Olimpiyatların madalya bilançosu: ABD şampiyon, Türkiye 40 yıl sonra ilk kez altın madalyasız
Paris 2024 Olimpiyat oyunlarında Fransa ile yapılan kadınlar basketbol final karşılaşmasından galip ayrılan ABD Çin’in birinci sıradaki yerini alarak, olimpiyatlarda en çok altın madalya kazanan ülke oldu. 102 sporcuyla katılan Türkiye ise 36 yıldır ilk kez Olimpiyatlar'dan altın madalyasız ayrıldı
PARİS —
Paris 2024 Olimpiyat oyunları ABD ve ev sahibi Fransa arasında yapılan kadınlar basketbol final karşılaşması ile sona erdi. Son anda kazandığı maç ile Çin’in birinci sıradaki yerini alan ABD, olimpiyatları birinci sırada bitirdi.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na 100. Yıl ekibi olarak 18 spor dalında 102 sporcuyla katılan Türkiye ise, olimpiyatları 3’ü gümüş ve 5’i bronz olmak üzere, toplam 8 madalya ile tamamladı. Madalya kazanan ülkeler sıralamasında 84 ülkeden 64’üncü sırada yer aldı.
Türkiye’ye gümüş madalya getiren Yusuf Dikeç dünya gündeminde
Paris’te 26 Temmuz’da başlayan olimpiyat oyunları bugün sona erdi. Olimpiyatlara katılışının 100’üncü yıl dönümü için Türkiye’den büyük bir heyecanla Paris’e gelen Türkiye ekibi Olimpiyatlar’dan buruk ayrıldı.
TeamTürkiye, 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’ndan bu yana ilk kez Olimpiyatlar’dan altın madalya alamadan ayrıldı. İki olimpiyat şampiyonu okçu Mete Gazoz ve boksçu Busenaz Sürmeneli’nin yanı sıra pek çok madalya umudu taşıyan iddialı genç sporcunun bulunduğu TeamTürkiye, altın madalyasız ayrıldı.
Çin ve ABD’nin zirve mücadelesini ABD kazandı
Oyunlar, iki hafta boyunca Çin ve ABD arasındaki altın madalya mücadelesine sahne oldu. Olimpiyatların son gününde madalya listesinde birinci sırayı son anda Fransa kadınlar basketbol maçını kazanan ABD oldu.
Son ana kadar Çin, 40 altın, 27 gümüş ve 24 bronz olmak üzere toplam 91 madalya ile birinciliği korudu. İkinci sırada ise 39 altın, 44 gümüş ve 42 bronz olmak üzere 125 madalya kazanan ABD ekibi yer aldı. Ancak son maçı kazanan ABD, tıpkı Tokyo Olimpiyatları’nda olduğu gibi son maçıyla zirveyi Çin’den aldı.
Son tabloda, ABD, 40 altın, 44 gümüş ve 42 bronz madalya ile toplamda 126 madalya kazandı ve birinci oldu. Çin, 91 madalya ile ikinci oldu.
Üçüncü sırada ise 20 altın, 12 gümüş ve 13 bronz olmak üzere, toplam 45 madalya ile Japonya yer aldı.
Ev sahibi Fransa, 16 altın, 26 gümüş ve 22 bronz olmak üzere toplam 64 madalya ile 5’inci sırada yer aldı.
Türkiye ise, 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere, toplam 8 madalya ile 64’ncü sırada yer aldı.
Türkiye Olimpiyatlarda ilk madalyasını 1936’da kazanırken, bugüne kadar 41 altın, 28 gümüş 39 bronz madalya olmak üzere toplam 108 madalya kazanmıştı. Paris 2024’te kazanılan 8 madalya ile bu rakam 116’ya çıktı.
Team Türkiye: Atıcılık ve boksta 3 gümüş madalya
Paris2024 oyunlarında boks, okçuluk, judo, güreş, tekvando, halter, voleybol, karate, atletizm ve jimnastik alanında madalya kazanan Türkiye, bu sene bu kategorilere Atıcılık dalını da ekledi.
Chateau Roux’da yapılan 10 metre havalı tabanca takım kategorisinde Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç gümüş madalya kazandı. Böylece atıcılık da Türkiye'nin olimpiyat oyunları tarihi boyunca madalya kazandığı 10. spor dalı oldu.
“Tek eli cebinde ve ekipmansız” rahatlığıyla tüm dünyada “fenomen” olan Türk atıcı Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan, Paris 2024 Olimpiyatları'na Türkiye ekibinden damga vuran isimler oldu. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda 10 metre havalı tabanca karışık takım final mücadelesinde Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan, Türkiye'ye gümüş madalya kazandırdı.
