YouTube Davası ChatGPT ve Yapay Zeka Önlemlerini Şekillendirebilir

ABD Anayasa Mahkemesi önümüzdeki aylarda internet şirketlerini koruyan güçlü bir kalkanı zayıflatıp zayıflatmayacağına karar vermeye hazırlanıyor. Kararın yapay zeka sohbet robotu ChatGPT gibi hızla gelişen teknolojiler için de etkileri olabilir

YouTube Davası ChatGPT ve Yapay Zeka Önlemlerini Şekillendirebilir

ABD Anayasa Mahkemesi önümüzdeki aylarda internet şirketlerini koruyan güçlü bir kalkanı zayıflatıp zayıflatmayacağına karar vermeye hazırlanıyor. Kararın yapay zeka sohbet robotu ChatGPT gibi hızla gelişen teknolojiler için de etkileri olabilir.

Yargıçlar, Alphabet çatısı altındaki video platformu YouTube'un, kullanıcılara seyir önerileri yapması nedeniyle dava edilip edilemeyeceğine Haziran ayı sonuna kadar karar verecekler.

Davada, kullanıcıların çevrimiçi olarak yayınladığı içerik konusunda teknoloji platformlarını yasal sorumluluktan koruyan bir ABD yasasının, bu şirketler kullanıcılara öneri yapan algoritmalar kullandığında da geçerli olup olmadığı sorgulanıyor.

ABD Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanacak dava, 2015 yılında Paris'te İslamcı militanlar tarafından düzenlenen bir saldırıda vurularak öldürülen 23 yaşındaki Kaliforniyalı üniversite öğrencisi Nohemi Gonzalez'in ailesinin, YouTube'a karşı açtığı davanın bir alt mahkeme tarafından reddedilmesine ilişkin temyiz başvurusu.

İLGİLİ HABERLER

Üretken Yapay Zeka Dünyayı Değiştirecek mi?

Davada Google terörizme "maddi destek" sağlamakla suçlanıyor ve YouTube'un, video paylaşım platformunun algoritmaları aracılığıyla, Paris saldırılarının sorumluluğunu üstlenen IŞİD’in videolarını belirli kullanıcılara hukuka aykırı şekilde önerdiği iddia ediliyordu.

Mahkemenin bu konularda vereceği karar sosyal medya platformlarının ötesinde bir önem taşıyor. Teknoloji ve hukuk uzmanlarına göre, mahkemenin kararı, ChatGPT veya Bard gibi üretici yapay zeka sohbet robotları geliştiren şirketlerin, hakaret veya gizlilik ihlalleri benzeri suçlamalardan korunup korunmaması gerektiği konusunda ortaya çıkan tartışmayı etkileyebilir.

Uzmanlar bunun nedeninin ChatGPT ve yeni sürümü GPT-4 gibi üretici yapay zeka araçlarına güç veren algoritmaların, YouTube kullanıcılarına video öneren algoritmalarla benzer şekilde çalışması olduğunu belirtiyor.

Washington'daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde misafir araştırmacı olarak görev yapan yapay zeka uzmanı Cameron Kerry, "Tartışma, tavsiyeler aracılığıyla çevrimiçi olarak sunulan bilgilerin düzenlenmesinin, içeriği şekillendirmede sorumlu olacak kadar önemli olup olmadığı etrafında dönüyor. Bir sohbet robotuyla ilgili de benzer sorunlar mevcut" diyor.

OpenAI ve Google temsilcileri ise konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Şubat ayındaki tartışmalar sırasında ABD Anayasa Mahkemesi yargıçları, 1996 tarihli İletişim Ahlak Yasası'nın 230. maddesinde düzenlenen korumaların zayıflatılıp zayıflatılmayacağı konusunda kararsızlıklarını dile getirmişlerdi. Dava doğrudan üretken yapay zeka ile ilgili olmasa da, Yargıç Neil Gorsuch "şiir" ve "polemik" üreten yapay zeka araçlarının muhtemelen bu tür yasal korumalardan yararlanamayacağını söyledi.

Bu dava, 230. madde dokunulmazlığının, mevcut çevrimiçi veri yığınları üzerinden eğitilen ancak orijinal eserler üretebilen yapay zeka modellerine uygulanıp uygulanmayacağı konusunda ortaya çıkan tartışmanın yalnızca bir yönü.

230. maddede düzenlenen korumalar, genellikle bir şirketin geliştirilmesine yardımcı olduğu bilgiler için değil, bir teknoloji platformunun kullanıcılarından gelen üçüncü taraf içeriği için geçerli. Mahkemeler henüz bir yapay zeka sohbet robotundan gelen yanıtın kapsama girip girmeyeceği konusunda bir karar vermedi.

Temsilciler Meclisi'ndeyken bu yasanın hazırlanmasına yardımcı olan Demokrat Partili Senatör Ron Wyden, sorumluluk kalkanının üretken yapay zeka araçları için geçerli olmaması gerektiğini çünkü bu tür araçların "içerik yarattığını" savunuyor.

Wyden, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "230. madde, kullanıcıları ve kullanıcıların konuşmalarını barındıran, düzenleyen siteleri korumakla ilgili. Şirketleri kendi eylemlerinin ve ürünlerinin sonuçlarından korumamalı" dedi.

Teknoloji endüstrisi, dokunulmazlığa yönelik iki partili muhalefete rağmen bu maddenin korunması için baskı yaptı. ChatGPT gibi araçların arama motorları gibi çalıştığını ve kullanıcıları bir sorguya yanıt olarak mevcut içeriğe yönlendirdiğini söylediler.

Teknoloji endüstrisi ticaret grubu NetChoice'un başkan yardımcısı ve genel danışmanı Carl Szabo’ya göre "yapay zeka aslında hiçbir şey yaratmıyor. Var olan içeriği alıyor ve onu farklı bir moda ya da farklı bir formata sokuyor."

Szabo, 230. maddenin zayıflatılmasının, yapay zeka geliştiricilerini bir dava akınına maruz bırakabileceği ve yeniliklere engel olabileceği uyarısı yapıyor.

Bazı uzmanlar, mahkemelerin yapay zeka modelinin potansiyel olarak zararlı bir yanıt oluşturduğu bağlamı inceleyerek, orta bir yol izleyebileceğini tahmin ediyor.

Yapay zeka modelinin mevcut kaynakları yeniden yorumladığı durumlarda, madde 230 hala geçerli olabilir. Ancak ChatGPT gibi sohbet robotları, çevrimiçi başka bir kaynakta bulunan bilgilerle hiçbir bağlantısı yokmuş gibi görünen kurgusal yanıtlar oluşturabiliyor ve uzmanlar bu durumun büyük olasılıkla korunmayacağını söylüyor.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde teknoloji uzmanı ve profesör olan Hany Farid ise, yapay zeka geliştirenlerin "programladıkları, eğittikleri ve konuşlandırdıkları" modellerle ilgili davalardan muaf tutulması gerektiğini iddia etmenin imkansız olduğu görüşünde.

Farid, "Şirketler, ürettikleri ürünlerden kaynaklanan zararlar için hukuk davalarında sorumlu tutulduklarında, daha güvenli ürünler üretirler. Sorumlu tutulmadıklarında ise daha az güvenli ürünler üretiyorlar" dedi.