Alman medya devinden “Yapay zeka gazetecileri özgürleştirir” mesajı

Alman medya devi Axel Springer'da şirket içi bir e-postada teknolojinin önemli iş kayıplarına yol açacağı uyarısından günler sonra, yapay zeka mesajı verildi. Şirketin bilişim kurulu başkanı, yapay zekanın gazetecilerin temel haberciliğe daha fazla zaman ayırmalarını sağlayacağını söyledi

Alman medya devinden “Yapay zeka gazetecileri özgürleştirir” mesajı

Politico ve Bild dahil 150’den fazla basın kuruluşunun sahibi olan Alman medya devi Axel Springer'da şirket içi bir e-postada teknolojinin önemli iş kayıplarına yol açacağı uyarısından günler sonra, yapay zeka mesajıyla ilgili yeni bir açıklama geldi. Şirketin üst düzey bir yetkilisi, yapay zekanın gazetecilerin temel haberciliğe daha fazla zaman ayırmalarını sağlayacağını söyledi.

Bilişim Kurulu Başkanı Samir Fadlallah Berlin'de düzenlenen bir medya konferansında Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Haber merkezleri için yapay zeka yeni yollar ve özgürlükler açıyor. Gazeteciler sıkıcı işleri yapay zekaya devredebilir ve temel görevlerine daha fazla zaman ve enerji ayırabilirler" dedi.

Fadlallah, Axel Springer’ın, teknolojiyle ilgili zorlukları "yapıcı bir şekilde" ele alacağını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER

Yapay zekalı sohbet robotları akıl ve ruh sağlığına iyi gelebilir mi?

Bu hafta başında Reuters’ın gördüğü bir e-postada şirketin amiral gemisi Bild gazetesinin "sadece dijital ortamda yayınlanması" için bir yol haritasının ana hatları paylaşılmıştı. Planın 2024 yılından önce uygulamaya geçebileceği belirtilen iç yazışmada, "yapay zeka saldırısının" birçok işin gereksiz hale geleceği anlamı taşıdığı da yer almıştı.

Bild’in editoryal yönetimi çalışanlara yazdığı mektupta, "Yazı işleri müdürleri, sayfa editörleri, redaktörler, sekreterler ve fotoğraf editörlerinin işlevleri artık bugün olduğu gibi var olmayacak" dedi.

Axel Springer, risk altındaki işlerin sayısı hakkında yorum yapmazken, şirket kaynakları Reuters'a “üç haneli düşük sayıda” çalışanın nihayetinde ayrılmak zorunda kalacağını söyledi.

Fadlallah ise yasal zorluklar ve teknolojinin tüketiciler için açtığı fırsatlara odaklandığını söyledi.

"Üretken yapay zekada okuyucularımıza ve kullanıcılarımıza daha da cazip ve kişiye özel ürünler sunmak için büyük bir potansiyel görüyoruz" diyen Bilişim Kurulu Başkanı, bu teknolojinin kullanıcılara "etkileşim için tamamen yeni fırsatlar" sunduğunu belirtti.

Fadlallah, "Odak noktamız kesinlikle gerekli düzenlemeler, içeriğimizin büyük dil modelleri için eğitim materyali olarak kullanılmasına yönelik ücretlendirme ve veri koruma gibi konular" dedi.

Şirket, Bild ve Welt yayınlarında gelir artışı ve maliyet tasarrufu yoluyla 2025 yılına kadar kazancını 100 milyon Euro (109,14 milyon dolar) arttırmayı hedeflediğini ve orta vadede basılı gazete üretimini tamamen durdurmayı planladığını açıklamıştı.

Axel Springer 40'tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve dünya çapında 18 binden fazla kişiyi istihdam ediyor. Firma, Almanca yayınlarının yanısıra İngilizce haber sitesi Politico, ABD'li medya şirketi Insider ve Rolling Stone dergisinin sahibi.