Çavuşoğlu: “ABD'nin Ortak Stratejik Çıkarlar Doğrultusunda F-16 Satışını Onaylamasını Bekliyoruz’’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile biraraya geldi. Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye F-16 uçaklarının satışını “ortak stratejik çıkarları doğrultusunda” onaylamasını beklediğini söyledi

Çavuşoğlu: “ABD'nin Ortak Stratejik Çıkarlar Doğrultusunda F-16 Satışını Onaylamasını Bekliyoruz’’

ABD ziyaretine başlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington’da biraraya geldi.

İki bakan, basına kapalı görüşmelere geçmeden önce birlikte açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’nin tahıl koridoru konusunda olağanüstü çabasını takdir ettiklerini söyledi ve Ukrayna’dan tahılın ihraç edilmesine yardımcı olmasının öneminin altını çizdi.

İki ülkenin NATO müttefiki olarak çalışmaya devam ettiğini söyleyen Blinken, “İşbirliğimizi derinleştirmek için Türkiye-ABD Mekanizması’nın hayata geçirilmesini görüşeceğiz. Çeşitli engelleri değerlendireceğiz. Yakın müttefikler ve işbirliği içinde ortaklar olabiliriz ama bunlar görüş ayrılıklarımız olmayacağı anlamına gelmiyor. Müttefiklik ve ortaklık ruhuna uygun olarak bu konuların üstesinden gelmek için çalışıyoruz” dedi.

“Tony’’ şeklinde hitap ettiği Antony Blinken’a sıcak karşılaması ve misafirperverliği için teşekkür eden Bakan Çavuşoğlu da görüşmede ikili ve bölgesel konularda ortaklık alanlarına odaklanacaklarını söyledi.

ABD ile ekonomik işbirliğinin Türkiye için öncelikli olduğunu söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, “Geçen yıl ticaretimiz 30 milyar doları aştı. Hedefimiz 100 milyar dolar ve meslektaşlarımızın da bahsettiği gibi enerji ve yatırım alanlarında da fırsatlar var’’ diye konuştu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez
İLGİLİ HABERLER

Menendez Türkiye'ye F-16 Satışına Karşı Olduğunu Yineledi

ABD’den F-16 savaş uçaklarının satın alınmasının onaylanmasını beklediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Başta F-16 taleplerimiz olmak üzere ikili savunma işbirliğine ilişkin önemli konuları da ele alacağız. Daha önce de birlikte söylediğimiz gibi bu sadece ABD için değil NATO için de önemli, dolayısıyla ortak stratejik çıkarlarımız doğrultusunda onay bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelede işbirliğinin de önemli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Terörle mücadelede PKK ve DEAŞ’a karşı işbirliğimizi nasıl güçlendirebileceğimizi ele alacağız. Ukrayna’daki gelişmeler, Suriye, Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Kafkaslar da bugünün gündemi olacak’’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetiminin göreve gelmesinden bu yana ilk kez Çavuşoğlu'nu Washington'da ağırladı. Blinken ve Çavuşoğlu daha önce de NATO zirveleri ve Birleşmiş Milletler toplantıları çerçevesinde Brüksel ve New York’ta biraraya gelmişlerdi.

ABD, başta tahıl koridoru görüşmelerindeki arabuluculuğu olmak üzere, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından attığı bazı adımlar nedeniyle Türkiye'yi destekliyor. Ancak Ankara'nın Moskova ile derinleşen ilişkisi konusunda endişeler mevcut.

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini satın alması, Ankara'nın yeni nesil F-35 savaş uçağı programından çıkarılması ve yaptırımlarla sonuçlanmıştı.

Türkiye şimdi ABD'den F-16’ları satın almayı umuyor ki Biden yönetiminin desteğine rağmen başta Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez olmak üzere üst düzey Kongre üyeleri bu satışa karşı çıkıyor.

Bugün masadaki başlıca konular ABD'nin Türkiye’ye F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kiti satışı dışında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Türkiye'nin oynadığı rol, bu savaş nedeniyle NATO'ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın katılımına Ankara'nın vetosu ve elbette Türkiye'nin Rusya aracılığında Esat rejimi ile görüşürken Suriye'nin kuzeybatısına harekat olasılığıydı.

VOA Türkçe’ye konuşan uzmanlar, Biden yönetiminin Kongre onayını da alıp Türkiye'ye 20 milyar dolarlık f-16 savaş uçağı satışı anlaşmasını gerçekleştirmesi halinde , Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine karşı direncini yumuşatacağını öngörüyor. Ancak Biden yönetiminin de bu satış karşılığında özellikle Suriye konusunda Ankara'nın frene basmasını beklediği de kaydediliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmenin ardından bakanların ortak bir basın toplantısı yapmadı. Ancak Çavuşoğlu, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği'nde Türk basını ile biraraya geldi.

Çavuşoğlu ayrıca yarın Houston Başkonsolosluğu’nun yeni kançılarya ofisinin açılışını yapacak. Dışişleri Bakanı’nın ziyaretinin son gününde de New York'ta çeşitli temaslarda bulunması ve Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurul Başkanı ile bir görüşme yapması planlanıyor.

Dilge Timoçin