Alabama’da mahkemenin “embriyo çocuktur” kararının ardından bazı klinikler tüp bebek hizmetlerini durdurdu
Alabama Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin, dondurulmuş embriyoların eyalet yasalarına göre çocuk olarak kabul edilebileceğine hükmetmesi, tüp bebek (IVF) tedavisinin geleceğiyle ilgili kaygı yaratırken, eyaletteki iki tıp merkezi IVF hizmetlerini durdurduğunu açıkladı
Alabama Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin, dondurulmuş embriyoların eyalet yasalarına göre çocuk olarak kabul edilebileceğine hükmetmesi, tüp bebek tedavisinin geleceğiyle ilgili kaygı yaratırken, eyaletteki iki tıp merkezi tüp bebek hizmetlerini durdurduğunu açıkladı.
Tedavi sürecinde dondurulmuş embriyoları bir kaza sonucu yok olan çiftlerin Alabama’da açtığı haksız ölüm davalarında verilen mahkeme kararı, potansiyel olarak klinikleri davalara karşı savunmasız bırakabilir ve tedaviye erişimi kısıtlayabilir.
Alabama Birmingham Üniversitesi Hastanesi, kararı değerlendirerek, tüp bebek tedavilerini Çarşamba günü durdurdu. Perşembe günü ise, IVF sağlayıcıları Alabama Fertility Services and Mobile Infirmary adlı klinik, tüp bebek tedavisi olarak bilinen IVF programlarının bir kısmını duraklatma kararı aldı.
Üreme hakları grupları ve diğer hak savunucuları, Alabama kararını, ABD Anayasa Mahkemesi'nin, Roe v. Wade kararını bozarak daha önce federal olarak garanti altına alınan kürtaj hakkını geçersiz kılan Dobbs kararının ulusal etkisiyle karşılaştırarak tepki gösteriyor.
Başkan Joe Biden da Perşembe günü yaptığı açıklamada Alabama kararını "Roe v. Wade'in devrilmesinin doğrudan bir sonucu" olarak nitelendirdi.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise "Üreme Özgürlükleri için Mücadele" turunun ortasında Cumhuriyetçiler’i ikiyüzlülükle suçladı.
Alabama dışındaki doktorlar da, son mahkeme kararının olası ulusal etkileri konusunda endişeli.
Teksas’ta Houston’da görev yapan üreme endokronolojisi uzmanı Dr. Jason Griffith, "Bu karar, günümüzde sayısız insanın ailelerini genişletmesine yardımcı olan çok hayati bir doğurganlık tedavisine erişimi önemli ölçüde kısıtlayabilir" dedi.
ABD’de tüp bebek tedavisiyle sağlanan gebeliklerin oranının yaklaşık yüzde 2 olduğunu hatırlatan Dr. Griffith’e göre kararın ardından, ek depolama ücretleri ve sorumluluk maliyetleri dahil IVF tedavisinin toplam maliyetinde yaşanacak olası bir artış, bu tedaviden yararlanmak isteyen birçok ailenin tedaviye erişimini olumsuz yönde etkileyebilecek.
Amerika’da transfer edilen tüm embriyolar dahil olmak üzere bir IVF döngüsü şu anda yaklaşık 15 bin ila 25 bin dolara mal olduyor.
Louisianalı üreme endokronolojisi uzmanı Dr. John Storment de, kararın olası bir diğer olumsuz etkisi olarak, doğurganlık doktorlarının Alabama'ya taşınmak veya Alabama'da kalmak istemeyebileceğinin altını çiziyor.
"Cezai kovuşturma potansiyeli olduğunu bilen hiçbir doktorun bu pozisyonda olmak isteyeceğini sanmıyorum" diyen Dr. Storment, Alabama’da sözkonusu mahkeme kararının değişmesini isteyen uzmanlar arasında.
"Umarız sağduyu galip gelir ve yasayı değiştirirler. Ama değişmezse, Alabama'da kimsenin tüp bebek yapacağını sanmıyorum" diyen Dr. Storment ayrıca Alabama kararının tüm ülke çapında bir dalgalanma etkisi yaratabileceğini söyledi.
Dr. Storment’e göre, bu "son on yılda üreme hukuku alanında yaşanan en büyük olaylardan biri."