CHP’de “önseçim” modelinde “zamanlama” dikkate alındı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel liderliğindeki parti yönetimi, belediye başkan adayları belirlenmesinde “önseçim” yapılmasından vazgeçildiği eleştirisine karşı “zamanlama” gerekçesiyle parti örgütü içinde seçim modeli uygulamaya karar verdi

CHP’de “önseçim” modelinde “zamanlama” dikkate alındı
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, 38. Olağan Kurultay sonrası ilk Merkez Yönetim Kurulu toplantısına başkanlık etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel liderliğindeki parti yönetimi, belediye başkan adayları belirlenmesinde “önseçim” yapılmasından vazgeçildiği eleştirisine karşı “zamanlama” gerekçesiyle parti örgütü içinde seçim modeli uygulamaya karar verdi.

Özgür Özel başkanlığında ilk Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) toplantısında en öncelikli konu başlığı “Mart 2024’teki yerel seçimler” oldu. Yerel seçimler bağlamında Özel, geçtiğimiz Cumartesi günü Parti Meclisi (PM) toplantısında, “Ben kurultay salonuna ilk düğmeyi ters ilikleyerek çıkmadım. İlk düğmeyi ters iliklemek birilerine belediye sözü vermektir. Türkiye’de genel başkan olarak söz verdiğimiz bir belediye başkan adayımız yok. Sadece sayın Mansur Yavaş, sayın Ekrem İmamoğlu ve Aydın’ın topuklu efesi ile ilgili Sayın Kılıçdaroğlu’nun anketlerde gördüğü çok yüksek memnuniyet oranına dayanarak ifade ettiği ve biz de PM’ye o sözün arkasında duran bir teklifle geleceğiz” demişti. Özel’in, “parti içinde temayül yoklaması yapılacak” yönündeki açıklaması ise “önseçim sözünden vazgeçti” eleştirisine yol açtı.

CHP MYK’sında, “önseçim sözünden vazgeçildi” şeklinde yorumlanmasına karşı parti örgütü taleplerine ağırlık verileceğini vurgulama kararı alındı. Aslında kurultay sürecinde Özel ve “değişimci ekip” üyelerince vurgulanan “önseçim” şartı özellikle milletvekili aday listesi için gündemdeydi. Ancak şimdi belediye başkan adaylıkları belirlenmesinde “parti örgütü dışlanacak” gibi yanlış algı oluşmaması için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği yerel seçimler takvimini vurgulamak gerektiği görüşü benimsendi. YSK’nın 31 Mart 2024’teki yerel seçimler tarihini kesinleştirmesi ardından belediye başkan adayı olabilmek amacıyla kamu personeli görevlerinden istifa edecekler için son günü 1 Aralık ilan ettiği gündeme alındı. Bu nedenle CHP’nin yereldeki hazırlığını hızlandırması gerektiği ortak görüş oldu ve örgütlenmeden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin’in gelecek haftaki toplantı için yereldeki duruma ilişkin rapor hazırlaması kararı alındı.

“Temayül yoklaması” kavramı yerine “parti denetiminde önseçim”

Türkiye’de siyasi partiler içinde milletvekili aday listesi için de “temayül yoklaması” şeklinde örgütlerden görüş alındığında uygulanmaması kaynaklı olumsuz bir algı olduğu konuşuldu. Bu nedenle Özgür Özel’in “temayül yoklaması” yapılacağını söylemesi “ön seçim yok” şeklinde yorumlandığı ve buna karşı CHP yönetimi olarak parti örgütüne verilen değişim sözünün tutulacağı mesajını vermek gerektiğinde uzlaşıldı. Bu kapsamda, YSK’nın takvimi nedeniyle il-ilçe seçim kurulları denetiminde önseçim yapılamayacağı ancak “parti denetiminde önseçim” yapılacağı mesajına karar verildi. Parti yönetimi tarafından sonuçlarına uyulması yaklaşımıyla “parti denetiminde önseçim” uygulamasındaki fark ise “yerel seçimler takvimi kaynaklı zamanlama baskısı” olduğu ifade edildi. Eğer siyasi partiler mevzuatındaki önseçim uygulanırsa bunun 31 Mart 2024 tarihi bakımından belediye adayları açısından kampanya/propaganda süresi kısalığı anlamına geleceği işaret edildi.

CHP MYK’sında, mutlaka parti örgütünde “sandık kurulması” ancak bunun da parti örgütlerinden ön talepleri dikkate alınarak yapılması gerektiğine ve gelecek hafta örgüt ihtiyaçlarını değerlendirme gündemine karar verildi.

“Örgüt seçimine uyulacak ancak ittifak seçeneği dışlanmayacak”

CHP MYK’sında “örgüt seçimine saygı duyulması, uyulması” görüşü benimsenirken; bunun “Türkiye genelinde 81 ilde 922 ilçede parti denetimde önseçim ile aday belirlenecek” anlamına gelmediği de açıklandı.

