Paris’teki Gazze’ye insani yardım konferansından ortak “ateşkes çağrısı” çıkmadı
Paris’te Cumhurbaşkanı Macron’un çağrısı üzerine düzenlenen ve yaklaşık 80 ülke ile 15 uluslararası kuruluş temsilcisinin katıldığı “Gazze'deki sivil nüfusa yönelik uluslararası insani yardım konferansı” ortak “ateşkes çağrısı” yapılmadan ve ortak deklarasyon yayınlanmadan son buldu
PARİS —
Fransa’nın başkenti Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çağrısı üzerine düzenlenen “Gazze'deki sivil nüfusa yönelik uluslararası insani yardım konferansı”, ortak bir “ateşkes çağrısı” yapılmadan ve ortak bir deklarasyon yayınlanmadan son buldu.
Yaklaşık 80 ülke ve 15 uluslararası kuruluş temsilcisinin katıldığı toplantıya İsrail davet edilmedi. Filistin yönetimini Başbakan Muhammed Iştiyye, Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız temsil etti. ABD adına ise Dışişleri Bakanlığı Sivil Güvenlik, Demokrasi ve İnsan Hakları Müsteşarı Uzra Zeya konferansa katıldı.
Avrupa Konseyi ve Komisyonu başkanları Charles Michel ve Ursula von der Leyen, Mısır'dan Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis’in yanı sıra Birleşmiş Milletler, Kızılhaç ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü gibi insani yardım örgütleri temsilcileri de konferansın katılımcıları arasında yer aldı.
Konferansın açılışını yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, katılımcı ülkelere İsrail ile Hamas arasında "ateşkes için çalışma" çağrısında bulundu.
Macron, “Artık ateşkese hazırlanmak kaçınılmaz hale geldi” ifadesini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı, "Yakın gelecekte üzerinde çalışmamız gereken konu sivillerin korunmasıdır. Bu çok hızlı bir insani mola vermeyi gerektiriyor ve ateşkes için çalışmalıyız. Bu mümkün olmalı" diye ekledi.
"7 Ekim'den bu yana Fransa 20 milyon Euro’luk ek insani yardım duyurdu ve biz bu çabayı 2023 için 100 milyon Euro’ya çıkaracağız" diyen Macron, diğer ülkelerden de yardım miktarını arttırmalarını istedi.
İnsan hayatının sözkonusu olduğu durumlarda “çifte standart ve pazarlıkların” olamayacağını dile getiren Macron, İsrail'in "kendini savunma hakkı ve kendisini koruma görevi" olduğunu ancak İsrail hükümetinin de "yasalara saygı gösterme ve sivilleri koruma konusunda önemli bir sorumluluğa sahip olduğunu" söyledi.
Macron, "Terörle mücadele hiçbir zaman kuralsız olamaz. Sivillerin korunması gerekiyor. Bu konu pazarlığa açık değil. Bu acil bir gereklilik" dedi.
BM’den acil ateşkes çağrısı
Açılışta söz alan BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNWRA) Başkanı Philippe Lazzarini de, "bu çatışmanın yayılma potansiyelinden endişe duyduklarını" belirterek, sadece Gazze’de değil, Batı Şeria'da da kargaşa başladığını ve bir an önce insani yardımların ulaşması, finansal olarak yardımların arttırılması ve ateşkesin sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Aynı uyarı, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths’ten geldi. Gazze’de yaşanan insani dramın boyutlarını detaylandıran Griffiths, “Bu öyle bir yangın ki, tüm bölgeyi tamamen tüketebilecek büyüklükte” diye uyardı.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ile Medecins du Monde örgütü temsilcilerinin, alanda çalışan ekiplerinden aldıkları bilgiye dayanarak Gazze’deki durumu anlatan konuşmaları salonda büyük bir sessizlikle dinlendi.
Filistin Başbakanı: “Daha kaç Filistinli ölmeli?”
Batı Şeria’daki Filistin Özerk Yönetimi’nin Başbakanı Muhammed Iştiyye, “Savaşın durması için daha kaç Filistinli’nin ölmesi gerekiyor? 30 günde 10 bin sivili öldürmek yetmedi mi?” diyerek, “yalnızca Hamas’a karşı değil tüm Filistin halkına savaş açan İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği suçların hesabını vermesi gerektiğini” söyledi.
Başbakan Iştiyye, Gazze’nin güneyine yeni bir kamp kurulmasına karşı çıktığı konuşmasında, böyle bir adımın kuzeyin tümüyle tahliye edilmesi anlamına” geleceğini, Filistin topraklarının bölünmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi.
Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü de, İsrail'in Gazze’deki eylemlerinin “kendisini savunma hakkının ötesine geçtiğini” dile getirdi.
Yardım planları
Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis, Kıbrıs adasının Larnaka Limanı’ndan çıkıp, insani yardım yükü kontrol edildikten sonra, korumalı bir şekilde, Gazze Şeridi'nin güneydoğu kıyısına ulaşacak ve insani yardımların boşaltılmasına olanak sağlayacak bir deniz koridoru planını sundu.
Sahra hastaneleri kurma olasılığının da değerlendirildiği toplantıda, Mısır’ın kendi topraklarında çok sayıda hastaneye evsahipliği yapma konusunda isteksiz olduğu belirtildi. Gazze'de insani bir duraklama ya da ateşkes olmadığı sürece Mısır, sahra hastanelerinin bölgeye yerleştirilmesinin zor olduğunu savunuyor.
Arzu Çakır