Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'de

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Adana'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla biraraya geldi. Şükrü ve Çavuşoğlu, daha sonra Mısır’dan gelen yardım gemisinin bugün vardığı Mersin limanını ziyaret etti

Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'de
Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Adana'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla biraraya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, paylaştığı Twitter mesajında, “Dışişleri Bakanı Shoukry’e Mısır devleti ve kardeş halkının değerli yardımları ve samimi dayanışması için teşekkür ettik” dedi.

Mersin’de gazetecilere konuşan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin yakında görüşebileceklerini söyledi. Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü’yle bugünkü görüşme sırasında önümüzdeki dönemde karşılıklı ziyaretlere ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Çavuşoğlu, Dışişleri Bakan Yardımcılarının daha önce iki kez görüştüklerini, bir kez daha görüşmelerinin faydalı olacağını belirtti. Çavuşoğlu, iki ülke cumhurbaşkanının Türkiye ya da Mısır’da biraraya gelebileceklerini de sözlerine ekledi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeif de, “Dışişleri Bakanı, depremde hayatını kaybedenler nedeniyle taziyelerini iletiyor, Mısırlı liderlerin, hükümetin ve Türk halkının dayanışma mesajını pekiştiriyor, Türkiye’yi ve kardeş halkı desteklemek amacıyla yardımların devam edeceğini kaydediyor” dedi.

Şükrü ve Çavuşoğlu, daha sonra Mısır’dan gelen yardım gemisinin bugün vardığı Mersin limanını ziyaret etti.

Mısır Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyareti, Mısır'ın dış ilişkilerinde değişime işaret ediyor. Mısır ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AKP’nin desteklediği Muhammed Mursi'nin devrilmesine Abdülfettah El Sisi'nin öncülük etmesinin ardından kesilmişti. Erdoğan ve Sisi, Mısır'ın ilişkilerini yeniden inşa ettiği bir başka ülke olan Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası sırasında biraraya gelerek el sıkışmışlar ve Türk şirketleri bu ayın başlarında Mısır'da 500 milyon dolarlık yeni yatırım taahhüdünde bulunmuşlardı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün yaptığı açıklamada depremin ardından, Mısır'ın da ilk günden itibaren Türkiye'ye destek gönderen ülkeler arasında yer aldığını, daha önce insani yardım taşıyan ilk geminin geldiğini, ikincisinin de bugün Mersin'e ulaşacağını dile getirdi.

Şükrü Şam'da Esat'la biraraya geldi

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, bugün Türkiye'ye yaptığı ziyaret öncesi Şam'da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ile görüştü.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'yle Şam'da görüştü.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'yle Şam'da görüştü.

Şükrü’nün Şam’a yaptığı ziyaret, Mısırlı üst düzey bir yetkilinin 2011 yılında Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana bu ülkeye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Reuters haber ajansı, Suriye’nin özellikle kuzeyini vuran son depremlerin ardından Arap ülkelerinden yardım aldığına dikkat çekerek, “bunun Esat’ın son yıllardaki diplomatik yalnızlığını hafiflettiği” yorumunda bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Şam'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ziyaretinin amacının öncelikle insani yardımı, Mısır liderliği, hükümeti ve halkından Suriye halkına dayanışmayı iletmek olduğunu” söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad'ın yanında açıklama yapan Şükrü, Mısır'ın şu ana kadar bin 500 ton bağışta bulunduğunu ve yardımların süreceğini kaydetti. Mekdad ise, "Mısır Dışişleri Bakanı Şam'a geldiğinde evine, halkına ve ülkesine gelmiş oluyor" dedi.

Şükrü, gazetecilerin Mısır'ın Arap Birliği'nin Şam ile ilişkileri askıya alma kararının kaldırılmasını destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Türkiye ile aynı anda Suriye'yi de vuran deprem, büyük kısmı isyancıların kontrolundeki kuzeybatıda olmak üzere 5 bin 900'den fazla kişinin ölümüne yol açtı.

İLGİLİ HABERLER

“Adımları Görmeden Onay Vermemiz Mümkün Değil”

Sisi ile Esat depremin ardından ilk kez telefonda görüştü

Arap Birliği 2011 yılında hükümetin protestoları bastırması ve çok sayıda kişinin bu protestolarda hayatını kaybetmesi nedeniyle Şam ile ilişkilerini askıya almıştı. ABD müttefiki birçok Arap ülkesi, Esat'ı devirmek isteyen muhalefeti desteklemişti.

Ancak başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere bazı Arap devletleri, Esat'ın İran ve Rusya'nın yardımıyla ülkenin büyük bölümünde isyancı düşmanlarını yenilgiye uğratmasının ardından son yıllarda ilişkileri normalleştirme yönünde bir yaklaşım benimsedi.


Suriye ile Mısır arasındaki bağlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Müslüman Kardeşler liderliğindeki hükümeti döneminde kısa bir süre kesilmişti. Ordunun Mursi'yi iktidardan uzaklaştırmasının ardından Mısır, 2013 yılında Suriye'deki büyükelçiliğini yeniden açmış, ancak Esat'a mesafeli durmuştu. Şükrü, 2021 yılında ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde Suriye Dışişleri Bakanı Mekdad ile biraraya geldi.

Depremin ardından Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Esat ile ilk kez telefonda görüştü ve Pazar günü aralarında Mısır Meclis Başkanı'nın da bulunduğu bölge parlamenterlerinden oluşan bir heyet, Şam'da Esat ile biraraya geldi.

Washington, Esat ile ilişkilerin düzeltilmesi ya da normalleştirilmesine yönelik her türlü adıma karşı çıkarken, Esat hükümetinin çatışmalar sırasındaki acımasızlığını ve siyasi çözüm yolunda ilerleme kaydedilmesi gerektiğini gerekçe gösteriyor.

SOCCER-WORLDCUP/TURKEY-EGYPT
İLGİLİ HABERLER

Mısır ile İlişkilerde Yeni Dönem: Erdoğan ve Sisi El Sıkıştı