Sırp rakiplerine sonuna kadar direnen ve maçı 14-14 berabere taşıyan Dikeç ve Tarhan, son turda 16-14’luk skorla altın madalyaya veda etti. Ancak ikili, atıcılık dalında ilk kez Türkiye’ye olimpiyat madalyası kazandırdı. Böylece Türkiye’nin madalya kazandığı spor dallarının sayısı da 10’a yükseldi.
Kadınların boks başarısı
Mete Gazoz gibi Paris 2024’ten bireysel olarak madalya alamayan bir başka olimpiyat şampiyonu sporcu Boksçu Busenaz Sürmeneli, çeyrek finalde oyunlara veda etti. Ancak kadınlar boks kategorisinde Buse Naz Çakıroğlu ve Hatice Akbaş finale kadar yükselerek, finalde her ikisi de gümüş madalya kazandı.
Boksta çetin bir mücadele veren ancak yarı finalde Tayvanlı rakibine yenilen Esra Yıldız Kahraman da bronz madalya maçını kazanarak evine madalya ile döndü.
Güreş ve tekvando
Paris 2024'te erkekler 125 kilo serbest dalında üçüncülük maçında Kırgızistanlı Aiaal Lazarev'i 7-0 yenen Türk boksunun “yaşayan efsanesi” Taha Akgül, müsabaka bitiminde minderde ayakkabılarını çıkararak, olimpiyat başarılarıyla dolu güreş kariyerini 33 yaşında, bronz madalya ile noktaladı.
Kadın milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu da 68 kiloda Kuzey Koreli rakibini yenerek bronz madalya sahibi oldu.
Kadın taekwondocu Nafia Kuş Aydında bronz madalya karşılaşmasında İngiliz rakibini yenerek bronz madalya ile Olimpiyat 3'üncüsü oldu.
Okçuluk’ta takım madalyası
Türkiye’ye, olimpiyat tarihinde ilk kez Okçuluk dalında altın madalya getiren Mete Gazoz, atıcılıkla bireysel dalda aynı başarıyı sağlayamadı. Ancak Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış'tan oluşan erkekler okçuluk takımı, bronz madalya kazanarak, Türk olimpiyat tarihinde ilk kez takım madalyası elde etti.
Voleybol kadın milli takımı ilk kez finalde yarıştı
Madalya alamadığı için en çok üzülenler Kadın Voleybol takımı oldu. İlk kez olimpiyat tarihinde bir ekip sporunda finalde oynamayı başaran voleybol milli takımı, zorlu rakibi İtalya karşısında yarı finali 3-0 kaybetti. Ardından bronz madalya maçında da Brezilya’ya 3-1 yenilen Kadın Milli Takımı oyunlara madalya alamadan ancak dördüncü sırada yer alma başarısıyla veda etti.
Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Olimpiyat dördüncüsü oldu
Olimpiyatlarda ilklere imza atan önemli dallardan birisi ise yüzme oldu. Milli Atlet Ersu Şaşma, sırıkla atlamada 5.85 atlayışıyla Olimpiyat beşincisi oldu.
Milli yüzücü Kuzey Tunçelli de, erkekler 1500m serbest finalinde 14:41.22 ile dünya gençler rekorunu kırdı ve olimpiyat 5'incisi oldu. Tunçelli, olimpiyat tarihinde ilk kez Türkiye’nin yüzme dalında finale kalmasını sağlayarak da bir ilke imza attı.
25 sporcunun adı “Onur Listesi’nde”
Voleybol, jimnastik, tekvando gibi branşlarda ise finale çıkan Türk sporcular, madalyayı kıl payı kaybetti ancak Olimpiyatlar’da ilk 8’e girenlerin isminin yazıldığı “Onur Listesi’ne” adını yazdırdı.
Tokyo 2024’te 13’ü altın madalya olmak üzere toplam 34 sporcunun adı şeref listesinde yer aldı. Paris 2024 karşılaşmalarında ise madalya alan 8 Türk sporcunun yanı sıra, 17 sporcu daha karşılaşmalarda ilk 8’e girince, toplam 25 sporcunun adı Onur Listesi’nde yer aldı.
Jimnastik kategorisinde halka finalinde yarışan milli sporcu Adem Asil ile, halka finalinde olimpiyat 5'incisi, paralel bar finalinde yarışan Ferhat Arıcan 5'inci sırada tamamladı.
Milli tekvandocu Merve Dinçel Kavurat kadınlar 49kg’da Olimpiyat 5'incisi oldu.
16 yaşındaki Tunçelli, Olimpiyatlar'da yüzme kategorisinde ilk kez finale yükselen yüzücü olarak tarihe geçti.
Dünya güreşinin önemli isimlerinden Taha, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Champ de Mars Arena'daki seyircilerin alkışlarıyla güreşe veda etti.
Arzu Çakır