G-7 Dışişleri Bakanları Japonya’da Buluştu

Aralarında Amerika, İngiltere’nin de olduğu 7 ülkenin dışişleri bakanları Nagano kentinde bir araya geldi. Yoğun gündemli toplantı, ABD’de gizli belgelerin kamuoyuna sızması, Japon Başbakanı Kishida’ya atılan patlayıcı bir cismin neden olduğu güvenlik endişeleri gölgesinde gerçekleşiyor

G-7 Dışişleri Bakanları Japonya’da Buluştu

Aralarında Amerika, İngiltere’nin de bulunduğu yedi ülkenin dışişleri bakanları Japonya’nın Nagano kentinde bir araya geldi.

Gündemi yoğun olan toplantı, ABD’de gizli belgelerin kamuoyuna sızması ve Japon Başbakanı Kishida’ya atılan patlayıcı bir cismin neden olduğu güvenlik endişeleri altında gerçekleşiyor.

Dışişleri Bakanları toplantısı üç gün boyunca devam edecek.

Bakanların gündeminde Ukrayna’daki savaş, Çin’in Tayvan’a yönelik politikası ve Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanma görüşmelerine nasıl döndürüleceği gibi çeşitli konular var.

Toplantı ABD gizli belgelerinin kamuoyuna yansımasıyla Japon Başbakanı Kishida’ya bir etkinlikte fırlatılan patlayıcı cismin gölgesinde gerçekleşiyor.

Kishida, zirvenin başlamasıyla güvenliği sağlamak için her çabanın gösterileceğini belirtmişti.

Toplantıda ayrıca Amerika’da gizli belgelerin kamuoyuna yansımasıyla Washington’ın müttefikleriyle arasında bir sorun olmadığı mesajı da test edilecek.

Bakanların gündeminde iklim değişikliği, yenilenebilir enerji de var.

Bu çerçevede güneş enerjisi ve rüzgardan daha fazla yararlanmak için yeni hedefler belirlendi.

Bakanlar ayrıca yenilenebilir enerjinin gelişiminin hızlandırılması konusunda da uzlaştı.

G-7 ülke liderlerinin de gelecek ay Japonya’nın Hiroshima kentinde bir araya gelmesi bekleniyor.

Dışişleri bakanlarının toplantısı bir nevi gelecek ayki zirveye hazırlık.

Bazı uzmanlar bakanların toplantısında Ukrayna’ya yardımın arttırılma kararının çıkabileceğini belirtiyor.

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi Rusya’nın Ukrayna işgalinin uluslararası düzeni sarstığı bir sırada uluslararası toplumun tarihi bir dönüm noktasında olduğunu söyledi.

Çin’in hızlı şekilde güçlenen ordusu da bakanların gündeminde olacak.

Çin’in artan etkisi nedeniyle Japonya İkinci Dünya Savaşı sonrası politikasından ayrılarak ordusunu güçlendirmeye başlamıştı.