Avrupa Adalet Divanı: “UEFA ve FIFA Süper Lig kararında AB yasalarını ihlal etti”

Avrupa Adalet Divanı, 12 Avrupa futbol kulübünün UEFA'nın düzenlediği Şampiyonlar Ligi'ne alternatif bir Avrupa Süper Ligi oluşturmasını engelleyen UEFA ve FIFA'nın AB rekabet yasalarına aykırı davrandığına hükmetti

Avrupa Adalet Divanı: “UEFA ve FIFA Süper Lig kararında AB yasalarını ihlal etti”
Avrupa Adalet Divanı: “UEFA ve FIFA Süper Lig kararında AB yasalarını ihlal etti”

Avrupa Birliği’nin üst mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Avrupa kulüp takımları arasında Süper Lig kurulmasını önleyen UEFA ve FIFA'nın Avrupa Birliği yasalarına karşı çıktığına hükmetti. Bir dönüm noktası olarak değerlendirilen kararın, futbolun yönetiliş biçimini değiştirebileceği öngörülüyor.

Avrupa futbol kulüplerinin Süper Lig adlı yeni bir lig oluşturma önerisi, futbol taraftarlarlarının öfkeli tepkisiyle karşılaşmıştı. UEFA, Avrupa Süper Ligi’nin (ESL) kurulmasına ön ayak olacak takımları yaptırımla tehdit etmiş, bunun üzerine dokuz takım Süper Lig'den çekilmişti.

Avrupa Adalet Divanı kararında, FIFA ve UEFA'nın kulüpleri Avrupa Süper Ligi'nde rekabet etmesini yasaklayarak futbol yönetimi üzerindeki egemenliğini suistimal ettiğini kaydetti.

Adalet Divanı, Süper Lig'in kurulmasıyla ilgiliyse herhangi bir karar vermedi. Ancak Süper Lig projesi, AB Adalet Divanı'nın FIFA ve UEFA'nın AB yasalarını çiğnediği yönündeki kararı nedeniyle onaylanmayabilir.

UEFA Avrupa Süper Lig projesine neden karşı çıktı?

Avrupa futbol kulüpleri arasında yaklaşık 70 yıldır turnuvalar düzenleyen UEFA, Avrupa Süper Lig projesini, yüksek kâr getiren Şampiyonlar Ligi'ne yönelik ciddi bir tehdit olarak algılıyor.

İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham; İtalya'dan Inter Milan ve Juventus; İspanya'dan ise Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid, 19 Nisan 2021 tarihinde, Avrupa Süper Ligi'ne katılacaklarını açıklamıştı.

Ancak öfkeli taraflarların, hükümetlerin ve oyuncuların tepkisi üzerine bu plan 48 saat içinde başarısızlıkla sonuçlanmış ve Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milan ve Atletico Madrid, Süper Lig'den çekildiklerini açıklamıştı.

İstanbulspor Kulübü Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, maçın 74'üncü dakikasında, hakem Ali Şansalan'ın İstanbulspor aleyhine verdiği karar nedeniyle takımını sahadan çekti.
İLGİLİ HABERLER

Futbol liginin tekrar başladığı günde yeni kriz: İstanbulspor sahadan çekildi

Avrupa Süper Ligi planının yeniden canlandırılabileceği olasılığı karşısında İtalyan Borsası'nda Juventus hisseleri yüzde 10 değer kazandı. İşlemler, aşırı volatilite nedeniyle durduruldu.

Avrupa Süper Ligi projesinin arkasındaki spor şirketi A22, UEFA ve FIFA'nın futbol üzerinde tekel oluşturduğunu, bu egemen konumun Avrupa Birliği'nin Rekabet ve Serbest Hareket Yasası'nı ihlal ettiğini iddia ediyordu.

A22 CEO'su Bernd Reichart yaptığı açıklamada, “Rekabet etme hakkını kazandık. UEFA tekeli sona erdi. Futbol artık özgür. Kulüpler artık yaptırım tehdidinden kurtuldu ve kendi geleceklerini belirlemekte özgürler” dedi.

Yeni rekabet ortamı

A22, AB Adalet Divanı'nın kararının hemen ardından yeni bir lig oluşturulması için planlarını açıkladı. 64 erkek, 32 kadın takımından oluşması ve maçlarının hafta ortası yapılması öngörülen yeni lig, UEFA'nın ana turnuvası Şampiyonlar Ligi'ne yönelik bir tehdit olarak algılanıyor.

UEFA ise yaptığı açıklamada, Adalet Divanı kararının Süper Lig'e destek ya da onay vermediğini kaydetti. Açıklamada, “UEFA, yeni kurallarının sağlam ve tüm Avrupa yasa ve kurallarıyla uyumlu olduğundan emin” denildi.

FIFA ise konuyla ilgili yorum yapmadan önce Avrupa Adalet Divanı kararını UEFA, diğer futbol konfederasyonları ve üye birliklerle beraber inceleyeceğini bildirdi.

Adalet Divanı kararı, FIFA ve UEFA'nın “rekabet kurallarına uyması ve hareket serbestisine saygı göstermesi” gerektiğini kaydediyor. Kararda ayrıca FIFA ve UEFA'nın onay, kontrol ve yaptırımlarla ilgili kurallarının “hizmet sağlama özgürlüğü üzerinde haksız kısıtlamalar” oluşturduğu da ifade ediliyor.

Hakem saldırısının ardından Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) dün basın toplantısı düzenledi.
İLGİLİ HABERLER

TFF ile Kulüpler Birliği anlaşamadı; Ali Koç: "Sorunlar çözülmeden ligler başlatılmamalı"

Adalet Divanı kararının “Süper Lig gibi bir projenin onaylanması gerektiği anlamına gelmediği” ve “Adalet Divanı'nın Süper Lig projesiyle ilgili hükümde bulunmadığı” da karar metninde yer alıyor.

Avrupa Süper Ligi projesinin dağılması sonrasında projeye destek veren sadece üç kulüp kalmıştı. Ancak İtalyan Juventus da projenin ardındaki isimlerden biri olan kulüp başkanı Andrea Agnelli ve yönetim kurulunun 2022 yılı Kasım ayında istifa etmesiyle beraber bu yıl projeden çekilmişti.