Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Şam'da HTŞ lideri Ahmed el-Şara’yla görüştü

Dışişleri Bakanı Fidan, Pazar günü Şam'da Suriye'nin fiili lideri el-Şara ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, Suriye’nin devlet yapısı oluşturmasında ve yeni bir anayasa taslağı hazırlamasında yardımcı olacağını, Fidan'ın bunun için Şam'a gideceğini söylemişti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Şam'da HTŞ lideri Ahmed el-Şara’yla görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Şam'da HTŞ lideri Ahmed el-Şara’yla görüştü

Dışişleri Bakanlığı, Bakan Hakan Fidan'ın Pazar günü Şam'da Suriye'nin fiili lideri Ahmed el-Şara ile biraraya geldiğini açıkladı.

Bakanlık Fidan ve iki hafta önce Beşar Esat'ın devrilmesine liderlik eden Heyet Tahrir el-Şam'ın lideri Ahmed el-Şara’nın beraber göründüğü fotoğraf ve görüntülerini paylaştı.

Fidan ve Şara, bu fotoğraf ve görüntülerde el sıkışırken, sarılırken ve gülümserken görülüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Şam'da HTŞ lideri Ahmed el-Şara’yla görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Şam'da HTŞ lideri Ahmed el-Şara’yla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin yeni yönetimine bir devlet yapısı oluşturmasında ve yeni bir anayasa taslağı hazırlamasında yardımcı olacağını belirterek, Fidan'ın bu yeni yapıyı görüşmek üzere Şam'a gideceğini söylemiş ancak tarih vermemişti.

MİT Başkanı İbrahim Kalın da Esat'ın devrilmesinden dört gün sonra 12 Aralık'ta Şam'ı ziyaret etmişti.

Aynı gün Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu, 12 Aralık’ta Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak atanmıştı.

Suriye'nin Şam kentindeki Türk Büyükelçiliği, günlük faaliyetlerini 26 Mart 2012'de durdurmuş, büyükelçilik çalışanları ve aileleri Türkiye'ye dönmüştü.

Ankara yıllarca Esat'ı devirmek isteyen isyancıları destekledi ve 13 yıllık bir iç savaşın ardından Esat rejiminin sona ermesini memnuniyetle karşıladı.

Esat'ın devrilmesinden sonra evlerine dönmeye başlamasını umduğu milyonlarca Suriyeli göçmene ev sahipliği yapan Türkiye, Suriye'nin yeniden inşasına yardım etme sözü verdi.

Fidan'ın ziyareti, Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye destekli Suriyeli savaşçılar ile ABD'nin müttefiki Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) öncülük eden ve Ankara'nın terör örgütü olarak gördüğü YPG milisleri arasındaki çatışmalar sürerken gerçekleşti.

Daha önce Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ankara'nın desteklediği silahlı grup Suriye Milli Ordusu (SMO) dahil Suriye'nin yeni yönetiminin YPG savaşçılarını kuzeydoğuda işgal ettikleri tüm topraklardan çıkaracağına inandığını söylemişti.

Güler bazı medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında, bölgede “PKK/YPG’nin artık tek başına hareket etmesine ve kendisine alan açmasına müsade edilmeyeceğini” belirterek, “Öncelikli konumuz PKK/YPG terör örgütünün tasfiyesidir. Bunu ABD’li dostlarımıza da açık ve net şekilde ifade ettik” demişti.

Ankara, Suriyeli müttefikleriyle birlikte Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruba karşı çok sayıda sınırötesi operasyon düzenledi ve defalarca NATO müttefiki Washington'dan YPG'ye desteğini kesmesini talep etti.

Esat'ın devrilmesinin ardından Türkiye destekli grupların ilerleme tehdidiyle karşı karşıya kalan SDG, Suriye'nin yeni yöneticilerinin Ankara'ya dost olmasıyla birlikte son 13 yılda elde ettiği siyasi kazanımları korumaya çalışıyor.