Dünya Sağlık Örgütü: “Aromalı elektronik sigaralar yasaklansın”
Dünya Sağlık Örgütü, aromalı elektronik sigara ürünlerinin kansere neden olduğu, kalp ve akciğer sağlığına karşı risk oluşturduğu ve gençlerde beyin gelişimini olumsuz etkilediği bilinen bazı maddeleri içerdiği gerekçesiyle yasaklanması gerektiğini bildirdi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm hükümetleri tütün ürünlerinde olduğu gibi elektronik sigaralara karşı da benzer önlemler almaya çağırdı ve tüm aromalı elektronik sigaraların yasaklanmasını talep etti. WHO'nun bu çağrısı, tütün şirketlerinin sigaraya alternatif ürün sunma girişimlerini etkileyebilir.
Bazı araştırmacılar ve hükümetler, elektronik sigaraları, tütünlü sigara kullanımının yol açtığı ölüm ve hastalık vakalarının azaltılmasında rol oynayan kilit unsur olarak görüyor. Ancak WHO, elektronik sigaraların kontrol altına alınması için “acil önlemler” gerektiğini kaydediyor.
Araştırmalara atıfta bulunan WHO, elektronik sigaraların tiryakilerin tütünü bırakmalarına yardımcı olduğuna ilişkin kanıtların yetersiz olduğunu ve elektronik sigaraların özellikle çocuklar ve gençler arasında nikotin bağımlılığını arttırabileceğini bildirdi.
WHO, agresif pazarlama yöntemleri nedeniyle tüm bölgelerde elektronik sigara kullanan 13 ila 15 yaş grubundaki genç sayısının yetişkin sayısından fazla olduğunu belirtti.
“Çocuklar erken yaşta tuzağa düşürülüyor”
Ülkeleri elektronik sigaraya karşı acilen sıkı önlemler almaya çağıran WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Çocuklar erken yaşta elektronik sigara kullanmaya teşvik edilip tuzağa düşürülüyor ve nikotin bağımlısı olabiliyor” şeklinde konuştu.
Mentol gibi tüm aromalı ürünlerin yasaklanması çağrısı yapan WHO, tütün ürünlerine getirilen önlemlerin elektronik sigara ürünlerine de uygulanması gerektiğini kaydetti. Yüksek vergi uygulaması ve kamuya açık alanda elektronik sigara kullanımının yasaklanması, bu önlemlerden bazıları.
Ulusal düzenlemeler üzerinde herhangi bir yetkisi bulunmayan WHO sadece tavsiye veriyor. Ancak WHO tavsiyeleri genellikle ülkeler tarafından uygulamaya konuyor.
Sigara şirketlerinin stratejileri etkilenecek mi?
WHO ve tütün ürünü karşıtı bazı kuruluşlar, yeni nikotinli ürünlere karşı daha sıkı denetim mekanizmaları oluşturulması için baskı yapıyor. Philip Morris International ve British American Tobacco gibi bazı dev sigara şirketleriyse gelecekteki stratejilerini alternatif elektronik sigara ürünleri üzerinden şekillendiriyor.
Imperial Tobacco firması ve İngiliz Elektronik Sigara Endüstrisi Birliği gibi sektörün önde gelen oyuncuları, elektronik sigaranın tütün ürünlerine kıyasla daha düşük sağlık riskleri taşıdığını ve sigara kullanımının zararlarını azalttığını savunuyor.
Sigara tiryakilerinin elektronik sigaraya geçmesinde aromalı ürünlerin kilit rol oynadığı şeklindeki görüşü bazı tütün ürünü kontrolü savunucuları da paylaşıyor.
Örneğin İngiliz kanser araştırmaları kurumu Cancer Research UK, elektronik sigaranın risksiz olmadığını ve sadece sigarayı bırakmak amacıyla kullanılması gerektiğini kaydediyor. Kurum, bu ürünlerin kansere neden olduğuna ilişkin somut kanıt bulunmadığını, oysa sigaranın en az 15 kanser türüne yol açtığını belirtiyor.
Elektronik sigara üreticisi ANDS'in bilim ve tıp işleri sorumlusu Marina Murphy, “Elektronik sigaraların denetim altına alınması, bu ürünlerin taşıdığı görece riskler konusundaki yanlış anlaşılmaları güçlendirmekten ve sigara tiryakilerine yanlış mesaj göndermekten başka işe yaramaz” dedi ve WHO'nun uyarısını ”gerçeklikten kopuk” olarak niteledi.
WHO ise uzun vadeli sağlık risklerinin henüz iyi anlaşılmamış olmasına rağmen elektronik sigaraların kansere neden olduğu, kalp ve akciğer sağlığına karşı risk oluşturduğu ve gençlerde beyin gelişimini olumsuz etkilediği bilinen bazı maddeleri ürettiğini kaydediyor.