Yüksek miktarda kafein içeren enerji içeceklerinin çocuklara satışının yasaklanması çağrısı artıyor

Amerika'da çocuk doktorları ve anne babalar, yüksek kafein seviyesine sahip enerji içeceklerinin alkol ve sigara gibi değerlendirilmesi ve 18 yaş altındaki çocuklara satışının yasaklanması gerektiği çağrısı yapıyor. Tek bir enerji içeceği, altı kutu Coca-Cola kadar kafein içerebiliyor

Yüksek miktarda kafein içeren enerji içeceklerinin çocuklara satışının yasaklanması çağrısı artıyor
Prime energy drink cans sit on a shelf at Target in Brooklyn, New York

Amerika'da çocuk doktorları ve anne babalar, yüksek kafein seviyesine sahip enerji içeceklerinin alkol ve sigara gibi değerlendirilmesi ve 18 yaş altındaki çocuklara satışının yasaklanması gerektiği çağrısı yapıyor. Tek bir enerji içeceği, altı kutu Coca-Cola kadar kafein içerebiliyor.

Bu yıl piyasaya çıkan Prime Energy'nin 350 ml'lik kutusu, 200 mg kafein içeriyor. Bu, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'da enerji içecekleri için izin verilen kafein seviyesinin üzerinde. Anheuser Busch'un ürettiği rakip enerji içeceği Ghost ve Kim Kardashian'ın Kimade adlı ürünü de 200 mg kafein içeriyor. Monster Energy'nin içindeyse 150 mg kafein bulunuyor.

Enerji içeceklerinin içindeki kafein miktarının son birkaç yılda artması üzerine bazı ülkeler ve perakendeciler, bu ürünlerin satışını yasakladı. Bazı ülkelerse bu içecekleri satın alanlardan 18 yaş üzerinde olduklarını kanıtlamaları için kimlik kontrolü yapıyor. Amerika ve İngiltere'deyse yüksek dozda kafein içeren enerji içeceklerinin satışı, herhangi bir ulusal çaplı düzenlemeyle yasaklanmış değil.

Chicago Üniversitesi'nden çocuk hastalıkları profesörü ve ortopedi cerrahı Dr. Holly Benjamin, alkol ve sigara satışlarının aksine enerji içeceklerinin satışına belirli bir yaş sınırı uygulanmaması nedeniyle perakendecilerin bu ürünlere erişimi sınırlandırması olasılığının düşük olduğu görüşünde. Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Birliği'ne göre çocuklar için kafeinin kanıtlanmış güvenli bir dozu olması söz konusu değil.

Dr. Benjamin, “Perakendeciler, spor ve enerji içeceklerini farklı noktalara koyabilir ve mağazalarda bu bölümleri farklı adlandırabilir ancak herhangi bir mevzuat olmadan bunu yapacaklarını sanmıyorum. Mevzuat, daha iyi ürün etiketlendirmesi ve yaygın bilinçlenmeyle başlar” dedi.