Ukrayna savaşının 4. yılında AB’ye diplomasi çağrısı
Ukrayna’daki savaşın dördüncü yılı dolayısıyla Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’a hitaben kaleme alınan açık mektupta, Avrupa’nın askeri strateji yerine diplomatik çözüm üretmesi gerektiği vurgulandı. Mektup, eski BM Genel Sekreter Yardımcısı Michael von der Schulenburg imzasını taşıyor.
Birleşmiş Milletler Şartı’na atıf
22 Şubat 2026 tarihli açık mektup, Birleşmiş Milletler Şartı’nın “gelecek nesilleri savaşın belasından koruma” ilkesine atıfla başlıyor . Metinde, iki dünya savaşının Avrupa kıtasında başladığı hatırlatılarak Avrupa’nın barışı tesis etme konusunda özel bir sorumluluk taşıdığı ifade ediliyor.
24 Şubat itibarıyla savaşın beşinci yılına gireceği belirtilirken, Ukrayna’daki çatışmanın 1945’ten bu yana Avrupa topraklarındaki en büyük ve en riskli savaş olduğu kaydediliyor . Dört nükleer gücün sürece dahil olduğu hatırlatılarak, kontrolsüz bir tırmanmanın küresel güvenlik açısından ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısı yapılıyor.
“Zafer değil barış” vurgusu
Açık mektupta, savaşın süresiz biçimde devam ettirilmesi yönündeki söylemler eleştirilerek Avrupa’nın önceliğinin askeri kazanım değil kalıcı barış olması gerektiği belirtiliyor .
Metinde, Avrupa Birliği’nin son yıllarda savunma ve silahlanma kapasitesine ağırlık verdiği, buna karşılık diplomatik girişimlerin sınırlı kaldığı savunuluyor. Rusya ile doğrudan temas kurulmamış olması da eleştirilen başlıklar arasında yer alıyor .
Üç başlıkta müzakere çerçevesi
Mektupta, “Den Krieg mit einem Verhandlungsfrieden beenden” başlıklı bir barış önerisine atıf yapılıyor . Buna göre müzakerelerin üç temel hedef etrafında şekillenmesi öneriliyor:
Ukrayna’nın egemen ve işlevsel bir devlet olarak varlığının güvence altına alınması ve savaş sonrası toplumsal gelecek perspektifinin oluşturulması
Rusya ve Ukrayna’nın güvenlik çıkarlarını gözeten, tüm Avrupa’yı kapsayan yeni bir güvenlik ve barış mimarisinin temellendirilmesi
Temel anlaşmazlık konularına ilişkin somut ve karşılıklı taviz içeren çözüm modellerinin geliştirilmesi
Bu çerçevenin, mevcut savaş retoriğini yumuşatarak müzakerelere daha yapıcı bir zemin oluşturabileceği ifade ediliyor .
Harald Kujat’ın desteği
Açık mektupta, eski Alman Genelkurmay Başkanı Harald Kujat’ın da söz konusu barış çağrısına destek verdiği belirtiliyor . Kujat’ın geçmişte NATO-Rusya Konseyi ve NATO-Ukrayna Komisyonu gibi platformlarda görev aldığı ve askeri-stratejik deneyime sahip olduğu vurgulanıyor.
Mektubun birer kopyasının Avrupa Parlamentosu’ndaki dış ilişkiler ve savunma komiteleri ile siyasi grup başkanlarına da iletildiği bildiriliyor .
“Avrupa cesaret göstermeli”
Metnin sonunda barış arayışının yalnızca teknik uzmanlık değil, siyasi cesaret gerektirdiği ifade ediliyor. Avrupa’nın güvenlik stratejisinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği mesajı veriliyor .
