Yapay Zekanın ‘Tehlikelerini’ Anlatmak İçin Google'dan Ayrıldı

Yapay zeka teknolojisinin öncülerinden Geoffrey Hinton, tahminlerin aksine, bilgisayarların insanlardan çok daha kısa sürede daha akıllı hale gelebileceğini farkettikten sonra bu teknolojinin oluşturduğu tehditleri rahatlıkla anlatabilmek için Google'daki işinden istifa ettiğini söyledi

Yapay Zekanın ‘Tehlikelerini’ Anlatmak İçin Google'dan Ayrıldı
Geoffrey Hinton

Yapay zeka teknolojisinin öncülerinden Geoffrey Hinton, kendisinin ve diğer uzmanların tahminlerinin aksine, bilgisayarların insanlardan çok daha kısa sürede daha akıllı hale gelebileceğini farkettikten sonra bu teknolojinin oluşturduğu tehditleri rahatlıkla anlatabilmek için Google'daki işinden istifa ettiğini söyledi.

75 yaşındaki Geoffrey Hinton, Twitter'da yazdığı mesajda, "Google'ı nasıl etkileyeceğini düşünmek zorunda kalmadan yapay zekanın tehlikeleri hakkında konuşabilmek için ayrıldım" dedi.

Hinton, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün yayınladığı MIT Technology Review'a verdiği söyleşide,”Maaşım Google tarafından ödendiği sürece bu konuda konuşamazdım” şekinde konuştu.

Google, Toronto'daki araştırma ekibinin başında 10 yıldır sürdürdüğü çalışmalardan sonra Hinton'ın emekli olduğunu doğruladı.


Hinton'ın onlarca yıllık kariyeri boyunca derin öğrenme ve sinir sistemi ağları üzerine yaptığı öncü çalışmalar, bugün gördüğümüz yapay zeka teknolojilerinin çoğunun temelinin atılmasına yardımcı oldu.

Hinton, 2019 yılında teknoloji sektörünün Nobel Ödülü olarak kabul edilen ve bilgisayar mühendisliği dalının babası sayılan İngiliz matematikçi ve yazılımcı Alan Turing'in adını taşıyan Turing Ödülü'nü alan üç yapay zeka uzmanından biriydi.

Ödülü kazanan diğer isimler, Yoşua Bengio ve Yann LeCun da yapay zekanın geleceğine ilişkin kaygılarını dile getirmişti.

Hinton, New York Times gazetesine verdiği söyleşide, yapay zeka teknolojisinin inandırıcı sahte görüntü ve metinler yaratma kapasitesinin, insanların "neyin gerçek olduğunu artık anlayamayacak hale geleceği" bir dünya yaratmasının, kendisini endişelendirdiğini söyledi.

Uzman, "Kötü niyetli insanların kötü şeyler yapmasını engellemek zor" dedi.

Yapay zeka teknolojisi kısa sürede yeni davranışları öğrenirken daha büyük bir tehlike haline gelebilir ve insanları işinden edebilir.

Yapay zekayla ilgili tartışmanın özünde ana tehlikelerin günümüz mü yoksa gelecek için mi geçerli olduğu meselesi yer alıyor. Bir tarafta insan zekasına üstünlük sağlayan bilgisayarların teşkil ettiği varoluşsal risklerle ilgili senaryolar, diğer taraftaysa şirketlerin ve hükümetlerin şimdiden geniş kapsamlı olarak kullanmaya başladığı otomasyon teknolojisine ve bunun gerçek dünyada oluşturabileceği zararlara ilişkin kaygılar var.

New York Times'a verdiği söyleşide "Yapay zekanın insanlardan daha akıllı hale gelmesine inananların sayısı azdı" diyen Hinton, "Birçokları bunun çok uzak bir ihtimal olduğunu düşünüyordu. Ben de öyle düşünüyordum. 30 ila 50 yıl alacağını sanıyordum. Açıkçası artık böyle düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

Hinton, Twitter mesajında, Google'ın "çok sorumluca davrandığını" belirtti ve eski işverenini eleştirmek için istifa ettiği iddialarını reddetti.

Alphabet firmasının parçası olan Google, Reuters haber ajansının konuya ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

New York Times, Google'ın baş bilim uzmanı Jeff Dean'in yaptığı açıklamada, "Yapay zekaya sorumlu bir yaklaşım içinde olma taahhüdümüzü sürdürüyoruz. Oluşan riskleri anlamak ancak aynı zamanda cesur yenilikler yapmak için sürekli öğrenmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdiğini yazdı.

Microsoft'un desteklediği OpenAI firmasının sohbet robotu ChatGPT'yi Kasım ayında piyasaya sürmesinden bu yana metin ya da görüntü geliştiren ve sayıları giderek çoğalan "üretken yapay zeka" uygulamaları, yapay zeka teknolojisinin gelecekte nasıl denetleneceğine ilişkin kargıları arttırdı.

Oxford Üniversitesi bünyesindeki Yapay Zeka Etiği Enstitüsü'nden felsefe profesörü Carissa Veliz, "Yapay zekanın güvenliği konusunda birçok uzmanın kaygılarını dile getirmesi, hatta bazı yazılım mühendislerinin yaptıkları bazı işlerden pişmanlık duyduklarını ifade etmesi, siyasetçileri alarma geçirmeli. Yapay zekayı düzenleme altına alma zamanı şu andır" şeklinde konuştu.