CHP'de değişim “lider değişimi mi?” tartışması

Seçim sonucuna yönelik "başarısızlık" eleştirisini reddeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partideki değişim için "kadro hareketi ile olacaktır" mesajı verirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 'İktidar İçin Değişim' manifestosu yayınladı

CHP'de değişim “lider değişimi mi?” tartışması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'deki grup toplantısında CHP içindeki değişim tartışmasına değindi

ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonucuna yönelik "başarısızlık" eleştirisini reddetti ve partideki değişim için "kadro hareketi ile olacaktır" mesajını verirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 'İktidar İçin Değişim' manifestosu yayınladı.

Kılıçdaroğlu, iki haftalık aranın ardından TBMM'de grup toplantısında CHP içindeki değişim tartışmasına değindi ve liderlik değişimi talebine tepki gösterdi.

"Bir kere bizler 25 milyon insanla birlikte, çıkarsız, parasız sadece ama sadece hakkın yanında olmak için biraraya gelen bir koalisyon kurduysak, başörtülüsü, başı açığı, seküleri, Atatürkçüsü, milliyetçisi bir araya gelebildiysek büyük bir değişimi zaten başlatmışız demektir" diyen Kılıçdaroğlu, değişimi gerçekleştiren lider olduğu yönünde mesajlara imza attı.

CHP'nin 14 Mayıs'ta aldığı parlamento seçimi oyu itibarıyla değil cumhurbaşkanı adayı olarak 28 Mayıs'ta aldığı kendi oyu itibarıyla değerlendirmede bulunduğu gözlemlenen Kılıçdaroğlu, "Değişen şeyler yüzde 20’lerden yüzde 48’lere ulaşan kitlelerdir. Değişen şeyler asla görüşülemez denen cenahlarla görüşmek, ittifak yapmaktır" görüşüyle değişimi gerçekleştirdiğini savundu.

(ARŞİV)
İLGİLİ HABERLER

Türkiye’de muhalefet “değişim” sancısı mı yaşıyor?

Kılıçdaroğlu, "Açıkça ifade edeyim; eğer yirmi beş milyona ulaşan bu değişim yeterli değilse başarısızlık benimdir. Bu sayıyı arttıracak yeni değişimleri üretmek de üretme görevi de benimdir. Bugünkü görevim yirmi beş milyondan bir kişiyi bile feda etmeden ülkemin namuslu, vicdanlı, hakkın yanında olan kitlelerin sayısını arttıracak süreci yönetmektir" ifadesini de kullandı. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu'nun gelecek süreçte de genel başkanlık görevini sürdüreceği yorumu Ankara kulislerinde ağırlık kazandı.

Lider partisi değil kadro hareketi partisi mesajı

Kılıçdaroğlu, "25 milyonu biraraya getirme başarısı sadece bana, lidere ait değil. Gelecekte bu partinin elbette başka liderleri olacaktır. O zaman da bugün de ben aynı kalacağım. Bugün CHP lideri olmam ya da olmamam hiçbir şey değiştirmez. Çünkü biliyorum ki saray saltanatı karşısında halk olarak hep beraber durup, mücadelemizi sürdüreceğiz.

Tüm yoldaşlarımın şunu akıllarından çıkarmamalarını isterim; ben CHP’nin başında olsam da olmasam da birleştirdiğimiz bu 25 milyonluk demokrasi kitlesi hakkın yanında duranların kitlesi olacak ama hiçbir zaman bir liderin güdümünde olmayacaktır" diye konuştu. Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik olarak yorumlandı.

Ekrem İmamoğlu ise Kılıçdaroğlu'nun kürsü konuşması sonrasında kamuoyuna değişim çağrısıyla, bir web sitesi aracılığıyla manifesto metni yayınladı.

İLGİLİ HABERLER

İmamoğlu: “Kimse seçimlere dair cesaretimi test etmeye kalkmasın”

'İktidar İçin Değişim' manifestosu açıklandı

İBB Başkanı İmamoğlu'nun, ‘İktidar İçin Değişim’ çağrısını ilan ettiği “https://iktidaricindegisim.org/” internet sitesi yayına girdi.

“İktidar İçin Değişim” sloganıyla yayınlanan manifestoda, "Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılına girerken ekonomisiyle, demokrasisiyle, adaletiyle hak ettiği yerin çok uzağında. Yirminci yüzyıla dünyanın ezilen uluslarına ilham kaynağı olmuş bir kurtuluş mücadelesiyle giren ve cumhuriyetle millet egemenliğini vazgeçilmez ilke kılan ülkemizde; 21’nci yüzyılın ilk çeyreğinde millet egemenliği zayıflamış, devlet ve demokrasi dejenere edilmiş, halk fakirleşmiş, adalete güven kaybolmuş bir durumda. Bir yandan mevcut iktidarın sorumlu olduğu bu durumun kalıcılaşması ve toplumsal kutuplaşmanın derinleşmesi riskini yaşıyoruz, diğer yandan da etkin ve iktidar alternatifi olmayı başaramayan bir muhalefet yapısıyla karşı karşıyayız" tespiti dikkat çekti.

