yayınlarla ekranlara taşındığı üzere başta madenci ekipleri olmak üzere ulusal ve yabancı uzman arama-kurtarma ekipleri, halen enkaz altında ses duyduklarında sağ olanları aramaya devam ediyor.

Enkaz altından sağ kurtulanlarla ilgiliyse sosyal medyada karmaşa yaşanıyor. Hali hazırda ailesi veya yakınları kavuşmuş çocuklar için halen fotoğraflarıyla "kayıp" paylaşımları yapılıyor. Ancak aileler veya sevdikleri için en acı olan, ilk saatlerde kayıp olduğu düşünülmesine rağmen sonrasında enkaz altında cansız bedenine ulaşılanlar için sosyal medyada paylaşımlara devam edilmesi. Son durumu doğrulanmış olmayan şekilde ilk saatlerde yapılmış paylaşımları yeniden paylaşma çağrısı yapan aileler, basın mensuplarına da güncel olmayan paylaşımları haberleştirmemeleri talebini iletiyor.