Seçmen listesinde itiraz süreci başladı, liste 7 Şubat’ta kesinleşecek

Yerel seçimler için geri sayım sürecinde seçmen listesine itirazlar devam ederken, ülke genelinde seçmen sayısı 7 Şubat’ta ilan edilecek. Ana muhalefet partisi CHP’ye göre gerekli itirazlar takip ediliyor ve yurttaşlar güvenle oy kullanabilecek

Seçmen listesinde itiraz süreci başladı, liste 7 Şubat’ta kesinleşecek
Yerel seçimler için geri sayım sürecinde seçmen listesine itirazlar devam ederken, ülke genelinde seçmen sayısı 7 Şubat’ta ilan edilecek.

Türkiye’nin 31 Mart 2024’te yerel yöneticilerini seçmek üzere sandık başına gideceği yerel seçimlerde seçmen listesine itirazlar değerlendirilmeye başlandı. İlçe seçim kurullarında başlayan itiraz sürecinde son sözü Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 4 Şubat’ta söyleyecek ve ardından 7 Şubat’ta kesin seçmen sayısını açıklayacak.

Türkiye’de seçmenler, il düzeyinde (30 ilde büyükşehir) belediye başkanları, ilçe belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri ile mahalle muhtarı seçimi için sandığa gitmeye hazırlanıyor. Seçmenler, sandık başında dört ayrı oy pusulası üzerinde “evet” mührüyle seçimini yapacak. Ancak öncesinde ülke genelinde “Kimler seçmen?” sorusuna yanıt aranıyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yerel seçimler için belirlediği takvimde 31 Mart Pazar günü sandığa gidecek seçmenleri belirleyecek olan muhtarlıklardaki seçmen listesi askı süresi tamamlandı. Seçmen listesinde, İçişleri Bakanlığı’nın nüfus sistemindeki verilere bağlı olarak 31 Mart günü itibariyle 18 yaşını doldurarak seçmen olma hakkı kazanacak gençler de yer aldı.

Muhtarlara göre, teknoloji geliştiği için çok sayıda seçmen internet ortamında seçmen listesinde olup olmadığını kontrol etti ve askıdaki seçmen listesini bizzat kontrol eden yurttaş sayısı az oldu. Bazı muhtarlar da mahalle halkına kolaylık olması için seçmen listesini bilgisayar ortamına aktararak kontrol sürecini hızlandırdı. VOA Türkçe’nin görüştüğü muhtarlar, seçmen kütüğü kesinleşince oy kullanılacak adresi, sandık numarasını içeren “seçmen bilgi kağıdı” dağıtımı yapacak olsalar da artık seçmenlerin kendilerine bu bilgileri telefonla sorduğunu da aktardı.

Ülke genelinde 17 Ocak’a kadar askıda kalacak ve siyasi partilerin kontrolüne de açık olan seçmen listesine itiraz süreci 20 Ocak Cumartesi günü sona erecek. İlçe seçim kurulları tarafından seçmen listesine yapılan itirazlar karara bağlanacak. İlçe düzeyindeki kararlara itirazlar olması durumunda bunları 2 Şubat’ta il seçim kurulları ele alacak. Siyasi partiler ve yurttaşların seçmen listesine itiraz için son başvuru adresi ise YSK olacak. YSK, 4 Şubat’ta, seçmen listesiyle ilgili mevcut itirazlar hakkında son sözü söyleyecek. Böylece seçmen kütüğü kesinleşecek ve seçmen sayısı 7 Şubat’ta kamuoyuna açıklanacak.

Nüfusuna bağlı olarak yerleşim yerlerindeki belediye meclisi üye sayısı ve 81 il için il genel meclisi üye sayıları da 7 Şubat’ta ilan edilecek.

Oy pusulasında 35 siyasi parti yer alacak, aday belirleme heyecanı sürecek

Bu arada YSK, oy pusulasında soldan sağa şekilde siyasi partilere (logolarına) hangi sırada yer verileceğini tespit etmek üzere 27 Ocak Pazartesi günü kura çekimi yapacak.

Yerel seçimlere katılabilme yeterliliğine sahip 36 siyasi parti arasında Yenilik Partisi’nin çekilme kararı alması nedeniyle bugün itibariyle oy pusulasında 35 siyasi parti olacak. 27 Ocak'a kadar YSK’ya seçimlere katılmama yönünde siyasi partiler tarafından yeni bir başvuru yapılmaması durumunda yerel seçimlere katılacak parti sayısı 35 olarak kalacak.

YSK’ya aday listelerini iletmeleri için siyasi partilere tanınan süre ise 20 Şubat’ta sona erecek. Partiler, eksikliklerini 22 Şubat’a kadar YSK’ya bildirmek zorunda olacak. Kesin aday listesi 3 Mart’ta ilan edilecek. Bu nedenle yerel yönetimler için aday olma heyecanı ve yarışı Şubat ayı ortasına kadar sürecek.

CHP: “Ülke genelinde örgütümüz itirazları takip ediyor”

Seçmen listesi askı sürecinin tamamlanması ve itiraz sürecinin başlaması sonrasında gözler muhalefet cephesine çevrildi. Özellikle ana muhalefet partisi CHP’nin, “seçim güvenliği” açısından seçmen listesindeki yanlışlıkları, eksiklikleri ne derece takip ettiği ve itirazları merak konusu.

CHP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, seçmen listesinde bazı yerleşim yerlerinde yabancı uyruklu kişilere yer verildiği veya bazı adreslerde yaşamadığı belirtilen kişi isimlerine rastlandığı gibi bilgileri takip ettiklerini söyledi. CHP’nin ilçe örgütleri düzeyinde seçmen listesiyle ilgili gerekli itirazları yaptığını açıklayan Çiftçi, “Vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla oylarını kullanabilmeleri için asgari tarihinden itibaren seçim günü ve oy sayımına kadarki tüm süreçlerde örgütümüzle birlikte çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

Seçmenlerden kendilerine bildirimler geldiğini ve bu bildirimleri inceleyerek itirazlarda bulunduklarını anlatan Çiftçi, 20 Şubat’ta ilk aşamada ilçe seçim kurullarının yaptığı itirazlara yanıt verileceğini hatırlattı. Çiftçi, seçmenlere “Cumhuriyet Halk Partisi olarak seçim bölgelerinde yığma seçmen olup olmadığını inceleyerek gereken bütün araştırmalarımızı yaptık ve itirazlarımızda bulunduk” güvencesini verdi.