Fransa'da Son Anketlere Göre Le Pen Macron'dan Önde

Avrupa'da yükselen aşırı sağ dalga Fransa'ya da yansıdı. Grev ve gösterilerle sarsılan Fransa'da, uzun süredir dile getirilen aşırı sağın yükselişi artık anketlerle de doğrulandı

Fransa'da Son Anketlere Göre Le Pen Macron'dan Önde

Avrupa'da yükselen aşırı sağ dalga Fransa'ya da yansıdı. Grev ve gösterilerle sarsılan Fransa'da, uzun süredir dile getirilen aşırı sağın yükselişi artık anketlerle de doğrulandı.

Elabe araştırma şirketinin BFM TV için yaptığı bir anket, bugün seçim olsa, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, son iki seçimde finalde kendisine rakip olan Fransa'nın aşırı sağcı lideri Marine Le Pen karşısında büyük farkla kaybedeceğini ortaya koydu.

İLGİLİ HABERLER

Fransa'da Emeklilik Yaşına Karşı 10'uncu Dev Gösteri

Ankete göre aşırı sağcı Ulusal Bütünleşme partisinin lideri Marine Le Pen, daha ilk turda, Macron karşısında açık ara kazanıyor. Grevler ve ekonomik krizle iktidarı sarsılan Cumhurbaşkanı Macron'un, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkartan reformu getirmesi, üstelik yasayı Meclis'i baypas ederek zorla geçirmesi sonrası, popülaritesi tüm iktidarının en düşük seviyesine geriledi.

Elabe tarafından yapılan ankette, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2022'deki aynı adaylarla bugün yapılsa, kime oy verirdiniz?" sorusuna verilen yanıtlarda, Marine Le Pen açık farkla, yüzde 31 oyla ilk turda birinci geliyor. Le Pen'i yüzde 23 ile Cumhurbaşkanı Macron, yüzde 18,5 ile radikal sol aday Jean-Luc Melenchon izliyor. Ulusal Bütünleşme Partisi'nin adayı Le Pen, 2022 seçimlerine oranla oylarını yaklaşık yüzde 8 oranında artırıyor.

İLGİLİ HABERLER

Fransa'da Şiddetli Gösteriler: 172 Gözaltı

Ankette, ikinci tur oylamaları da büyük farklılık gösteriyor. Marine Le Pen, bugün seçim yapılsa, Emmanuel Macron'u 10 puan geride bırakarak yüzde 55 oyla cumhurbaşkanı seçiliyor. Macron, ikinci turda yüzde 45 oyda kalıyor.

Sendikalarla bilek güreşi

İkinci kez cumhurbaşkanlığına seçilen Emmanuel Macron'un, tüm dönemlerin en düşük popülaritesine gerilemesinde, ülkeyi 3 aydır sarsan emeklilik reformuna direnişin büyük rolü var. Ülkedeki tüm sendikaların birlik içinde 11 haftadır genel grev ve gösteriler yapmasına rağmen geri adım atmayan Macron'un, emeklilik reformunu parlamentoda oylatmadan geçirmesi de bardağı taşıran son damla oldu.

Üstelik, sendikaların açık bir mektupla görüşme çağrısına olumsuz yanıt veren Cumhurbaşkanı'nın her genel grev ve büyük gösteri günü yurt dışına çıkması da Fransızlar'ı öfkelendirdi.

Krizi yatıştırma görüntüsü vermek ve sosyal aktörlerle diyaloğu yenileme arzusunu göstermek isteyen Başbakan Elisabeth Borne'un, ülkenin en büyük 8 sendikasının lideriyle Salı günü yaptığı 1 saatlik kısa görüşmeden de uzlaşma çıkmadı. Sendika liderleri, görüşmenin büyük hayal kırıklığı ve başarısızlık olduğunu, hükümetin bu yasada geri adım atmayacağını ve yeni reformları tartışmak istediğini, kendilerinin ise bu yasa konuşulmadan, hiçbir konuyu ele almayacaklarını belirterek salonu terk ettiklerini aktardı.

Macron'dan 800 kilometre uzaktan sendikalarla düello

Görüşmenin ardından ülkenin en ılımlı sendikası CFDT'nin Genel Sekreteri Laurent Berger ile 800 kilometre uzaktan Çin'den konuşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında sert bir söz düellosu yaşandı.
Sendikaların genel grev ilan ettiği 11'inci eylem günü Çin'e giden Cumhurbaşkanı Macron, CFDT lideri Berger'yi eleştirerek, Berger'den giderek katı bir tutum almaktan vazgeçmesini, "aklın yoluna gelmesini" istedi. Greve katılımın giderek azaldığını ve sendikaların hükümete hiçbir karşı öneri getirmediğini söyledi.

Bu sözlere öfkelenen Berger ise, ülkede çok ciddi demokratik ve sosyal kriz yaşandığını, hükümetin buna rağmen giderek radikalleştiğini, örgütler ve halkın sesine kulak vermeyerek tehlikeli bir oyun oynadığını söyledi.
Radikal sendikalar CGT ve FO ise daha sert ifadeler kullandı. Geçtiğimiz hafta sürpriz bir şekilde, CFDT ile birlikte ülkenin en büyük konfederasyonu olan CGT'nin başına seçilen, 42 yaşındaki yeni lider Sophie Binet, "Bu hükümet inatçı, radikal ve halktan kopuk. Eylemlere devam, herkesi sokağa davet ediyoruz" dedi.

Emeklilik reformunun kazananı Le Pen

Emeklilik yaşına karşı yapılan grev ve eylemlere Fransız halkı destek veriyor. Anketler, Fransızlar'ın eylemlerin başından bu yana desteğinin gerilemediğini, yüzde 70 ile 80'inin grevlere destek vermeye devam ettiğini gösterdi. Macron halkla ve sendikalarla bilek güreşini sürdürür ve sokakta şiddet olayları artarken, tümüyle sessiz kalma stratejisi izleyen Marine Le Pen'in oyları ise grevlerin başından bu yana 8 puan arttı.

İLGİLİ HABERLER

Fransa'da Emeklilik Yasası Krizi

Siyasi gözlemcilerin haftalardır yaptığı uyarıları doğrulayan 3 ayrı anket, Marine Le Pen'in, emeklilik reformunun en büyük siyasi galibi olduğunu ortaya koyuyor. En son yayınlanan Elabe anketinden önce, Ifop ve Opinionway'in soruyu farklı bir açıdan sorduğu iki ayrı ankette de sonuçlar birbirine yakın çıkmıştı. "2022 başkanlık seçimi tekrarlansaydı", "bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimi bugün yapılsaydı" ve "yasama seçimleri yapılsaydı kime oy verirdiniz?" sorularının yöneltildiği 3 ayrı ankette de her seferinde aynı yanıt geldi. Marine Le Pen ilk turda tüm bu anketlerde yüzde 29 ile 36 oyla önde görünüyor.

Arzu Çakır