Merakla beklenen Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşuldu?
Türkiye’de “siyasette yumuşama” zirvesinde iktidar ve ana muhalefet partisi liderleri bugün ikinci kez biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmesinde yeni anayasa, ekonomi, Hakkari’ye kayyum atanması ve Gezi, Sinan Ateş gibi bazı davaların gündeme geldiği açıklandı
Türkiye’de “siyasette yumuşama” zirvesinde iktidar ve ana muhalefet partisi liderleri bugün ikinci kez biraraya geldi.
Türkiye’de 22 yıldır sırasıyla başbakan ve cumhurbaşkanı olarak görevde olan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu süre zarfında ikinci kez CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Mayıs’ta AK Parti Genel Merkezi’nde görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iade-i ziyaretinde kendisini kapıda karşıladı.
Gazetecilere gülerek el sallayan iki liderin görüşmesi bir buçuk saat sürdü. İlk görüşmede olduğu gibi ikinci görüşmede de Erdoğan’a AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Özel’e ise deneyimli diplomat ve İstanbul milletvekili Namık Tan eşlik etti.
İki lider görüşme sonrası herhangi bir açıklamada bulunmadı.
AK Parti üçüncü bir görüşme için kapının açık olduğunu açıkladı.
“Siyasette yumuşama” zirvesinde ikinci raunt: Erdoğan, 18 yıl sonra CHP’yi ziyaret etti
Erdoğan yeni anayasa konusunda destek bekliyor, ekonomik programdan vazgeçmiyor: “Mehmet Şimşek istediği zaman CHP’ye bilgi verebilir”
Görüşmeyle ilgili ilk açıklama AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik’in sözleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa ve ekonomi ile gündem maddelerine daha fazla önem verdiğine işaret etti.
AK Parti Sözcüsü, “Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulabilmesi için atılması gereken adımların sadece dar bir inisiyatifle değil en geniş siyasi uzlaşma zemini ile gerçekleşmesi gerektiği konusundaki görüşlerini ifade etmişlerdir. Bu çerçevede en geniş şekilde bütün Türkiye'yi kucaklayan bir toplumsal sözleşme olarak anayasa sürecinin yürütülmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’yla yürüdüğümüz bu güçlü yolda elde edinilen kazanımların korunacağını ifade ediyorlar. Ayrıca şimdiye kadar yapılan çeşitli çağrılara rağmen popülizme tevessül edilmeyerek bu programa bağlılığımızı ve Türkiye'nin bu konudaki istikrarı koruyacağı ve programa zarar veren tutumlardan kaçınılacağını ifade etmişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız arzu edildiği takdirde CHP tarafından Maliye ve Hazine Bakanımız Mehmet Şimşek Bey’in istenildiği zaman bilgi verebileceğini ifade etmişlerdir” dedi.
Ömer Çelik’in sözleri görüşmede yaz aylarında hem asgari ücrete zam verilmesini hem de en düşük emekli ücretinin de asgari ücret seviyesine yükseltilmesini isteyen Özgür Özel’e Erdoğan’ın olumlu yanıt vermediğinin sinyalini veriyor.
AK Parti Sözcüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede CHP Genel Başkanı’nı 20 Temmuz’da Lefkoşa’da yapılacak Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılı törenlerini davet ettiğini de açıkladı.
Erdoğan’dan kayyum değerlendirmesi: “Bir siyasi partiye toptancı tutum yok”
DEM Partili Hakkari Belediye Başkanı’nın görevden alınması sonrası Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması da görüşmede gündeme geldi.
Çelik, Erdoğan’ın bu konuyla ilgili, “Hangi partiden olursa olsun millete hizmet eden her belediye başkanına destek vermeye devam edeceğiz. Ama birisi yetkiyi terör örgütüne destek vermek şeklinde kullanıyorsa ya da belediyesinin terör örgütü tarafından atanmış komiser tarafından yönetilmesine kapı açıyorsa buna kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Buradaki tutum bir siyasi partiye toptancı bir tutum değildir. Tespit edildiği zaman bunların görevden alınması devlet olmanın gereğidir” değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.
CHP görüşmeden memnun ama kayyum siyasetini onaylamıyor
CHP de AK Parti gibi siyasette normalleşme sürecinin devam etmesinden memnuniyet duyuyor.
Erdoğan-Özel görüşmesi sonrası yapılan Parti Meclisi toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, toplumun ve ülkenin sorunlarının çözülmesi için partisinin katkı sunmaya hazır olduğunu vurgulasa da gerektiğinde en sert muhalefetten de vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.
CHP Sözcüsü, “Sayın Genel Başkan kayyumun demokrasiye ve anayasaya aykırı olduğunu, mevcut kayyum uygulamasının kalıcı sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Görevden alınan ve yerine kayyum atanan kişi beraat ederse hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilirse ne olacak? Velev ki suçlu, belediye meclis üyelerinin suçu ne? O siyasi partiye oy veren halkın suçu ne? Onlar neden cezalandırılıyor? Bir belediye başkan vekili seçilir. Eğer belediye başkan vekili bir suça karıştıysa yerine yenisi seçilir ancak mevcut düzenleme hem anayasamıza hem de demokrasimize aykırı bir uygulama” dedi.
Yeni anayasaya soğuk bakan CHP’nin önceliği ekonomideki sorunların çözülmesi
Her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni anayasa meselesinde ısrarcı olsa da Deniz Yücel’in açıklamaları CHP liderinin bu konuyu öncelikli görmediğini gösteriyor.
Yeni anayasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirildiğini belirten CHP Sözcüsü, “Siz anayasa değişikliğini, biz sokaktaki vatandaşın ne konuştuğunu önemsiyoruz. Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi için önce toplumun belini büken bu sorunların çözümü için adım atılması gerektiği Genel Başkanımız tarafından iletildi” dedi.
CHP lideri görüşmede Temmuz ayında asgari ücrete mutlaka ara zam yapılmasını, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesini, yaş çay ve hububat alım fiyatlarının güncellenmesini, deprem bölgelerindeki kira yardımlarının sürmesini de talep etti.
Bu arada CHP’nin ekonomik sorunların tartışma ve çözüm yeri olarak parlamentoyu göstermesi ve AK Parti’nin buna itiraz etmemesi siyaset kulislerinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğinden bu yana işlevsizleşen TBMM’nin yeniden güçlenmesinde bir ilk adım olarak yorumlanıyor.
CHP’nin Gezi, Sinan Ateş ve Şenyaşar ailesi davalarında olumlu beklentisi sürüyor
Özgür Özel’in, başta Gezi ve Sinan Ateş davaları olmak üzere yargılamalarda yaşanan sorunları da Erdoğan’ın dikkatine getirdiği belirtildi.
CHP Sözcüsü, “Erdoğan’ın Gezi davası, Sinan Ateş davası, Emine Şenyaşar davası Genel Başkanımız tarafından gündeme getirildi. Genel Başkanımız Sayın Cumhurbaşkanı'nın Ayşe Ateş'e randevu vermesini çok olumlu ve doğru bulduğunu kendisine ifade etti. Gezi Parkı eylemleri davasında kanun yararına bozma talebinin Adalet Bakanlığı'na iletilmesini önemli buluyoruz” diye konuştu.
Deniz Yücel, 2 Mayıs’taki ilk görüşmede Özgür Özel’in ilettiği 28 Şubat davasından hükümlü generallerin tahliyesinin gecikmeli de olsa gerçekleştirilmesi nedeniyle CHP liderinin Cumhurbaşkanı’na teşekkür ettiğini de aktardı.
Hilmi Hacaloğlu