Anayasayı Koruma Teşkilatı Raporunu  2023 Açıklandı: Alman Güvenlik Yetkilileri İç ve Dış Tehditlere Karşı Mücadele Ediyor

*Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser: “Tüm koruma önlemlerini büyük ölçüde artırdık.”*

Anayasayı Koruma Teşkilatı Raporunu  2023 Açıklandı: Alman Güvenlik Yetkilileri İç ve Dış Tehditlere Karşı Mücadele Ediyor
Berlin- Almanya Meclisi

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang ile birlikte Berlin’de düzenlenen basın toplantısında 2023 yılı Anayasayı Koruma Raporu’nu tanıttı. Raporda, özellikle Rusya rejimi tarafından gerçekleştirilen siber saldırılar ve casusluk gibi hibrit tehditler ile İslamcılık, aşırı sağcılık ve aşırı solculuk gibi aşırılıkçı tehditler ön plana çıktı.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser:“Sürekli gergin olan bir güvenlik durumu ile karşı karşıyayız. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik acımasız saldırı savaşı, Avrupa barış düzenini tehdit ediyor. Hamas’ın İsrail’e karşı gerçekleştirdiği terör saldırılarının ardından Ortadoğu’daki korkunç tırmanışlar, bizde de etkisini gösteriyor. Mevcut tehditlere karşı koruma önlemlerimizi artırmak zorundayız. Demokrasiye yönelik casusluk, sabotaj, dezenformasyon ve siber saldırılar yeni bir boyuta ulaştı. Tüm alanlarda, kurumlarda ve özellikle kritik altyapılarda en yüksek hassasiyet ve koruma önlemlerine ihtiyacımız var.

Güvenlik birimlerimiz, İslamcı terörizme karşı mücadeleyi sürdürüyor. Tüm araçları kullanıyoruz: istihbarat gözlemlerinden yoğun soruşturmalara kadar. Ayrıca, İslamcı şiddet yanlılarını ve tehlike arz edenleri Afganistan ve Suriye’ye geri göndermek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Almanya’nın güvenlik çıkarları burada önceliklidir.”

BfV Başkanı Thomas Haldenwang:“Almanya için artan tehdit durumu, Anayasayı Koruma Dairesi için de büyük zorluklar oluşturuyor. Çok yüksek düzeyde tehditlerle karşı karşıyayız. Hamas’ın İsrail’e yaptığı terör saldırısından bu yana cihatçı saldırı riski arttı. Almanya, özellikle ISPK gibi grupların odağında. Ancak, terör örgütleriyle bağlantısı olmayan radikalleşmiş bireyler de büyük bir tehdit oluşturuyor.


Almanya'da İslami Kurumların Finansmanı Araştırmaları
İlgili Haber

Ortadoğu çatışması, Almanya’daki antisemitizmi adeta körükledi. Antisemitik suçların sayısında dramatik bir artış var. Yeni sağın bağlantı aktiviteleri artmaya devam ediyor ve bu aktörlerin aşırı sağ sahne için önemi artıyor.

Yabancı devletlerin faaliyetleri, dezenformasyon kampanyalarından siber saldırılara ve klasik casusluğa kadar çeşitleniyor. Hem analog hem de siber alanda, hedeflerine ulaşmak için her türlü yolu deneyen rakiplerle karşı karşıyayız.”

2023 yılında toplamda 39.433 aşırılık yanlısı suç kaydedildi (2022: 35.452) – bu yeni bir rekor. Bu suçların 2.761’i (2022: 2.847) şiddet içerikli.

Raporda, Ortadoğu çatışmasının ve antisemitizmin etkileri üzerine özel bir bölüm yer alıyor. HAMAS’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e yaptığı terör saldırısı ve ardından Gazze’deki savaş, Almanya’daki güvenlik durumunu etkiledi. Farklı aşırılıkçı aktörler, bu çatışmayı Yahudi karşıtı nefret ve şiddeti körüklemek veya İsrail’in var olma hakkını inkar etmek için kullandı.

Casusluk, yasadışı etki, dezenformasyon kampanyaları ve siber saldırılar 2022’ye kıyasla daha da arttı. Bu faaliyetlerin başlıca aktörleri Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti’dir. Özellikle Rusya rejimi tarafından yapılan propaganda ve dezenformasyon, yoğunluk kazandı. Çin’in stratejik adımları da siber ve casusluk önlemlerini zorladı.

Aşırı sağcılıkta kişi potansiyeli 40.600’e yükseldi (2022: 38.800). Şiddet yanlısı aşırı sağcıların sayısı 14.500’e çıktı (2022: 14.000). “Reichsbürger” ve “Selbstverwalter” gruplarının kişi potansiyeli 2.000 artarak toplamda 25.000’e ulaştı. Şiddet yanlısı potansiyel yüzde on civarında (yaklaşık 2.500 kişi). 2023 yılında, yaklaşık 200 “Reichsbürger” ve “Selbstverwalter” kişiye silah ruhsatı iptal edildi veya gönüllü olarak geri verildi.

Aşırı solcu kişi potansiyeli 2023’te 500 kişi artarak 37.000’e çıktı. Her dört aşırı solcudan biri şiddet yanlısı olarak değerlendiriliyor. Aşırı solcu şiddet suçlarının artışı özellikle endişe verici (yüzde 20,8 artışla 727 suç). Özellikle polise yönelik şiddet belirgin şekilde arttı, iki ölüm girişimi dahil. Solcuların, iklim protesto hareketlerini daha radikal eylem biçimlerine yönlendirme çabaları devam ediyor.

İslamcılık/islamist terörizmde kişi potansiyeli yaklaşık olarak sabit kaldı (27.200 kişi). Avrupa ve Almanya, ISPK gibi terörist-cihatçı örgütlerin odak noktası olmaya devam ediyor. HAMAS’ın İsrail’e saldırısından sonra, hem IS hem de “el-Kaide” bu olayları “cihat” çağrısı için kullandı.

Yurt dışı bağlantılı aşırılıkçılıkta kişi potansiyeli hafifçe artarak 30.650 kişiye çıktı (2022: 29.750). Almanya’daki en büyük organizasyon hala 15.000 destekçisiyle “Kürdistan İşçi Partisi”dir (PKK) (2022: 14.500).

Files