CHP yönetimine yönelik olarak manifestoda özetle, "Muhalif seçmenin değişim talebi karşılanamadı. Rejimi değiştirecek güven ve umut tesis edilemedi. Ekonomik krizin yakıcı etkileri nedeniyle iktidarın en zayıf olduğu koşullarda hem parlamento hem de cumhurbaşkanlığı seçimleri kaybedildi. Sonuçta değişim talep eden kesimlerde çok büyük bir hayal kırıklığı ve umutsuzluk ortaya çıktı. Muhalefette değişimin anahtarı Cumhuriyet Halk Partisi'dir. CHP'de başlayacak kararlı bir değişim iradesi; politik tutumları sorgulamayı ve parti içi demokrasiyi kurumsallaştırmayı başardığı ölçüde muhalefetin genelinde bir yenilenme ve muhalefet evrenini büyütme iradesi ortaya çıkaracaktır. Muhalefetteki değişim ve dönüşüm süreci, toplumun tüm kesimlerinin ortak geleceğine destek olacaktır" denildi.

Akşener İYİ Parti'nin üst yönetimini yeniledi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, parti içine verdiği sert mesajların ardından bugün yakın çalışma arkadaşlarını da büyük oranda yeniledi.

Akşener, Kurban Bayramı öncesinde 24 Haziran günkü 3. Olağan Kurultayı'nda blok liste seçimiyle belirlediği 50 kişilik Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleriyle ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, 21 üyeden oluşan yeni Başkanlık Divanı belirlendi.

İYİ Parti üst yönetimi, bir başka deyişle Akşener'in A Takımı konumundaki Başkanlık Divanı'nda, Oktay Vural Siyasi İşler Başkanı, Ayfer Yılmaz da Genel Sekreter oldu. Prof. Kürşad Zorlu ise Parti Sözcüsü görevine devam edecek.

Akşener'in avukatı ve aynı zamanda bugüne kadar Genel Sekreterlik görevindeki Uğur Poyraz ile parti kurucusu ve mali işler başkanı sıfatıyla parti kasasından sorumlu Ümit Dikbayır'ın listede olmaması dikkat çekti.

İyi Parti Kurultayı
İLGİLİ HABERLER

İyi Parti’de “şımarıklık” gerekçesiyle Akşener rotayı çiziyor

Akşener, kurultayın açılış konuşmasında, partide kendisinden eş zamanlı şekilde milletvekilliği dahil olmak üzere yönetici koltuğu talebinde bulunulduğunu ifade etmişti. Akşener, “Sonra gördüm ki olmuyor. Herkes her şeyi istiyor, yetmiyor. Milletvekili olunuyor, yetmiyor. GİK üyeliği isteniyor, oluyor, yetmiyor. Genel başkan yardımcılığı isteniyor. Kardeşim kadrolarımız sınırlı. Bırakın da birileri de o görevleri yerine getirsin. Hayır, yok! Artık bu partide şımarıklık, hadsizlik bitmiştir. Herkes haddini bilecek” demişti.

İYİ Parti Başkanlık Divanı şu isimlerden oluştu:

• Siyasi İşler Başkanı - Oktay Vural

• Genel Sekreter - Ayfer Yılmaz

• Teşkilat Başkanı - M. Satuk Buğra Kavuncu

• Mali İşler Başkanı - M. Cem Özdemir

• Kurumsal İlişkiler Başkanı - Şükrü Kuleyin

• Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı - Ahmet Zeki Üçok

• Seçim İşleri Başkanı - Sedat Aksakallı

• Uluslararası İlişkiler Başkanı - M. Naci Cınıslı

• Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı - Ayyüce Türkeş

• Göç ve Sığınmacı Politikaları Başkanı - M. Tolga Akalın

• Yerel Yönetimler Başkanı - Burak Akburak

• Medya İlişkileri Başkanı ve Parti Sözcüsü - Kürşat Zorlu

• Ekonomi Politikaları Başkanı - Bilge Yılmaz

• Kalkınma Politikaları Başkanı - Ümit Özlale

• Araştırma ve Veri Yönetimi Başkanı - Birol Aydemir

• Milli Güvenlik Politikaları Başkanı - Ali Demir

• Eğitim Politikaları Başkanı - Sevinç Atabay

• Toplumsal Politikalar Başkanı - Ece Güner

• Kadın Politikaları Başkanı - Ünzile Yüksel

• Şehircilik Politikaları ve Afet Yönetimi Başkanı - Türker Yörükçüoğlu

• Parti İçi Eğitim Başkanı - Ayşe Sucu

Yıldız Yazıcıoğlu