Yerel seçimlerde “ittifak seçeneği dışlanmayacak” yaklaşımıyla hareket edildiği ve Özgür Özel’in “CHP sadece ana muhalefet partisi değil muhalefet cephesinde öncü rol sahibi” görüşüyle yerelde ittifak arayışına kapıyı açık tutacağı belirtildi. Yerelde parti örgütlerince de önerilecek ittifak olanaklarını değerlendirmek gerektiği benimsendi.

Özel: "Örgüt çoklu yarış istiyorsa sandık koyacağız"

CHP Lideri Özgür Özel, parti içinde "önseçimden vazgeçildi" yönünde tartışma yaratılması girişimine tepki gösterdi.
TBMM'de soru üzerine Özel, "Birincisi, çok kötü niyetli bir yaklaşım var. O da şu; benim kurduğum bir cümleden 'Özgür Özel önseçimden vazgeçti' diyorlar. Kesinlikle doğru değil. Bir, milletvekili seçimlerinde kayıtsız şartsız önseçim var. İki, belediye seçimlerinde mutlaka mevcut belediye başkanlarımızı anket ile ölçeceğiz. Mevcut belediye başkanımız halkın gönlündeyse aday göstereceğiz. Halkın gönlünde değilse o zaman yerine aday belirleyeceğiz" dedi.
Özel, "Aday belirlemekte en çok kullanacağımız yöntem, örgüt denetiminde önseçim olacak. Eğer örgütümüz, 'Burada önseçim yapmayalım; tek bir aday var' derse örneğin Manisa'nın Alaşehir'de demişlerdi ki, bu diş hekimi arkadaşımızı ikna edersek kazanırız.. Böyle örnekler dışında örgütümüz, çoklu yarış derse mutlaka sandık koyacağız. Önseçim, kanunda 48 gün kala adayı belirliyor. Ben bu kadar geç bir aday tanıtımı sıkıntı olur, örgütümüze güveneceğiz derken örgüt denetiminde önseçim yapacağımızı söyledim. Hakim denetiminde önseçim 45 günlük bir çalışma imkanı veriyor. Diyelim ki, Aralık ayı içinde örgüt denetiminde sandığı koyacağız. Sandıktan kim çıkarsa onu da adaylaştıracağız. Mevcut belediye başkanlarımızda anket, yenilerinde örgütümüz başka bir talepte bulunmuyorsa mutlaka örgüt denetiminde, sonucuna uyacağımız önseçim olacak. Bu konuda benden şüphe eden il başkanımız, delegemiz yok" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun büro açması parti içi muhalefet mi?

Bu arada CHP’nin 7. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çukurambar semtinde büro oluşturarak burada çalışmalar yürüteceği ve vakıf kurma hazırlığı olduğu konusunun ise MYK’da hiç gündeme gelmediği öğrenildi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun “parti içi muhalefet yürütecek” şeklinde yorumlanan çalışma mekanı oluşturma kararına karşı CHP’nin yeni yönetimi ise “Sayın genel başkanımız aleyhinde kesinlikle söz söylemeyi düşünmüyoruz. Parti içi muhalefet yürüteceği görüşünü ise temelsiz buluyoruz. Özgür bey başta olmak üzere genel başkanımız aleyhine bizim olduğumuz yerlerde aleyhte konuşmalar olmasına da izin vermeyeceğiz. Tıpkı Murat Karayalçın, Hikmet Çetin gibi eski tüm genel başkanlarımız gibi kendisini partimizde üst akıl olarak görüyoruz” yorumunu paylaştı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 2020 yılında "İkinci Yüzyıl Beyannamesi" yaklaşımına dayalı eski milletvekili Müslim Sarı'nın kurucusu olduğu İkinci Yüzyıl Enstitüsü Vakfı kapsamında çalışacağı aktarıldı.

Vakfın merkezini İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi genel merkezlerine ev sahipliği yapan Mustafa Kemal Mahallesi'ne taşıdığı paylaşıldı.

AKP'de başvurular 17 Kasım'da sona eriyor

AKP ise, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için hali hazırda aday belirleme sürecini yürütüyor. AKP il ve ilçe teşkilatlarında, aday adaylığı başvurularında son tarih 17 Kasım belirlenmişti. AKP de parti içinde temayül yoklaması uyguluyor ancak sonucuna uyulması şartı yok ve her seçim sürecinde olduğu üzere son karar verici Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan olacak.

AKP Genel Merkezi tarafından parti teşkilatına adaylık kriterleri uyarı yazısı gönderildiği açıklandı.

Söz konusu yazı uyarınca AKP milletvekilleriyle birinci ve ikinci derece yakınlık bağı olanlar aynı seçim bölgesinde yrek yerel yönetimler için aday olamayacak.

Benzer şekilde il ve ilçe başkanları için yakınlık bağı şartı hatırlatıldı.

Yıldız Yazıcıoğlu