Türk Dönere Avrupa’da Kısıtlama mı Geliyor?
2025’te Alman döneri yasaklanabilir mi? Avrupa’daki tartışmalar üreticileri ve tüketicileri ikiye böldü.
Berlin-
Ağustos ayında Almanya’da döner üzerine büyük bir tartışma patlak verdi. Dönerin kökeni olarak genelde Berlin kabul edilirken, ilk dönerin 1972 yılında Türk göçmeni Kadir Nurman tarafından icat edildiği biliniyor. Ancak, dönerin Türk mutfağına ait bir spesiyalite olarak tescillenmesi için 2022 yılında İstanbul merkezli Uluslararası Döner Derneği tarafından Avrupa Birliği’ne başvuru yapıldı. Brüksel, bu başvuruyu değerlendirirken üretim standartlarının değişebileceği gündeme geldi.
Eğer Brüksel, Türkiye’nin başvurusunu kabul ederse döner artık AB genelinde katı standartlara göre üretilecek. Sadece belirli yaşlardaki dana, koyun veya tavuk etinden yapılan dönerlere izin verilecek ve üretim süreçleri sıkı denetimlere tabi tutulacak. Bu durum, özellikle Almanya’daki üreticiler arasında endişe yarattı. Ayrıca, sebzeli döner gibi popüler alternatiflerin de yasaklanabileceği konuşuluyor.
Remzi Kaplan'la ,Kaplan Döneri Konuştuk
İlgili Haber
Yasak Gelir mi?
Yeşiller Partisi’nden Avrupa Parlamentosu Üyesi Anna Cavazzini, döner üzerindeki tartışmaları yakından takip ettiklerini belirtti. Cavazzini, dönerin kültürel bir miras olduğunu ve Brüksel’deki karar süreçlerinin yavaş ilerlediğini ifade etti. Öte yandan, Alman Döner Üreticileri Birliği, dönerin sadece Almanya’da 2,4 milyar avroluk yıllık gelir sağladığını hatırlatarak, böyle bir düzenlemenin sektörü ciddi şekilde etkileyebileceği uyarısında bulundu.
Alman tüketiciler ve döner üreticileri arasında bu düzenlemenin gerekliliği tartışılıyor. Bazıları dönerin Türk mutfağına ait bir lezzet olarak korunmasını desteklerken, diğerleri mevcut döner çeşitliliğinin devam etmesi gerektiğini savunuyor.
Mustafa Ekşi: Döner, Almanya’da Türk Toplumunun Başarı Hikayesidir
İlgili Haber
2025 yılında dönerin Avrupa’daki kaderi belirlenecek. Döner, geleneksel Türk mutfağına ait bir ürün olarak tescillenir mi, yoksa mevcut üretim şekli devam eder mi, bunu zaman gösterecek.
"Döner Almanya-Türkiye İlişkilerinde Sembol Oldu"
İlgili Haber