İktidar ortağı Bahçeli İsveç oylamasında ne yapacak?

Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Nitekim karar sayın cumhurbaşkanımızındır" dediği konuşması İsveç ile ilgili NATO üyeliğine onay verme kararını kabullenme mesajı verdi

İktidar ortağı Bahçeli İsveç oylamasında ne yapacak?
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Nitekim karar sayın cumhurbaşkanımızındır" dediği konuşması İsveç ile ilgili NATO üyeliğine onay verme kararını kabullenme mesajı verdi.

Bahçeli, bugünkü MHP Grubu konuşmasında hem İsveç hem ABD'yi hedef alan sert sözler sarf etti. Ancak Bahçeli'nin konuşma metni, “Erdoğan'ın dün gece İsveç'e onay verilmesi kararı öncesinde yazılmış” yorumuna yol açtı.

Bahçeli konuşmasında henüz İsveç ile ilgili olumlu karar verilmemiş yönünde ifadeler kullandı ve İsveç'in NATO üyeliği talebi ile bağdaşmayan tutumlar sergilediğini söyledi.

Türkiye’nin 74 yıllık NATO ittifakına Şubat 1952'de Kuzey Atlantik Anlaşması'na resmen katıldığını hatırlatan Bahçeli, "Türkiye’nin NATO’yla ittifak kültürü 71 yıllık gelgitli bir maziye dayanmaktadır. Ne var ki köprülerin altından çok sular akmıştır. Ne dünya eski dünyadır, ne de Türkiye 1950’li yılların Türkiye’sidir. Bir defa bu yalın ve yakın gerçeğin telaffuz sorumluluğu bihakkın omuzlarımızdadır. Türkiye, NATO hukuku çerçevesinde üstlendiği askeri, stratejik ve siyasi misyonları harfiyen yerine getirirken aynı hakkaniyeti, aynı hassasiyeti maalesef ittifak ortaklarından görmemiştir. Bugüne kadar hiçbir görevden, hatta hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Türkiye’nin milli güvenliği hemen hemen her seferinde göz ardı edilmiştir" ifadesini kullandı.

İsveç’in üyeliği için "Türkiye dayatmayı sineye çekmez" dedi

Finlandiya’nın katılımıyla NATO üyesi 31 ülke bulunduğunu anımsatan Bahçeli, "İsveç’in terörle arasına mesafe koymaktan ısrarla imtina ettiği malumlarınızdır. Üstelik İsveç hükümetinin Kur’an-ı Kerim’e yönelik şerefsiz ve vandal saldırıları sürekli alttan aldığı, görmezden geldiği, sıkışınca da durumu kurtarmak için cılız kınama mesajları yayımladığı bilinen bir husustur. Türkiye dayatmaları sineye çekecek kabile devleti değildir. NATO’nun açık kapı politikasının maksat ve mahiyeti de milli bekamızdan, egemenlik haklarımızdan, iç ve dış güvenlik mülahazalarından daha mühim, daha öncelikli olamayacaktır. Geldiğimiz bu aşamada cevabını aradığımız sarsıcı soru şudur:

Milli varlığımızı doğrudan tehdit eden kanlı terör örgütlerine kucak açan, bunların terörist devşirmesine ve haraç toplamasına kendi başkentinde göz yuman mahut ülkeyle bir güvenlik mimarisinin bünyesinde nasıl buluşacağız? Böylesi bir acizliğe nasıl göz yumacağız? Bunu nasıl hazmedeceğiz?

Sadece ABD istedi diye, F-16’yla ilgili parmak sallanıyor diye zillete tamam mı diyeceğiz? İsveç, PKK’nın Avrupa’daki mağarasıdır. Kandil Dağı neyse Stockholm aynısıdır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan (solda) ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson (sağda), Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesi öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in önünde el sıkışıyor- 10 Temmuz 2023
İLGİLİ HABERLER

Türkiye İsveç’in NATO üyeliğine neden yeşil ışık yaktı?

İsveç ile ilgili sıraladığı bu olumsuz tabloya ve ABD ile F16 pazarlığına işaret eden Bahçeli, henüz Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan kararını açıklamamış gibi, "İsveç hükümeti bugüne kadarki köhne ve kötürüm politikalarından 180 derece dönüş yaparsa, bu çerçevede bir ıslah ve terbiye hali müşahhas ölçülerde görülürse, bizim diyeceğimiz bir şey yoktur, nitekim karar sayın cumhurbaşkanımızındır" ifadesini kullandı.

Devamında İsveç ile birlikte ABD'yi de hedef alan Bahçeli, "Kaldı ki, İsveç askeri unsurları fiilen NATO operasyonlarına dahil olmaktadır. 26 üyesi NATO ülkesi olan Avrupa Savunma Birliği içinde İsveç de yer almaktadır. İsveç’in dolaylı yollardan NATO korumasına alındığı, ABD’nin Avrupa’daki ana üstlerinden birisi olduğu meydandadır. 19 Haziran 2023 tarihinde ABD’ye ait 2 adet B-1B Lancer uzun menzilli stratejik bombardıman uçağının İsveç’e konuşlanması tesadüf değildir. Kuşkusuz NATO’nun da Türkiye’nin ahlaki ve hukuki tezlerini, milli güvenliğiyle ilgili duyarlılık ve taleplerini gözetmesi ihmali ve inkarı olmayan bir sorumluluğudur. Bir defa ABD başta olmak üzere, NATO üyesi bazı ülkelerin PKK/YPG’yle irtibat ve ilişkileri kabul ve izah edilemez boyutlardadır. ABD, terör örgütüyle ittifak halindeyse, Türkiye’yle yaptığı ve kurduğu ittifaka ne diyeceğiz? Bu yaman çelişki NATO’nun itibar ve inandırıcılığını, ABD’nin dostluk ve müttefiklik iradesini yıllar içinde aşındırmıştır. Biz, gündüz şapkalı gece külahlı ne dost istiyoruz, ne de ittifak ortağı arıyoruz" dedi.

Bahçeli yine de TBMM'de "kabul" oyuna yeşil ışık da yaktı

Dünyaya "NATO ve ABD’den ibaret olmadığı" şeklinde bakılması gerektiği mesajını veren Bahçeli, tüm bu sert eleştirilerine rağmen ne olursa olsun Erdoğan'ın vereceği karara uyum göstereceğini de sözlerine ekledi.

Bahçeli, "Fakat Türkiye’nin stratejik tercih ve kararlarının da arkasında duracağımızı, Litvanya zirvesini tek yürek halinde takip edip ülkemizin çıkarları neyi gerektiriyorsa onun yanında olacağımızı üstüne basa basa ifade ediyorum" dedi.

Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Nitekim karar sayın cumhurbaşkanımızındır" dediği konuşması İsveç ile ilgili NATO üyeliğine onay verme kararını kabullenme mesajı verdi