Dünyanın gözü bu yeni varyantta: Fransa’da ilk “Pirola” vakası tespit edildi

COVID-19’un "Pirola" adı verilen yeni varyantı dünyada görülmeye başlarken, Fransa’da ilk vaka tespit edildi. Hızla yayılmasına olanak verebilecek "çok sayıda mutasyon" taşıyan virüs Dünya Sağlık Örgütü tarafından “gözetim altındaki varyantlar” kategorisinde tanımlanarak, dikkatle izlemeye alındı

Dünyanın gözü bu yeni varyantta: Fransa’da ilk “Pirola” vakası tespit edildi
Fransa’da COVID-19’un "Pirola" adı verilen yeni varyantının ilk vakası tespit edildi.

COVID-19’un BA.2.86 ya da diğer adıyla "Pirola" adı verilen yeni varyantı dünyada görülmeye başlarken, Fransa’da ilk vaka tespit edildi. Hızla yayılmasına olanak verebilecek "çok sayıda mutasyon" taşıyan virüs Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “gözetim altındaki varyantlar” kategorisinde tanımlanarak, dikkatle izlemeye alındı. İngiltere, COVID-19 aşı kampanyasını öne çekti.

Dünya yaz aylarına veda ederken, sağlık görevlileri de COVID-19’un bu yıl nasıl bir etkiyle gezegeni etkileyeceği sorusu üzerinde çalışmaya başladı. Bu kış daha güçlü ve hızla yayılan varyantların pandemiyi yeniden canlandırması endişesini göz önünde bulunduran sağlık yetkilileri, virüsün yeni varyantlarını dikkatle izliyor.

BA.2.86 ya da diğer adıyla "Pirola" varyantı ilk kez ABD, İsrail, Danimarka, Portekiz ve İsveç’te görülürken, Fransa’da da ilk vaka tespit edildi. Fransa Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 30 Ağustos Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, çok az sayıda ülkede dolaşan BA.2.86 varyantının, Fransa’ya da ulaştığını, "Grand Est bölgesinde Aube kentinde bir hastada bulunduğunu" açıkladı.

Spike geninde 30’dan fazla mutasyon

COVID-19’un, Omicron ailesinden türeyen bu yeni varyantı, Fransa'da ilk kez dün tespit edildi. Hızla yayılmasına olanak verebilecek "çok sayıda mutasyon" taşıyan virüsle ilgili WHO’dan da açıklama geldi.

BA.2.68 ya da bilinen adıyla Eris varyantı ilk olarak Temmuz ayının sonlarında 4 farklı ülkede 6 vakada görüldü.
İLGİLİ HABERLER

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Dünya Sağlık Örgütü WHO, Avrupa’ya kuzeyden, İsveç ve Danimarka’dan giriş yapan bu yeni varyantı, "taşıdığı Spike geninde çok fazla sayıda (30'dan fazla) mutasyon bulunması nedeniyle gözetim altındaki varyantlar kategorisinde sınıflandırmaya karar verdiğini" duyurdu.

Fransa Sağlık Riski İzleme ve Tahmin Komitesi (Covars) başkanı Brigitte Autran, Omicron ailesinin bu üyesinin, daha fazla sayıda mutasyon nedeniyle özellikle incelendiğini, bu özelliğinin, "virüsün daha belirgin bir şekilde evrimleşme ve daha kolay yayılma olasılığını arttırdığını" açıkladı. Autran, "Fransa’da görülen bu ilk vakayı belgelemeyi olanaklı kılacak epidemiyolojik bilgileri toplamak için inceleme başlattıklarını" dile getirdi.

COVID-19 virüsü ve varyantlarına "dikenli" görünümü veren Spike proteini, SARS-CoV-2’nin, taşıyıcının hücrelerine nüfuz etmesini sağlıyor. Spike proteini şu anda dolaşımda olan varyantlardan büyük ölçüde farklı olan bu yeni tür, dünya çapında yaklaşık 15 ülkede tespit edildi.

Bulaşma hızı ve etkileri izleniyor

Bu çok özel profil, Pirola’nın WHO tarafından çok hızlı bir şekilde "gözetim altına alınmasına" yol açtı. Ancak bu mutasyonların bulaşıcılığı ve virülansı üzerinde ne gibi etkileri olabileceği henüz bilinmiyor.

Uzmanlar, şimdilik, Pirola varyantı enfeksiyonlarda büyük bir artışa neden olsa bile, "Pandemide daha önce Alfa, Delta veya Omicron'un yayıldığı dönemdeki gibi ciddi bir hastalık ve ölüm riski görmeyi beklemediklerini" belirtiyor.

Ancak bazı uzmanlar, Pirola varyantının, önceki enfeksiyonlar veya aşıların sağladığı bağışıklıktan kısmen kurtulabileceği ve Spike proteinini hedef alan antikorların onu yanlış tanıma riski olduğu belirtiliyor.

İngiltere aşı kampanyasını öne aldı

Fransız Pasteur Enstitüsü'nden RNA Virüslerinin Evrimsel Genomik Araştırma Birimi Başkanı Etienne Simon-Loriere, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, "Spike proteinindeki alanlar mutasyona uğramış olsa bile, antikorların bir kısmı hala ona yapışacaktır. Bu da enfeksiyonu sınırlandıracaktır. Kanıtlanmış vakalar atipik semptomlar göstermiyor ve dünya nüfusunun büyük çoğunluğu, aşılama ve/veya enfeksiyon yoluyla ciddi formlara karşı bir tür bağışıklık kazandı" diyerek güvence veriyor.

Önceki enfeksiyonlar sırasında kazanılan bağışıklığın BA.2.86 varyantına karşı daha az etkili olduğu kanıtlanırsa, bu mutasyonlar bulaşıcılığı kolaylaştırabilir. Bu yeni varyantın gelişi karşısında harekete geçen İngiltere, COVID-19'a karşı yeni aşı kampanyasını planlanan tarihten öne çekerek, 11 Eylül'den itibaren başlatmaya karar verdi.

Arzu Çakır