Memur maaş zammında hükümetin dediği oldu

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Türkiye'de 6,5 milyondan fazla memur ve memur emeklisiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Hükümeti'nin öngördüğü maaş zammına ilişkin ikinci teklifi aynen kabul etti

Memur maaş zammında hükümetin dediği oldu
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur ve memur emeklisiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Hükümeti'nin öngördüğü maaş zammına ilişkin ikinci teklifi kabul etti.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Türkiye'de 6,5 milyondan fazla memur ve memur emeklisiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Hükümeti'nin öngördüğü maaş zammına ilişkin ikinci teklifi aynen kabul etti.

Kurulun bugün açıkladığı karara göre, 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı Hükümeti adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yetkili sendika Memur-Sen arasında 7. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamamıştı. Bunun üzerine yasa uyarınca memur ve memur emeklileri zammı için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulmuştu.

Kurulun bugünkü son müzakeresinde, hükümet cephesi ikinci teklifinde herhangi bir artış yapmadı ve sendika cephesi 2024 yılı için en az yüzde 35'lik artış talebini yineledi. Ancak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kısa adıyla Hakem Heyeti ise, yetkili sendika Memur-Sen'in talebini görmezden geldi ve hükümetin son teklifinin aynen hayata geçirilmesine karar verdi. Böylece memur ve memur emeklilerine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılması karara bağlandı.

Hakem Heyeti'nin kararı nihai karar olduğu ve ve bu karara itiraz yolu kapalı olduğu için Türkiye'de 2024 ve 2025 yıllarında uygulanacak memur ve memur emeklileri zam oranları kesinleşti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, heyet kararını paylaşırken toplu sözleşme ile önemli kazanımlar sağlandığını iddia ederek, "Sosyal devlet anlayışımızla çalışanlarımızı enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz" dedi.

KESK memurlara kendi bünyesinde örgütlenme çağrısı yaptı

Emek örgütleri ise, enflasyon oranı altında olduğu vurgulanan memur ve memur emeklileri maaş zammı oranlarına tepki gösterdi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Bloomberg TV'de "Kamu Görevlileri Hakem Kurulu hakemlik sıfatına bir kez daha aykırı hareket ederek kendi varlığını tartışmaya açmış, Kamu İşvereninin son teklifini Memur-Sen üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile aynen kabul ederek adeta noter vazifesi görmüştür" tepkisini paylaştı.

Toplu sözleşme masasında sadece en fazla üyesi olan Memur-Sen'in "yetkili sendika" olarak yer alması tartışma konusu.

KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), Memur-Sen'in yürüttüğü müzakere sonucuna ilişkin, "Hakem heyeti hükümetin ikinci teklifini aynen koruyarak 2024 için yüzde 15 + yüzde 10 ve 2025 için yüzde 6 + yüzde 5 olarak onaylamıştır. Bu karar kurulun değil aslında hükümetin kararıdır. Kamu emekçilerine dayatılan bu sefalet politikalarına, hak gasplarına karşı KESK çatısı altında örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz!" açıklaması yaptı.

Memur maaş artışlarıyla ilgili tartışma nasıl gelişmişti?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlı hükümet cephesince 14 Ağustos’ta açıklanan toplu sözleşme teklifi emek örgütlerince kabul görmedi. Bu teklife göre; memur ve memur emeklileri için 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 14, ikinci altı ayı için yüzde 9 maaş zammı öngörüldü. 2025 yılı zam teklifi ilk altı ayı için yüzde 6 ve ikinci altı ayı için yüzde 5 oldu.

Hükümet'in 18 Ağustos'ta sunduğu ikinci teklifinde ise, 2025 yılı oranlarında değişiklik söz konusu olmadı ancak 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15 ve ikinci altı ayı için yüzde 10 önerildi.

Memur-Sen ise, bu teklifi de reddetti ve “memur ve memur emeklileri enflasyonu ezdirilmemeli” talebiyle Erdoğan'ın konuya müdahil olmasını istedi. Ancak Erdoğan'ın konuya ilişkin sessiz kalmayı tercih etmesi dikkat çekti.

Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil ilk 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 zam istedi. Memur-Sen, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise, ikinci teklifteki artışı da yetersiz bulduklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, Merkez Bankası’nın 2024 yılı için öngördüğü yüzde 33 oranındaki enflasyon oranının dikkate alınması gerektiğini söyledi. Yalçın, “Refah payı görmezden gelinmemeli. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın 'Kamu görevlilerine büyüme oranında refah payı vereceğiz' vaadi seçim beyannamesinde kapı gibi duruyor. Biz masada refah payı istedik. Ancak masada bu konu yok. 1.650 TL talebimizle ilgili konuşma olmadı. Kira yardımı henüz yok" demişti.