Fransa'da iPhone 12'nin satışı yasaklandı

Fransa hükümeti, "sağlığa zararlı olabilecek seviyede dalga yaydığı" tespit edilen iPhone 12’nin satışının yasaklandığını duyurdu. Fransa Telekomünikasyon Bakanı Barrot sağlığa zararlı olabilecek çok fazla dalga yaymakla eleştirilen Apple iPhone 12'nin satışının geçici olarak yasaklandığını açıkladı

Fransa'da iPhone 12'nin satışı yasaklandı
Apple'ın iPhone 12 modeli telefonu

PARİS - Fransa hükümeti, Apple şirketinin California'da iPhone 15'in lansmanını yaptığı sırada, "sağlığa zararlı olabilecek seviyede dalga yaydığı" tespit edilen iPhone 12’nin satışının yasaklandığını duyurdu.

Bu yasak, Amerikan firması Apple ile Avrupa Birliği arasında artan gerilimi bir kez daha su yüzüne çıkardı.

Apple CEO'su Tim Cook'un yeni iPhone 15'i tanıtacağı Califoria'daki büyük yıllık toplantısının başlamasından kısa bir süre önce, Fransa Dijital Geçiş ve Telekomünikasyon Bakanı Jean-Noel Barrot sağlığa zararlı olabilecek çok fazla dalga yaymakla eleştirilen Apple iPhone 12'nin satışının geçici olarak yasaklandığını açıkladı.

Fransız Bakan kararın gerekçesini açıklarken, Fransız Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) 2020’de piyasaya sürülen iPhone 12'nin kriterlerin ötesinde çok yüksek dalgalar yaydığını tespit ettiğini ve telefonun Fransa pazarından geçici olarak çekildiğini kaydetti.

ANFR yaptığı yazılı açıklamada, iPhone 12’den yayılan ve insan vücudu tarafından emilen elektromanyetik dalgaların sınır değerlerinin, "özgül emilim oranının (DAS)", ötesinde olduğunu belirterek, Apple'a bu arızayı hızlı bir şekilde gidermek için mevcut tüm araçları uygulamasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Bunu yapmazsa, hali hazırda satılmış olan kopyaları geri çağırmak Apple'a düşecektir" diye uyardı.

Apple’a 15 gün süre

Dijital ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakan Jean-Noël Barrot, "Avrupa standartları, kullanıcılar açısından olumsuz sonuçlar doğurabilecek emisyon seviyesinden on kat daha düşüktür. Ve bu özel durumda iPhone 12, standardı yalnızca biraz aşıyor. Basit bir yazılım güncellemesiyle bu sorunu aşabileceklerini düşünüyoruz. Ve bunu yapmak için on beş günleri var" dedi.

Barrot, " Eğer şirket bunu yapmayı reddederse, daha da ileri gitmeye ve ürünü piyasadan geri çekme talimatı vermeye hazırım. Kurallar, herkes için aynı, dijital devler de dahil" diyerek, telefonların geri çekilmesi talimatının AB seviyesinde de uygulanabileceği uyarısında bulundu.

Çin’de kamu personelinin iPhone kullanmasının yasaklanması ABD şirketlerinin Çin’le yaşanan gerilimden etkileneceğine ilişkin kaygıları arttırdı. Pekin’in iPhone yasağı Apple’ın hisselerinde düşüşe yol açtı.
İLGİLİ HABERLER

Çin kamu personeline iPhone yasağı getirdi, Apple hisseleri düştü

Apple’dan itiraz hazırlığı

Aynı gün AB’nin zorunlu kıldığı USB-C şarj kablolarına geçiş yaptıkları iPhone 15'i tanıtan Apple, Fransa’nın yasaklama kararına ve Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) sonuçlarına itiraz etmeyi planladığını duyurdu.

Agence France-Presse ile iletişime geçen Apple; iPhone 12'nin dünya çapında çok sayıda uluslararası kuruluş tarafından tanımlanan standartlarla uyumlu olduğunun onaylandığını hatırlatarak, "cihazlarının standartları karşıladığını kanıtlamak için üçüncü taraflarca yürütülen bağımsız laboratuvar çalışmalarının sonuçlarını ANFR'ye sağladıklarını ve Ajansın bulgularına itiraz edeceklerini" duyurdu.

Fransız ANFR Ajansı, insan sağlığına zarar vermesini engellemek amacıyla, akıllı telefonların emisyon dalgalarının gücünü düzenli olarak azaltıyor. Telefon üreticileri, çoğu zaman, resmi bir bildirimin ardından, ürünlerinin pazardan çekilmesini önlemek için, cihazlarını güncelleme yolunu seçiyor. Ancak ANFR bunu ilk kez Apple’dan istiyor.

Dünya Sağlık Örgütü WHO, önemli araştırmalara rağmen şu anda “düşük yoğunluklu elektromanyetik dalgalara” maruz kalmanın insan sağlığı için tehlikeli olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını belirtiyor.

Eski adıyla Twitter yeni adıyla X, kişi engelleme özelliğini kaldırıyor.
İLGİLİ HABERLER

X platformunda kişi engelleme özelliği kaldırılıyor

Arzu Çakır