Efsanevi Amerikalı şarkıcı Tony Bennett 96 yaşında hayatını kaybetti

“I Left My Heart in San Francisco” (Kalbimi San Francisco'da Bıraktım) adlı şarkısı yıllar boyu dillerden düşmeyen ve 21'inci yüzyılda da yeni nesil hayranlar edinmeyi başaran Amerikalı şarkıcı Tony Bennett 96 yaşında yaşamını yitirdi

Efsanevi Amerikalı şarkıcı Tony Bennett 96 yaşında hayatını kaybetti
Amerikalı şarkıcı Tony Bennett 96 yaşında yaşamını yitirdi.

“I Left My Heart in San Francisco” (Kalbimi San Francisco'da Bıraktım) adlı şarkısı yıllar boyu dillerden düşmeyen ve 21'inci yüzyılda da yeni nesil hayranlar edinmeyi başaran Amerikalı şarkıcı Tony Bennett 96 yaşında yaşamını yitirdi.

Bennett'in sözcüsü Sylvia Weiner, ünlü şarkıcının New York'taki evinde, yaşlılığa bağlı sebeplerden ötürü hayatını kaybettiğini bildirdi.

Frank Sinatra'nın ”bu işi yapan en iyi şarkıcı” olarak tanımladığı Bennett, 1950'li yıllarda müzik dünyasının en büyük yıldızlarından biri olmuş, hayat boyu başarı dahil 20 Grammy ödülüne layık görülmüştü.

Yaşı ilerledikçe Bennett'in müzik dünyasında işbirliği yaptığı sanatçı yelpazesi de genişlemeye başladı. Lady Gaga ile düet yaptığı 2014 tarihli albümü piyasaya sürüldüğünde 80'li yaşlarının sonlarında olan Bennett, Gaga ile 2015'te dünya turuna çıkmıştı. Ünlü sanatçı, “Düet” albümünde Beatles üyesi Paul McCartney, soul müziğinin kraliçesi Aretha Franklin, Amerikan country müziğinin önemli ismi Willie Nelson ve U2 grubundan Bono ile birlikte şarkılar seslendirmişti.

Tony Bennett, Lady Gaga ile 2015'te dünya turuna çıkmıştı.
Tony Bennett, Lady Gaga ile 2015'te dünya turuna çıkmıştı.

Bennett, 90'ıncı yaşını New York'ta Bruce Willis ve John Travolta gibi ünlülerin de katıldığı bir partiyle kutlamış, hatta Empire State Binası, Bennett'in yaşgünü onuruna bir ışık gösterisi sergilemişti. Bennett, 2016'da “Just Getting Started” (Daha Yeni Başlıyorum) adlı anı kitabını yayınlamıştı.

2021 yılı başında, 2016'da kendisine Alzheimer teşhisi konduğunu açıklayan Bennett, buna rağmen albüm çalışmalarını sürdürmüş ve paylaştığı bir Twitter mesajında, “Hayat bir armağan-Alzheimer ile bile” demişti.

Bennett, New York'taki Radio City Müzik Holü'nde 3 ve 5 Ağustos 2021 tarihlerindeki konserlerinden sonra hastalığı nedeniyle sahneyi bıraktı.

Ünlü şarkıcının kariyeri, iniş çıkışlarla doluydu.

1970'lü yılların sonunda, 50'li yaşlarında kendisini çöken bir evlilik, kokain bağımlılığı, 2 milyon dolarlık vergi borcu ve kısıtlı kariyer fırsatları içinde bulan Bennett, bu zor dönemden, yönetimi oğlu Danny Bennett'e teslim ederek kurtuldu. Danny Bennett, babasını genç nesillere tanıtarak yeni başarılara imza attı.

Tony Bennett'i Bob Hope keşfetmişti

Ünlü komedyen Bob Hope'un keşfettiği Tony Bennett, 1950'li yılların en popüler şarkıcılarının başında geliyordu. Ancak rock 'n' roll müziğinin hızla yükselmesi, Bennett'in kariyerini sekteye uğrattı. Ancak şarkıcı, bu zorluğu daha olgun bir dinleyici kitlesine hitap ederek aştı.

Kendisini her zaman bir caz şarkıcısı olarak tanımlayan Anthony Dominick Benedetto, 3 Ağustos 1926'da New York'ta doğmuştu. Babasını kaybettiğinde 10 yaşında olan Bennett'in terzi olan annesi, aile geçimini zar zor sağlıyordu. Çocukluğunda müzik kadar resme de ilgisi olan Bennett, hayat boyu ressamlığa devam etti ve eserlerini, Anthony Dominick Benedetto adıyla sattı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da piyade er olan Bennett, askerlik dönüşü New York'un Greenwich Village semtinde Joe Bari takma adıyla şarkı söylerken Bob Hope tarafından keşfedildi. Hope, şarkıcıya Tony Bennett adını almasını tavsiye etti ve kendi gösterilerinin açışını Bennett'la yaptı.

Plak firması Columbia ile sözleşme imzalayan Bennett, “Because of You,” “Cold, Cold Heart,” “Blue Velvet” ve “Rags to Riches” gibi şarkılarla yıldızını daha da parlattı.

1950'li yılların ortasında rock döneminin başlamasıyla pop şarkılarından uzaklaşarak caza yöneldi ve o dönemin en ünlü cazcılarıyla çalışmaya başladı.

Bennett'in ilham aldığı cazcıların başında Cole Porter, Johnny Mercer, George and Ira Gershwin, Richard Rodgers ve Lorenz Hart geliyordu.

Şarkıcı ve insan hakları savunucusu Harry Belafonte, Bennett'i, 1965'te Martin Luther King Jr.'ın liderliğinde Alabama eyaletinin Selma kentinde planlanan medeni haklar yürüyüşüne katılmaya davet etti. Belafonte, geçtiğimiz Nisan'da 96 yaşında hayatını kaybetmişti.

Amerikalı medeni haklar lideri Jesse Jackson, Twitter mesajında Bennett için “Kendini insan haklarına, medeni haklara ve sanata adamıştı” dedi.

“Kayıp yürek”

Bennett, kariyerinin bir sonraki safhasındaysa 1962'de “I Left My Heart in San Francisco” (Yüreğimi San Francisco'da Bıraktım) şarkısını piyasaya sürdü. Şarkı Billboard listesinde sadece 19'uncu sıraya yükselse de Bennett ile özdeşleşti.

2016 yılında San Francisco'daki Fairmont Oteli'nin önüne sanatçının heykeli dikildi. Otel, Bennett'in “I Left My Heart in San Francisco” şarkısını ilk seslendirdiği mekandı.

Danny Bennett, babasının kariyerini 1970'lerin sonunda yeniden canlandırdı. “The Art of Excellence” (Kusursuzluk Sanatı) adlı 1986 tarihli albüm ise 14 yıl aradan sonra şarkıcının listelere giren ilk albümü oldu. Danny Bennett'in pazarlama taktikleri sayesinde Tony Bennett, daha genç bir dinletici kitlesiyle tanıştı, MTV televizyonuna çıkmaya başladı. Bennett'in “MTV Unplugged” albümü, 1995'te yılın albümü kategorisinde Grammy ödülünün sahibi oldu. Albüm aynı yıl en iyi geleneksel pop vokal performansı Grammy'sini de aldı.

New York Times, 1994 yılında Bennett için, “Tony Bennett sadece kuşak farkını kapatmakla kalmadı, kuşaklar arasındaki uçurumu da yok etti. Rock ile büyüyen genç bir kitleyle somut bir bağ kurdu. Ve hiç ödün vermedi” ifadelerini kullandı.