28. Dönem TBMM'ye Beş "Gurbetçi" Milletvekili

600 sandalyeden oluşan TBMM için Almanya geçmişi bulunan adaylar da listelerde yer aldı. En çok adayı üç "Gurbetçi" ile AK Parti gösterdi. CHP, MHP, Yeşil Sol Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin listelerinden "Gurbetçi" aday sayısı bir ile sınırlı kaldı.

28. Dönem TBMM'ye Beş "Gurbetçi" Milletvekili

Almanya-

14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin sandıkları Türkiye'de tamamen açıldı, yurt dışından getirilen oylar ise neredeyse tamamen sayıldı. Almanya'da 17 yere kurulan sandıkların yüzde 98'si açıldı. Almanya'da katılım oranı 712.416 oy ile yüzde 48,13 oldu. 

600 sandalyeden oluşan TBMM için Almanya geçmişi bulunan adaylar da listelerde yer aldı. En çok adayı üç "Gurbetçi" ile AK Parti gösterdi. CHP, MHP, Yeşil Sol Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin listelerinden "Gurbetçi" aday sayısı bir ile sınırlı kaldı. Tüm adayların Almanya'da çeşitli teskilatların genel merkezlerinde en üst düzeyde görev almaları dikkat çekti. Meclis'te temsili bulunan İYİ Parti'nin listelerinde hiç bir "Gurbetçi" adaya yer vermemesi siyasi hata olarak görüldü. 

MECLİSE GİREN BEŞ "GURBETÇİ": SIRAKAYA, YENEROĞLU, ÜÇÜNCÜ, GÖKA VE YÜKSEL 

Beş farklı partiden yedi "Almancı" adayın yarıştığı seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre, meclisin yeni dönemine beşi ipi göğüsleyerek milletvekili seçilebildi. Seçime CHP listesinden giren DEVA Parti'den Mustafa Yeneroğlu (İstanbul) üçüncü kez, AK Parti'den Zafer Sırakaya (İstanbul) ikinci kez milletvekili seçilirken, AK Parti'den Oğuz Üçüncü (İstanbul) ve Meryem Göka (Konya) ile Yeniden Refah Partisi'nden Ali Yüksel (Konya) ilk defa milletvekili mazbatası alacak. İslam Toplumu Milli Görüş'ten (IGMG) böylelikle eski genel başkanı Ali Yüksel ve eski genel sekreterleri Mustafa Yeneroğlu ve Oğuz Üçüncü ile teşkilatında geçmişte üst düzey görev yapmış üç kişi girmiş oldu. Milletvekili seçilen Zafer Sırakaya (UETD eski Genel Başkanı) ve Meryem Göka (AK Parti Almanya Temsilcisi) da Almanya'da teşkilatlarda üst düzey görev yapmış tecrübeli isimler olarak yine dikkat çekti.

MHP'DEN ÇETİN VE YEŞİL SOL'DAN ÖKER SEÇİLEMEDİ

Partilerinin İstanbul listesinden giren MHP ikinci sıra adayı Cemal Çetin partisinin tek milletvekili ile Yeşil Sol Parti dördüncü sıra adayı Turgut Öker partisinin iki milletvekili çıkarmaları sebebiyle seçilemedi. MHP'den seçilemeyen Cemal Çetin hala Avrupa Türk Konfederasyon Genel Başkanı olarak görevde bulunurken, Yeşil Sol Parti'den seçilemeyen Turgut Öker geçmişte Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun (AABK) Genel Başkanlığı görevinde bulunmuş ve bir ara HDP'nin milletvekili olarak Meclis'te yer almıştı.

ALMANYA GEÇMİŞİ OLAN MİLLETVEKİLLERİ "GURBETÇİLER"İN MECLİS'TEKİ SESİ OLACAK

Türkiye ile olan bağı güçlü olan Avrupalı Türklerin yeni meclis döneminde beş milletvekili ile temsil edilmesiyle sesinin daha çok duyulması bekleniliyor. Seçilen milletvekillerinin Almanya'da çeşitli sivil toplum örgütlerinin genel merkezlerinde en üst seviyede görev almış olmaları burada yaşayan toplumun istek ve sorunlarını yakından bilmeleri, aktarmaları ve çözümünde aktif rol alabilecek olmaları açısından ayrıca önem arz ediyor. Yurt dışında yaşayan Türklerin istekleri ve ihtiyaçlarının karşılanması açısından Almanya geçmişi bulunan milletvekili sayısının beşe çıkmasının sonuçları yeni Meclis döneminde nasıl olacak merakla beklenecek.

Salih Altuner

İlgili Haber
"Almanyalı Türkler Almanya'da Oy Vermesin" Konusunu Seçmene Sorduk.