Venezuelalı göçmenler insani yardıma ihtiyaç duyuyor
Yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlardan dolayı ülkesini terk ederek komşu Latin Amerika ülkelerine göç eden Venezuelalıların çoğu, küresel ve bölgesel krizden dolayı gittikleri ülkelerde de insani yardıma ihtiyaç duyuyor
Yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlardan dolayı ülkesini terk ederek komşu Latin Amerika ülkelerine göç eden Venezuelalıların çoğu, küresel ve bölgesel krizden dolayı gittikleri ülkelerde de insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
Kriz sürecinde temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için ülkesini terk ederek çevre ülkelere göç eden 6,5 milyon Venezuelalının en az 4,4 milyonu gıda, barınma, düzenli iş, eğitim ve sağlığa erişimde ciddi sorunlar yaşamaya devam ediyor.
Gittikleri ülkelerde de temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelen çok sayıda göçmen, başlarını sokacak bir ev, karınlarını doyuracak bir iş ve çocuklarına güvenli bir gelecek sağlayabilmek umuduyla ikinci hatta üçüncü ülkelere göç ediyor.
Latin Amerika ve Karayipler’deki Venezuelalı göçmen ve mültecilere yardımların koordine edildiği bir platform olan R4V, BM Mülteci Örgütü (UNCHR) ve Uluslararası Göç Örgütü’nün katılımıyla hazırlanan bir rapor, bölgede mevcut krizden en çok etkilenen kesimlerden birinin de Venezuelalı göçmenler olduğunu ortaya koyuyor.
Latin Amerika ülkelerindeki Venezuelalı göçmenlerin ihtiyaçlarının araştırıldığı rapora göre, göçmenlerin yarısı günde üç öğün beslenmek, kirasını ödeyebilmek ya da sağlık hizmetlerine erişim sağlamak için yeterli imkânlara sahip değil, çoğu da güvenlik ve entegrasyon sorunu yaşıyor.
Çocukların yüzde 19’u okula gidemiyor
Bölgedeki mevcut sosyoekonomik sorunlara COVID-19 salgını ve Ukrayna krizinin de eklenmesinin ardından hayat pahalılığının artmasının, başta henüz göçmen belgesi alamayan 2,6 milyon kaçak göçmen olmak üzere toplamda, 4 milyon 420 bin Venezuelalıyı gündelik ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirdiği kaydediliyor.
Raporda Venezuelalı göçmen çocukların yüzde 19’unun ekonomik zorluklardan dolayı okula gitmediği ve aile bütçesine katkı sağlamak için kayıt dışı ve düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kaldığı belirtiliyor.
Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan bu göçmenlerin insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma ve cinsel istismar ve şiddete maruz kalma gibi çok sayıda tehditle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor.
R4V adlı 228 uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşundan oluşan platform, Latin Amerika ve Karayipler’deki 17 ülkeye yerleşen göçmen ve sığınmacı Venezuela vatandaşlarına yardım için bu yıl 1,72 milyar dolarlık bir bütçe talep etse de bugüne kadar bu talebin yalnızca yüzde 12’sinin karşılandığını bildiriyor.
Mustafa Özdemir