CANLI BLOG: Türkiye'de Seçim Tarihi Tartışması; Almanya'dan Depremzedelere Hızlı Vize

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından can kaybı 31 bin 643 kişiye ulaştı. Ekipler enkazlarda hassas cihazlarla çalışmaları sürdürürken, bazı kentlerden mucize kurtuluş haberleri gelmeye devam ediyor

CANLI BLOG: Türkiye'de Seçim Tarihi Tartışması; Almanya'dan Depremzedelere Hızlı Vize
01:43

ABD'li Yetkiliden Ermenistan Sınırının Açılmasına İlişkin Yorum

Depremin ardından insani yardım amacıyla Türkiye-Ermenistan sınırının 35 yıl aradan sonra açılmasına ilişkin ABD'den açıklama geldi. ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) Başkanı Samantha Power sosyal medyadan paylaştığı yorumda, "İhtiyaç sahibi insanlara yardım etmek için yıllardır süren düşmanlığın bir kenara konulduğunu görmek çok etkileyici" dedi.

Samantha Power, "35 yıl sonra ilk kez Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınır kapısı yardımın depremzedelere ulaşabilmesi için açıldı. Ermenistan 100 ton yardım malzemesi ve arama-kurtarma ekibi gönderiyor" diye yazdı.

23:38

Deprem Sonrası Seçimler Ertelenebilir mi?

10 ilde yıkıma neden olan deprem 14 Mayıs’ta yapılmasına kesin gözüyle bakılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin tarihini de değiştirebilir.

Adalet ve Kalkınma Partisi kurucularından eski TBMM Başkanı Bülent Arınç akşam saatlerinde sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaparak, “Vatandaşlarımız şu an seçim değil yaşam mücadelesi veriyor. Allah'tan korkun, hala enkaz altında cesetler var. Seçmenden bahsedilemezken seçimden bahsetmek nasıl mümkün oluyor? Aday mı olacaksınız, miting mi yapacaksınız? Bunları hangi yüzle yapacaksınız? Seçmen yok, sandık yok" diye yazdı.

VOA Türkçe’nin konuştuğu anayasa hukukçularıysa savaş gibi mücbir bir sebep yokken seçimin ertelenmesinin anayasanın açık ihlali olacağı görüşünde.

21:37

Beyaz Saray: "Depremzedelere Her Türlü Yardımı Yapmaya Hazırız"

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre düzenlenen günlük basın toplantısında Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Sahadaki Türk ekiplere destek vermeyi sürdürdüklerini belirten Beyaz Saray sözcüsü, ABD helikopterlerinin hem Amerikan hem de uluslararası ekiplerin gerekli enkaz bölgelerine taşınması konusunda destek verdiklerini ve havadan hasar değerlendirmesi yürüttüklerini söyledi.

21:24

Japonya Yıkıcı Depremlere Karşı Nasıl Hazırlandı?

Geçen hafta Türkiye ve Suriye'de yaşanan felaket ile 2011 yılında Japonya'nın kuzeyini vuran deprem ve tsunami. Yaşanan kolektif psikolojik travmanın, can kaybının ve maddi yıkımın büyüklüğü bu iki felaketi birbirine yaklaştırıyor.

Japonya’da 9,0 büyüklüğündeki deprem 11 Mart 2011'de öğleden sonra 14.46'da meydana gelmişti. Kısa bir süre sonra Japonya kıyılarındaki kameralar Tohoku bölgesini vuran tsunamiyi görüntüledi. Deprem Fukuşima nükleer tesisinde erimeye neden oldu.

Bu üçlü felakette 18 bin 400'den fazla kişi hayatını kaybetti. Türkiye’deki can kaybı ise bu sayıyı geçti.

Bugün Türkiye için de konuşulduğu gibi pek çok kişi Japonya’nın bir daha eski haline dönüp dönemeyeceğini merak ediyordu. Japonya’da son 11 yılda birçok yol ve bina yeniden inşa edildi; üstelik tüm dünyanın dikkatle izlediği hayat kurtaran tekniklerle.

21:00

Surp Giragos Ermeni Kilisesi Kapısını Depremzedelere Açtı


Sur İlçesindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne giren öğretmen Raif Erdemci, birkaç parça eşyasıyla burada bir odada kalıyor. Diyarbakır’da da ağır hasara neden olan depremden sonra çocuklarını Bismil İlçesindeki yakınlarının yanına bırakan Erdemci, eşiyle birlikte, kiliseye yerleşti.

