Apple Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda ChatGPT ile işbirliğini açıkladı, Apple Zeka’yı tanıttı
Yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda uzun zamandır beklenen yapay zeka stratejisini açıklayan Apple hem Apple Intelligence’ı tanıttı hem de ChatGPT'yi iPhone’lara entegre etmek için OpenAI ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu
Apple Pazartesi günü yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda uzun zamandır beklenen yapay zeka stratejisini açıklayarak “Apple Zeka”yı (Apple Intelligence) sanal asistani Siri dahil farklı uygulama paketlerine entegre etti ve ChatGPT'yi cihazlarına getirmek için OpenAI ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu.
Bu hamlelerle iPhone üreticisi Apple, yapay zeka yarışına geriden girmiş olsa da yatırımcılara, yapay zeka savaşını Microsoft’a karşı kaybetmediği konusunda güvence vermeye çalışıyor. Microsoft, OpenAI üzerine yaptığı bahisle yapay zekayı ticarileştirme yarışında erken bir liderlik elde etti.
Ancak iPhone üreticisinin hisselerin değeri, yatırımcıların daha fazla yapay zeka duyurusu beklemesi nedeniyle öğleden sonraki işlemlerde yaklaşık yüzde 2 düştü.
Yapay zeka özelliklerini Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda tanıtan Apple ayrıca Vision Pro karma gerçeklik başlığı ve iPhone için en son işletim sistemini de sundu.
Yeni yapay zeka özelliklerinin, cihazlarının en son yazılımıyla birlikte entegre olacağını açıklayan Apple, kullanıcıların metinleri özetlemesine ve kişiselleştirilmiş animasyonlar hazırlama gibi başka içerikler oluşturmasına olanak tanıyacağını söyledi.
Apple, ChatGPT entegrasyonunun bu yıl içinde kullanıma sunulacağını ve bunu diğer yapay zeka özelliklerinin takip edeceğini belirterek, sohbet robotuna ücretsiz olarak erişilebileceğini ve kullanıcıların bilgilerinin kaydedilmeyeceğini de bildirdi.
Güncellemelerin bir parçası olarak, yenilenen Siri ayrıca ChatGPT'nin uzmanlığından yararlanacak ve ChatGPT’den yardım almadan önce kullanıcılardan izin isteyecek.
Rakipleri şirketleri hedef alırken Apple, yapay zekayı, çoğu teknoloji meraklısı ya da uzmanı olmayan 1 milyardan fazla kullanıcısına hitap edecek hale getirerek öne çıkmayı planlıyor.
Apple, iPhone’a güç veren iOS 18 yazılımının iPhone ana ekranını daha özelleştirilebilir hale getirdiğini ve şirket içi uygulamalarının geliştirilmiş sürümlerini içerdiğini söyledi.
Yeni iOS 18 yazılımı, kullanıcıların hassas bilgilerini korumalarına yardımcı olacak bir “uygulamayı kilitleme” özelliği ile birlikte gelecek. Kullanıcılar belirli uygulamaları kilitlemeyi ve verileri işletim sisteminde daha sıkı kontrol altında tutmayı tercih edebilecek.
Apple ayrıca bu yılın sonlarından itibaren e-posta mesajlarını gruplandıracağını ve bunları birincil klasör, işlemler klasörü, promosyonlar klasörü ve örneğin; bir havayolu şirketinin iletişimleri gibi diğer daha özel gruplandırmalarda kategorize edeceğini söyledi. Üst düzey kategorizasyonlar, rakip Google'ın Gmail'indeki artık eski olan benzer özelliği andırıyor.
Apple, karma gerçeklik başlığı Vision Pro'yu Çin ve Japonya dahil sekiz ülkede daha kullanıma sunacağını açıkladı. Kulaklık için yeni VisionOS 2 yazılımı, doğal derinlikli fotoğraflar oluşturmak için makine öğrenimini kullanacak ve cihaz, yeni hareketlerle birlikte gelecek.
Apple her yıl California eyaletinin Cupertino kentindeki merkezinde düzenlediği geliştirici konferansını, kendi uygulamaları ve işletim sistemlerindeki güncellemeleri sergilemek ve geliştiricilere uygulamalarında kullanabilecekleri yeni araçları göstermek için kullanıyor.
Apple aslında cihazlarındaki özellikleri güçlendirmek için yıllardır yapay zekayı kullanıyor. Ancak Apple’ın, Microsoft'un OpenAI ile yaptığı ortaklığın aksine, bu teknolojinin cihazlarındaki işlevselliği nasıl arttırdığını gösterme konusunda şimdiye kadar isteksiz davrandığı dile getiriliyor.
Microsoft, Ocak ayında piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi olarak Apple'ı geride bırakmış ve Apple'ın hisseleri bu yıl diğer büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinin gerisinde kalmıştı. Yapay zeka çipi devi Nvidia, geçtiğimiz hafta dünyanın en değerli ikinci şirketi olarak Apple'ı geride bıraktı.