Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “yeni ve sivil” Anayasa çıkışı: “Girişimlerimizi tekrar başlatacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni adli yıl açılışında yaptığı konuşmada yeniden “yeni anayasa” konusunu gündeme getirdi. Yargıtay Başkanlığı’nda düzenlenen törende konuşan Erdoğan, yeni bir Anayasa için girişimlerini tekrar başlatacaklarını belirterek, herkesi bu sürece katkı vermeye çağırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “yeni ve sivil” Anayasa çıkışı: “Girişimlerimizi tekrar başlatacağız”
Yargıtay Başkanlığı’nda düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir Anayasa için girişimlerini tekrar başlatacaklarını belirterek, herkesi bu sürece katkı vermeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni adli yıl açılışında yaptığı konuşmada yeniden “yeni anayasa” konusunu gündeme getirdi.

Yargıtay Başkanlığı’nda düzenlenen törende konuşan Erdoğan, “Bizim siyasi hayatımızın her döneminde dile getirdiğimiz, 2011’de hükümet teklifi olarak da milletimizin önüne koyduğumuz bir hayal var. Bu hayal Türkiye'yi darbe anayasasından kurtararak yeni sivil anayasaya kavuşturmaktır. İstiklal için bu kadar ağır bedeller ödemiş bir milletin yeni bir anayasayı anasının ak sütü kadar hak ettiğini düşünüyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz böyle bir Anayasa ile daha da güçlenecek. Siyasi partilerin, yüksek mahkemelerimizin, üniversitelerimizin ve milletimizin her bir ferdini bu sürece katkı vermeye davet ediyorum. Yeni bir anayasa için girişimlerimizi tekrar başlatacağız. Sizlerin de bu sürece destek vermenizi, hazırlıklı olmanızı bekliyorum” dedi.

Erdoğan en son iki yıl önce Meclis’in yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada “Meclis'imizin mümkün olursa tamamının uzlaşmasıyla hazırlanacak bir yeni Anayasa, milletimize vereceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’dan sosyal medyadaki eleştirilere “şımarıklıklık” suçlaması

Siyasetçilerin sokağın sesine kulak tıkamasının mümkün olmadığını belirten Cumhurbaşkanı, mahkemelerde verilen kararların sosyal medyada tartışılmasına ise tepki gösterdi.

Erdoğan, “Sosyal medya mecralarına taşınan adalet hukuka olan güveni zedeler. Eline mikrofon alanların ideolojisine göre yorumlaması, hüküm vermesi doğru değil. Bu tür şımarıklıklar mahkemelere büyük haksızlıktır. Sosyal medya mahkemelerini toplum birliği açısından büyük bir tehlike olarak görüyoruz. Bir toplumu bölmek istiyorsanız adalet sistemine olan inancı zayıflatmaktır bunun yolu. Böyle bir fitnenin oluşması yalnızca memleket düşmanlarına yarayacaktır. İster siyasetçi ister medya mensubu kimsenin bu kötülüğü ülkemize yapmaya hakkı yoktur. Yargıya olan güveni aşındırmanın vebali çok ağırdır. Bunu yapanlar ihtiyaçlarını yargı üzerinden karşılamaya çalışıyor hem de yargının siyasallaşmasından bahsediyor” dedi.

Yargıtay Başkanı: “Anayasa bir değerler manzumesi olup, aynı zamanda bir arada yaşama manifestosu olmalıdır”

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi konuşmasında “yeni Anayasa”ya vurgu yaptı.

