Almanya’dan Ek Seçim Merkezlerine Veto

Yurtdışında en çok Türk seçmenin bulunduğu Almanya’da vatandaşlar bu sabah oy vermeye başladı. Ancak Almanya, Türkiye'nin mevcut başkonsolosluklara uzak bölgelerde oturan seçmenlere daha yakın merkezlerde ilave sandık kurulması talebini reddetti

Almanya’dan Ek Seçim Merkezlerine Veto

Yurtdışında en çok Türk seçmenin bulunduğu Almanya’da vatandaşlar bu sabah oy vermeye başladı. Ancak Almanya, Türkiye'nin mevcut başkonsolosluklara uzak bölgelerde oturan seçmenlere daha yakın merkezlerde ilave sandık kurulması talebini reddetti.

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurtdışındaki temsilciliklerde sabah saat 09.00’da, gümrük kapıları ve sınır kapılarında ise sabah saat 08.00’de oy verme işlemi başladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, yurtdışında en çok seçmenin bulunduğu ülke 1 milyon 501 bin 152 kişiyle Almanya. Almanya’da seçmen sayısının fazla olması nedeniyle toplam 16 temsilcilikte oy verme işlemi gerçekleştiriliyor.

Başkent Berlin ve diğer şehirlerde yaşayan vatandaşlar, sabah saatlerinde başkonsolosluk ve fahri konsolosluk binalarına gelerek oylarını kullanmaya başladı. Vatandaşlar, 9 Mayıs'a kadar her gün 09.00-21.00 saatleri arasında oy kullanabilecek. Haftasonlarında da oy kullanmak mümkün olacak.

İLGİLİ HABERLER

Yurtdışı Seçmenler Oy Vermeye Başladı

Türkiye'nin talebine veto

Öte yandan Türkiye, mevcut başkonsolosluklara uzak bölgelerde oturan seçmenlere daha yakın merkezlerde ilave sandık kurulması talebini Alman yetkililere iletti. Ancak Alman makamlarından, yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmasından hemen önce gelen yanıtta, Türkiye'nin sadece Almanya'da 13 başkonsolosluk ve 3 fahri konsolosluk bulunan kentlerde sandık kurmasına onay verildiği belirtildi.

Alman yetkililerin, diğer ülkelere seçim döneminde tanınan haklardan daha fazlasının Türkiye’ye sunulduğunu ve bunun dışında üç fahri konsolosluk bölgesinde de oy vermeye izin verildiğini, bunların dışında başka kentlerde seçim merkezleri kurulmasına gerek olmadığını bildirdiği öğrenildi.

Türk yetkililerin, ek seçim merkezleri ile ilgili istişarelerini sürdürdüğü duyuruldu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, “Umarım Alman makamları bu kararını tekrar gözden geçirir ve demokrasiye katılımın en üst seviyede gerçekleşebilmesi için Türk vatandaşlarına gerekli desteği sağlar” dedi.

İLGİLİ HABERLER

‘’Almanya’da Oy Kullanılmasın’’ Önerisine Türkler Tepkili

Seçime katılım artabilir tahmini

2018 seçimlerinde Almanya genelinde gümrükler hariç katılım oranı yüzde 45,74 olmuştu. Bu açıdan merak edilen bir konu, bu kez katılımın nasıl olacağı.

Bu sefer Almanya’da seçim propaganda çalışmalarının yasaklanmış olması, siyasetçilerin mitinglerde ya da büyük toplantılarda seçmenlerle biraraya gelmesine engel oldu. Uzmanlar ve analizciler, buna rağmen katılımın en azından geçen seçimdeki gibi olacağını, hatta biraz da aşabileceğini tahmin ediyor.

Almanya’daki Türkler'in Türkiye’de televizyonları ve genel olarak medyayı takip etmesi buna bir neden olarak gösteriliyor. Özellikle muhalefet partilerinin seçmenlerinin seçim sürecine daha fazla ilgi göstereceğinden yola çıkılıyor.

Son seçimlerde AK Parti Almanya'dan yüzde 55,7, CHP yüzde 15,6, HDP ise yüzde 14,8’le en çok oy alan 3 parti olmuştu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 64,8 oy alırken, Muharrem İnce yüzde 21,9, Selahattin Demirtaş ise yüzde 10 oranında destek bulabilmişti. Almanya’daki seçmenlerin oyları, aritmetiksel olarak Türkiye’deki oyların yaklaşık yüzde 2'sini oluşturuyor.

Uzmanlar, başta Almanya olmak üzere yurtdışından gelecek oyların cumhurbaşkanlığı seçiminde ve milletvekili sayısında dengeleri değiştirebilecek derecede rol oynadığını savunuyor.

İLGİLİ HABERLER

Türkiye Seçimleri Alman Basınında

Cem Dalaman