Yedi yıl aradan sonra kısa süre önce ilk Noel ayinine en sahipliği yapan Sur İlçesindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, bu kez kapılarını depremzedelere açtı.

20:43

New York ve New Jersey'de Anma Etkinlikleri Düzenlendi

Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenler New York ve New Jersey’de dün akşam düzenlenen iki farklı etkinlikte anıldı. New York’un Times Meydanı’nda düzenlenen anma törenine katılan çok sayıda Türk vatandaşı İstiklal Marşı'nı söyledi. Meydanda toplanan Türkler, yaktıkları mumların yanına karanfil bıraktı. Times Meydanı’nda toplanan Türkler, yardım ve dayanışma çağrısında bulundu.

ABD’de Türklerin en yoğun olarak yaşadığı New Jersey eyaletinin Paterson kentindeki etkinlikte de New York Başkonsolosu Reyhan Özgür bir konuşma yaptı. Özgür, yaşanan felaket sonrasında Türk toplumunu ülkelerine yardım için dayanışmaya çağırdı. Anma etkinliğine Paterson Belediye Başkanı Andre Sayegh de katıldı.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Brooklyn Eyüp Sultan Camii Derneği tarafından toplanan yardım malzemelerinin teslimi programına katılarak Başkonsolos Reyhan Özgür’e taziyelerini iletti. New York Belediyesi’nin resmi internet sitesinden, Amerikalılara Türkiye’ye yardım çağrısı yapıldı, yardım için linkler paylaşıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Genel Kurul Başkanı Csaba Korösi’nin yansıra çok sayıda ülkenin temsilcileri Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’ni ziyaret ederek Feridun Sinirlioğlu’na taziyelerini iletti.

20:30

183 Saat Sonra Enkazdan Bir Kız Çocuğu Kurtarıldı

Merkez Üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından bir yandan bazı noktalarda enkazdan mucize kurtuluş haberi gelmeye devam ederken, diğer yandan bazı noktalarda enkaz kaldırma çalışmaları yürütülüyor.
Kahramanmaraş'ta 10 yaşında bir kız çocuğu 183 saat sonra enkazdan kurtarıldı. Hatay'ın Antakya ilçesinde de yine 183 saat sonra bir kişinin enkazdan canlı olarak çıkarıldığı haberi geldi.
Antakya'nın bazı noktalarındaysa iş makineleri enkaz kaldırma çalışmalarına başladı. Görevliler yıkılmış yerleşim yerlerinden geriye kalan enkazda çalışmaları sürdürürken, çevreden bazı kişilerin de çalışmaları uzaktan izlediği gözlemlendi.
17:48

"Depremden Bir Hafta Sonra İnsani Kriz Tehdidi"

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde can kaybı ve hayat kurtarma çabaları sürerken, depremlerden bir hafta sonra, kış koşullarında sokakta kalan 1 milyon kişi insani felaket tehdidiyle karşı karşıya.

Fransız Le Monde gazetesi, "Şimdi acil olan, 1,1 milyon evsiz insanı yeniden barındırmak. Felaketin ölçeği karşısında bunalan yetkililer, depremden etkilenen 10 bölgenin tamamında yeterli barınma sağlamak için mücadele veriyor" diye yazdı.

Gazete, Türkiye'de ilk şokun ardından, depreme uygun olmayan "lüks" binaların kağıttan kuleler gibi yıkılmasının nedenlerinin sorulmaya başlandığını da belirterek, depreme uygunluk kriterlerini yerine getiremeyen inşaat firmalarına ait tartışmalara da geniş yer verdi.

16:12

''Depremde Can Kaybı 72 Bini Aşabilir''

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye’de güneydoğusunu vuran depremin 72 binden fazla can kaybına neden olabileceği ve Ankara'ya 84 milyar dolardan fazla bir yıkım bırakacağı öngörüsünde bulundu.

TÜRKONFED, 1999 Marmara ve 2023 Kahramanmaraş depremlerinin gerçekleştiği dönemdeki verilere 2021 dolar verisini kullanarak yapılan karşılaştırma ile can kaybı ve mali hasara yönelik öngörüler hazırladı.

Haberin devamı için tıklayın