Kremlin: "Türkiye AB üyeliğine pembe gözlükle bakmamalı"

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'a bugün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Litvanya'da yapılacak iki günlük NATO zirvesi öncesinde İsveç'in ittifaka üyeliğini engellemekten vazgeçmesi soruldu. Peskov, Türkiye'nin bir gün AB'ye üye olma konusunda hayale kapılmaması gerektiğini söyledi

Kremlin: "Türkiye AB üyeliğine pembe gözlükle bakmamalı"
Moskova, NATO'nun genişlemesi dahil görüş ayrılıklarına rağmen Ankara ile güçlü bağlarını koruma amacını yineledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'a bugün düzenlediği basın toplantısında, NATO üyesi Türkiye'nin Litvanya'da yapılacak iki günlük NATO zirvesi öncesinde İsveç'in ittifaka üyeliğini engellemekten vazgeçmesi soruldu. Kremlin Türkiye'nin bir gün AB'ye üye olma konusunda hayale kapılmaması gerektiğini söyledi.

Peskov, "Şunu biliyoruz ki kimse Türkiye'yi Avrupa'da görmek istemiyor. Türk müttefiklerimiz de buna pembe gözlükle bakmamalı" ifadesini kullandı.

Moskova, NATO'nun genişlemesi dahil görüş ayrılıklarına rağmen Ankara ile güçlü bağlarını koruma amacını yineledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 16 aydır süregelen Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında hem Moskova hem de Kiev'le yakın ilişkiler yürütmeye çalışıyor. Erdoğan, Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmayı reddetti ve Ağustos ayında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i Türkiye'ye davet etti.

Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine Ankara'nın terörist olarak değerlendirdiği kişilere karşı yeterli adımları atmadığı gerekçesiyle engel oluyordu. Erdoğan dün, İsveç'in NATO'nun 32'nci üyesi olmasına engel olmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson
İLGİLİ HABERLER

Türkiye’den Vilnius’taki NATO zirvesi öncesinde İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık 

Rusya NATO'nun genişlemesini kendi güvenliğine tehdit olarak görüyor. Ancak Peskov, gazetecilerin Türkiye'nin Rusya'dan uzaklaşarak Batı’ya yaklaştığı yorumlarını önemsemedi.

Peskov, günlük basın toplantısında "Türkiye yönünü batıya dönebilir. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde batıya yoğun yönelme olan dönemler olduğunu biliyoruz, daha az yöneldiği dönemler olduğunu da" diye konuştu.

Türkiye AB'ye girmek için ilk kez 1987'de başvurmuş, ancak çeşitli koşullarla karşılaşmıştı.

Erdoğan dün Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini desteklemesi karşısında AB'nin tıkanan üyelik müzakerelerini yeniden başlatmanın önünü açması gerektiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de İsveç'in önünü açalım" dedi
İLGİLİ HABERLER

Erdoğan’dan İsveç’in NATO üyeliğine yeni koşul: “AB’de önümüzü açın, biz de İsveç’in önünü açalım"

Peskov, Rusya'nın Türkiye'nin NATO üyesi olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini anladıklarını ancak Moskova'nın fikir ayrılıklarına rağmen karşılıklı çıkara dayalı ilişkiler kurmaya devam etmeyi istediğini söyledi.

Türkiye Rusya'yı BM ile birlikte geçen yaz arabuluculuğunu yaptığı tahıl koridoru anlaşmasını uzatmaya ikna etmeye çalışıyor. Moskova ise anlaşmanın bazı maddelerinin uygun şekilde uygulanmadığı gerekçesiyle anlaşmanın 17 Temmuz'dan sonra uzamayabileceği mesajını veriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
İLGİLİ HABERLER

Fidan ve Blinken bir kez daha telefonla görüştü

Türkiye geçen yıl ayrıca Rusya ve Ukrayna arasında esir takasına da arabuluculuk yapmıştı. Kremlin, Putin'in Erdoğan'ın savaştaki arabuluculuk çabalarını çok takdir ettiğini söylüyor.

Kremlin ayrıca Rus gazının ihracatı için Türkiye'de yeni bir doğalgaz merkezi oluşturmayı umuyor. Rusya Avrupa'nın savaşın başlangıcından bu yana Rus doğalgazına bağımlılığı önemli ölçüde azaltma çabalarına yanıt olarak nakliye yollarını yeniden oluşturuyor.