Whatsapp’ten Kısıtlamalara Karşı Proxy Desteği

Meta şirketinin sahibi olduğu mesajlaşma uygulaması Whatsapp, kullanımının engellendiği ülkelerde bundan böyle internete erişim sırasında bir ara sunucu olarak kullanılan proxy desteği sağlayacağını açıkladı

Whatsapp’ten Kısıtlamalara Karşı Proxy Desteği

Meta şirketinin sahibi olduğu mesajlaşma uygulaması Whatsapp, kullanımının engellendiği ülkelerde bundan böyle internete erişim sırasında bir ara sunucu olarak kullanılan proxy desteği sağlayacağını açıkladı.

Proxy yani vekil sunucu, kullanıcılar ve internet hizmetleriyle eylemleri arasında bir aracı ve kullanıcıların kısıtlama ve sansürden kaçınması için kullanılıyor.

Whatsapp, vekil sunucu desteğinin uygulamanın en güncel sürümünü kullanan kullanıcılar için resmen erişime açıldığını bildirdi.

Uygulamanın blog hesabındaki açıklamanın Türkçe versiyonunda, ‘’Birçok insanın hâlâ internet kesintileri yüzünden sevdiklerine erişme imkanından mahrum bırakıldığının farkındayız. Bu kişilere yardımcı olmak amacıyla, bugün dünyanın her yerindeki WhatsApp kullanıcıları için proxy desteği sunmaya başlıyoruz. Böylece, bağlantıları engellenen veya kesintiye uğrayan kişilerin WhatsApp'a erişmeye devam edebilmesi için gücü onların eline veriyoruz’’ denildi.

Açıklamada, ‘’Bir proxy seçerek, dünyanın dört bir yanındaki gönüllüler ve kuruluşlar tarafından insanların özgürce iletişim kurmasına yardımcı olma amacıyla kurulan sunucular üzerinden WhatsApp'a bağlanabilirsiniz’’ ifadeleri yer aldı.

Uygulamanın en son sürümünü kullanan herkes artık ayarlar menüsünden proxy seçeneğine erişebilecek.

İran ve Suriye gibi ülkelerdeki kullanıcılar internet sansürüne takılmamak için VPN hizmetini kullanıyor.

Whatsapp de de açıklamasında, ‘’İran'da aylardır gördüğümüz bunun gibi kesintiler, birçok kişiyi insan haklarından mahkum bırakıyor ve acil yardım alma imkanlarını engelliyor. Bu kesintilerin devam etmesi durumunda, bu çözümün güvenli ve güvenilir iletişime ihtiyaç duyulan her yerde insanlara yardımcı olacağını umuyoruz’’ dedi.

İran, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin Eylül ayında Tahran'da İslam kurallarına uygun giyinmediği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındığı sırada hayatını kaybetmesiyle çıkan protesto gösterilerinin ardından, Meta şirketinin Instagram ve Whatsapp uygulamalarına erişimi kısıtlamıştı.