Akarca, “Toplumsal meşruiyete en üst seviyede ulaşmak, yeni anayasanın odağındaki gaye olmalıdır. Anayasa bir değerler manzumesi olup, aynı zamanda birarada yaşama manifestosu olmalıdır. Devlet teşkilatına ilişkin hususların anayasada çok fazla yer alması anayasayı insandan uzaklaştırır, bürokratikleştirir. Anayasa sadece toplumsal sözleşme değildir, aynı zamanda devletin topluma taahhüdüdür. Yeni anayasa gelecek nesillerin haklarını da güvence altına almalıdır. Anayasa, devleti ve toplumu düzenlerken birlikte yaşama arzumuzu da yansıtmalıdır. Toplumsal barışın korunmasının yanında adaletin ve kanun önünde eşitliğin toplum ve devlet hayatının her alanında geçerli olması için kurallarımız olmalıdır” diye konuştu.

Akarca ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı olarak yeniden yapılandırılması önerisini gündeme getirdi.

Deva Partili Yeneroğlu: “Utanmadan çıkmış yeni sivil, özgürlükçü Anayasa yapmaktan bahsediyorlar”

Erdoğan’ın yeni Anayasa çıkışına ilk tepki Deva Partisi’nden geldi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Deva Partisi İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu, halkı korku ikliminde yaratan bir iktidarın yeni ve sivil bir Anayasa yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Yeneroğlu, “Eskiden askerlere itaat eden yargıçlar vardı, bugün siyasilere ve nüfuzlu avukatlara itaat eden hakim ve savcılar var. HSK iktidarın oyuncağı olmuş, ülkemiz yasaklar ülkesidir. Yargı bağımsızlığının iflas ettiği bir sistemde, temel haklara yönelik anayasal ve yasal güvenceler anlamsızlaşmaktadır. Gazetecilerin, siyasetçilerin, insan hakları savunucularının ve binlerce vatandaşımızın temelsiz iddialarla tutuklandığı, en temel haklarımızı dahi kullanamadığımız bir korku ikliminde yaşıyoruz. Utanmadan çıkmış yeni sivil, özgürlükçü, çoğulcu falan filan Anayasa yapmaktan bahsediyorlar. Milletle dalga geçiyorlar” dedi.

MHP seçimlerden önce yeni Anayasa için 100 maddelik hazırlık yapmıştı

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Cumhur İttifakı’ndaki en büyük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi de 14 Mayıs seçimlerinden önce yeni Anayasa için yeşil ışık yakmıştı.

4 Mayıs’ta parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 100 maddelik yeni Anayasa önerilerinin hazırlandığını söylemişti.

Bahçeli, “Cumhuriyet'in 100. yılında, milletin iradesinden feyzini alarak, TBMM'nin kabul edip aziz milletimizin takdir ve tensibine sunmasını amaçladığımız sivil anayasa ile yeni yüzyılı lehimize çevirme imkanı doğmuştur. MHP'ye göre, Cumhuriyet'in 100. yılında yeni anayasa yapmak, yeni bir toplum sözleşmesini milletimize kazandırmak bir tercihten öte tarihi, ahlaki ve milli bir sorumluluktur” demişti.

HÜDAPAR da yeni Anayasa istiyor

Geçtiğimiz hafta Şırnak’ta basın toplantısı düzenleyen Cumhur İttifakı’nın ortaklarından HÜDAPAR’ın Gaziantep milletvekili Şehzade Demir de adil ve sivil bir Anayasa çağrısında bulunmuştu.

Demir, “Siyaset kurumu ivedilikle yeni bir anayasayı gündeme alması lazım. Anayasa malum vatandaşlar ile devlet arasındaki sözleşmedir. Ama anayasa Cunta döneminde yapılan bir anayasadır. Ve halkın isteklerini karşılayan bir durum değil. Bu anayasanın birlik, beraberliği ve kardeşliği merkezi alan bütün halkı ve toplumu, tüm kesimleri ile ifade edecek olan, herkesin kendisini görebildiği Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i ve Arap'ı ile tüm bileşenleri ve bütün inançlarıyla boyutlarıyla herkesin kendini net bir şekilde görebileceği adil, sivil, kuşatıcı ve barışçı yeni bir anayasa ihtiyacı sözkonusudur. Siyaset kurumu bunu ivediyle gündemine almalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

HİLMİ HACALOĞLU