Sosyal Medya Devinden Türkiye Seçim Güvenliği Önlemi

Sosyal medya platformları Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin güvenliği için ortaklık ve teknolojilere yatırım yaptığını açıkladı. Şirket seçim güvenliğine yönelik olası tehditlerin gerçek zamanlı tespiti için çalışacak

Sosyal Medya Devinden Türkiye Seçim Güvenliği Önlemi

Sosyal medya platformları Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin güvenliği için ortaklık ve teknolojilere yatırım yaptığını açıkladı. Şirket seçim güvenliğine yönelik olası tehditlerin gerçek zamanlı tespiti ve asılsız bilginin yayılmasının önlenmesi için çalışacak.

Meta’dan yapılan açıklamada, seçim güvenliğinin sağlanmasına yönelik süreci yönetmek ve olası tehditlere hemen müdahale edebilmek üzere Seçim Operasyon Merkezi’nin faaliyete geçirileceği belirtildi.

Şirket bünyesindeki mühendislik, hukuk, araştırma ve analiz ekipleri gibi uzmanları bir araya getiren merkezin sosyal medya uygulamalarında olası tehditlerin gerçek zamanlı olarak tespit edilip hızla müdahale edilmesi için çalışacağı belirtildi.

Doğrulama kuruluşlarıyla işbirliği

Şirket olası şiddet veya fiziksel zararda rol oynayabilecek veya oy kullanılmasını engellemeyi amaçlayan asılsız bilgileri Facebook ve Instagram’dan tamamen kaldırdıklarını vurguladı.

Meta, dezenformasyonun engellenmesi ve yayılmasının yavaşlatılması amacıyla Türkiye’de Doğruluk Payı ve Teyit ile çalıştıklarını hatırlattı.

Son dakika gelişmelerine ilişkin durumlarda hızlı davranmanın önemine dikkat çeken Meta, doğrulama kuruluşlarının Türkiye’deki seçimlerle ilgili içerikleri bulmalarını kolaylaştırmak amacıyla, bu içerikleri tek bir yerde toplamak için anahtar kelime tespiti kullandıklarını belirtti.

Dijital medya okur-yazarlığının geliştirilmesi

Mesajlaşma uygulaması Whatsapp da, kullanıcıların şüpheli ya da yanlış görünen bir mesaj almaları halinde, bilgi teyidi için Doğruluk Payı veya Teyit’e başvurmaları çağrısında bulundu.

İLGİLİ HABERLER

ABD’de Özel Sektörden Demokrasiye Destek Sözü

Meta Türkiye’de dijital medya okur-yazarlığının geliştirilmesi ve yanlış bilginin tespit edilmesine yönelik programlar başlattıklarını; bu kapsamda akademi ve medya dünyasından Bilgi Üniversitesi, MediaWise ve Habitat Association gibi ortaklarla iş birliği yaptıklarını belirtti.

Seçimlere müdahaleyle mücadele

Meta’dan yapılan açıklamada, seçime müdahalenin engellenmesi amacıyla özel ekiplerin oluşturulduğu; bu ekiplerin kamuoyundaki tartışmaları manipüle etmek için koordineli ancak yapay davranış ve faaliyetlere odaklandığı vurgulandı.

2017’den bu yana Meta’nın bu kapsamda dünya genelinde 200’den fazla ağı sosyal medya platformundan çıkardığı kaydedildi.

Meta’ya ait olan platformlarda özellikle seçimlerle ilgili bu tür faaliyetler tespit edildiğinde derhal harekete geçildiğinin altı çizildi.

Facebook ve Instagram’ın bağlı olduğu Meta daha önce yaptığı açıklamalarda, Amerikan istihbaratının Rusya’nın müdahale ettiği görüşünde olduğu 2016’deki seçimlerden bu yana ABD’de de seçim güvenliğine kapsamlı yatırım yaptığını vurgulamıştı.

Şirket özellikle seçim zamanları kamuoyunu manipüle etmeyi amaçlayan sayfa ve grupların güvenlik ekipleri tarafından derhal araştırıldığını; bu sayfa ve gruplara hızla müdahale edildiğinin altını çiziyor.

Türkiye’de Facebook ve Instagram kullanıcı sayıları

Datareportal sitesinde yer alan verilere göre Türkiye’de 2023 Ocak itibariyle yaklaşık 62,5 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor.

Statista’nın verilerine göre, Türkiye’de Ekim 2022 itibariyle toplam Facebook kullanıcı sayısı 66 milyon civarında.

Bu kullanıcıların yüzde 28’inden fazlası 25-34 yaş; yüzde 22’sinden fazlası da 18-24 yaş arasında.

Statista’nın internet sitesinde Türkiye’de sosyal medya kullanımına ilişkin 2022 yılında hazırlanan rapordaki bilgilere göre, Türkiye’de Instagram kullanıcı sayısı da 52 milyondan fazla.

Instagram kullanıcılarının yüzde 29’unu 25-34 yaş grubu; yüzde 25’inden fazlasını da 18-24 yaş grubu oluşturuyor.