Kanada'ya göçmen akını artarken göç edenler arasında ilk beş içerisinde Türk vatandaşları yer alıyor

Kanada'nın bu yıl ABD'den giriş yapan sığınmacıların akışını durdurmak için yaptığı anlaşma, ilk bakışta hızlı bir başarı sağladı. Anlaşmanın başında sınır boyunca resmi olmayan geçişlerde yakalananların sayısı belirli bir oranda arttı. Türkiye’den gidenler de ilk 5’te yer alıyor

Kanada'ya göçmen akını artarken göç edenler arasında ilk beş içerisinde Türk vatandaşları yer alıyor
Canada refugee center

Kanada'nın bu yıl ABD'den giriş yapan sığınmacıların akışını durdurmak için yaptığı anlaşma, ilk bakışta hızlı bir başarı sağladı. Anlaşmanın başında sınır boyunca resmi olmayan geçişlerde yakalananların sayısı belirli bir oranda arttı. Türkiye’den gidenler de ilk 5’te yer alıyor.

Ancak anlaşmadan beş ay sonra gelinen noktada;Kanada'da mülteci başvurusunda bulunanların sayısı azalmak yerine arttı. Reuters haber ajansına konuşan yetkililer, artık çok sayıda kişinin hava yoluyla geldiğini, diğerlerinin ise sınırı gizlice geçip geri gönderilme korkusu olmadan sığınma başvurusu yapabilecekleri zamana kadar saklandıklarını söyledi.

Mevcut sayılar, ülkelerin çaresizlik içerisinde göç eden kişilere kapılarını kapatmasının ne kadar zor olduğunu da ortaya koyuyor. Öte yandan Kanada’da göçmen sayısının kontrol şekilde artması Toronto sokaklarında yaşamaya başlayan göçmen sayısını da arttırdı.

Polis tekneleri sınır bölgesinde devriye geziyor.
Polis tekneleri sınır bölgesinde devriye geziyor.

Kanada bir yandan ABD’yle yaptığı sınır geçişlerinde kontrol sıkılaştıran anlaşmayla kaçak göçmen girişini engellemeye çalışırken diğer taraftan göçmenlere kucak açan bir ülke olduğunu ifade ediyor.

Ülke iş gücü açığını giderebilmek için 2025 yılında yarım milyon yeni göçmen kabul etmeye hazırlanıyor.

Sadece geçen yıl ABD’den Kanada’ya kaçak yollarla 39 binde fazla göçmen giriş yaptı. Bu kişilerin genellikle ABD’nin New York eyaletinden kara yoluyla yürüyerek Quebec eyaletine geçtikleri eyaletin artan göçmen sayısıyla başa çıkmakta sıkıntılar yaşadığı belirtiliyor.

Kanada’nın sığınmacılar konusunda daha hızlı işlemler yapması ve başvuruları daha fazla kabul etmesi çok sayıda göçmenin ABD üzerinden Kanada’ya geçmeye çalışmasına neden oluyor.

Göçmenler yaz kış demeden Kanada sınırlarından geçiş yapmaya çalışıyor.
Göçmenler yaz kış demeden Kanada sınırlarından geçiş yapmaya çalışıyor.

Kanada ve ABD göçmen geçişlerini kontrol altına alabilmek adına Mart ayında yirmi yıllık sığınmacı anlaşması olan Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması'nda değişikliğe gitti. Anlaşma artık sadece sınır kapılarında değil iki ülkenin 4,000 millik kara sınırının tamamında geçerli hale geldi.

Genişletilen anlaşma, yasadışı geçişlerde ciddi azalmalara neden oldu ancak buna karşın genel olarak Kanada'ya giriş yapan sığınmacıların sayısı arttı. Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Departmanı verilerine göre, Kanada'da yapılan toplam mülteci başvurusu sayısı Temmuz ayında 12,010 kişiye yükseldi. Bu 2017 yılının Ocak ayından bu yana görülen en yüksek rakam olarak kayda geçti.

Türkiye’den sığınma başvurusunda bulunanlar ağırlıkta

Yetkililerin açıklamasına göre her ne kadar kaçak geçişler önlense de ülkeye havayoluyla gelen kişilerin bir süre sonra sığınma başvurusu yapması nedeniyle rakamlarda artış görülüyor.

Havaalanlarında başvuruda bulunan kişiler, Mart ayında yaklaşık %16 iken Temmuz ayında yapılan tüm mülteci başvurularının yaklaşık üçte birini oluşturdu. Ülkeye girdikten sonra göçmen bürolarına giderek başvuranlar ise Temmuz ayındaki toplam başvuruların yaklaşık %54'ünü oluşturdu. Yılın ilk yarısında mülteci talebinde bulunanların geldiği ilk beş ülke Meksika, Haiti, Türkiye, Kolombiya ve Hindistan oldu.

Havalimanlarına gelenler bir süre sonra sığınma başvurusunda bulunuyor.
Havalimanlarına gelenler bir süre sonra sığınma başvurusunda bulunuyor.

Uzmanlar, Kanada’ya yönelik son göçmen akının nedenlerinden bir kısmının, savaş, iklim değişikliği ve insan hakları ihlalleri gibi baskılar olduğunu ifade ediyor. Çok sayıda göçmen her gün rotasını daha güvenli bir liman olarak gördükleri Kanada’ya doğru çeviriyor.

Örneğin Avrupa Birliği kısa bir süre önce, ülkelerin bazı göçmenleri daha hızlı bir şekilde geri göndermesine olanak tanıyan bir sığınmacı anlaşmasını yürürlüğe koydu. İngiltere hükümeti sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesini kolaylaştıran bir yasa üzerinde çalışırken ABD’de Biden yönetimi, göçmenlerin ABD sınırlarını yasadışı yollardan geçmeleri halinde sığınma almalarını zorlaştıran bir uygulamayı yürürlüğe soktu.